|

Betondaki Çatlaklar tanıdık

Bu hafta vizyona giren ve Avusturya''ya göç etmiş bir ailenin dramını baba-oğul ekseninde anlatan Betondaki Çatlaklar, bu konuda çekilmiş önceki filmlerle aynı tuzaklara düşmekten kurtulamıyor.

Suat Köçer
00:00 - 22/08/2014 Cuma
Güncelleme: 01:34 - 22/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
Betondaki Çatlaklar tanıdık
Betondaki Çatlaklar tanıdık

Avrupa''daki Türk göçmenlerin serüveni, bugüne kadar pek çok filme konu oldu. 60''larda yoğunluk kazanarak Almanya, Fransa, İngiltere ve Hollanda başta olmak üzere, Avrupa''daki birçok ülkeye yapılan bu göçler, 70''lerin ilk yarısından itibaren çeşitli filmlerde ele alınmaya başlandı. Kimi göçlerin Türkiye ayağını anlatmaya koyulurken, kimi filmler de Avrupa ayağında yaşanan dramlara yoğunlaştı.

HEMEN HER FİLMDE AYNI HİKÂYE

Ne var ki Türklerin buralardaki yeni yaşam koşullarını ele alan bu filmler (bir kaçı dışında), göçü ve göçün getirdiği yeni şartları farklı boyutlarıyla ele almak yerine, meseleyi aynı çizgi üzerinden birbirini tekrarlayarak anlatmayı tercih etti. Konuyu kültürler arası çatışma, dini, sosyo-politik, ekonomik, psikolojik ve sosyo-kültürel taraflarıyla ele alması gereken filmler, göç eden ailenin yaşadığı travmayı suç, çete, uyuşturucu ve cinsellik etrafında anlatmakla yetindi. Umut Dağ''ın ikinci uzun metrajlı filmi Betondaki Çatlaklar da, bu eksik zemin üzerinden inşa edilmiş bir film.

OYUNCULAR VASAT, GÖRÜNTÜLER BAŞARILI

İlk filmi Kuma''nın senaryosunu Petra Ladinigg ile kaleme alan genç yönetmen, bu filmin senaryosunu da yine Ladinigg ile birlikte yazmış. Filmin müziklerini de ine Kuma''da imzası bulunan Iva Zabkar yapmış. Oyunculuklara gelince.. Filmin başrol oyuncusu Murathan Muslu, tipik bir Türk erkeği olarak ideal tercih olmuş. Yüz hatları açısından da yaşadığı umutsuzluk ve çaresizliği kısmen yansıtabilen Muslu, çaba göstermesine rağmen, baba profilini yeterince olgun yansıtamamış. Rap müziği hayalleri kurarken suç örgütünün ağına düşen oğlu Mikail''i canlandıran Alechan Tagaev, yetersiz hatta yer yer amatör oyunculuğuyla zaafa neden oluyor. Sosyal hizmetler görevlisini canlandıran Martina Spitzer ise filmin en gerçekçi ve başarılı performansını sergiliyor. Şık görüntüleri, özenli teknikleri ve klasik ancak derli toplu kurgusu ise Betondaki Çatlaklar''ın artı yönlerini oluşturuyor.

Konu tanıdık, kahramanlar bilindik

İlk gösterimi 2014 Berlin Film Festivali''nde yapılan bu baba-oğul hikâyesi, göçmen Türklerin bilindik maceralarının farklı bir tekrarı. Bu tarz hikâyelerin tipik entrikleri, yani klasik bir suç ağı, uyuşturucu çeteleri ve bunlara karşı mücadele eden iyi bir adam, Betondaki Çatlaklar''da da karşımıza çıkıyor. Öte yandan huzur vermeyen aile, Avrupa ve aileden dışlanmışlık, filme konu olan ailenin yanlış yorumlanmış gelenek algısı ve sürekli şiddete meyyal tavrı, aile içi iletişimsizlik ile entegrasyonun getirdiği sancılar, gerçekçi betimleme ve yorumlar yerine, kısır bir baba-oğul-çete üçgenine hapsediliyor.

Bir baba-oğul macerası

Avusturya''ya göç etmiş bir ailenin dramını ele alan Betondaki Çatlaklar, uyuşturucu ve adam öldürme suçlarından 10 yıl hapis yattıktan sonra cezaevinden çıkan ve kendisine yeni bir hayat kurmaya karar veren Ertan''ın hayatına yoğunlaşıyor. Eski hayatına sünger çekmeye kararlı olan Ertan''ın hayalleri, yıllardır görmediği oğlunun işlediği suçlara takılır. Müzisyen olma hayalleriyle para kazanma hırsına kapılan oğlu Mikail, Ertan''ın ailesi, arkadaşları ve eski çetesiyle bir kez daha karşı karşıya gelmesine neden olur.

Göç eden türkleri anlatan filmler

Betondaki Çatlaklar filmi vesilesiyle, Avrupa''ya göç eden Türklerin hikayelerini anlatan bazı filmleri hatırlamakta yarar var.

- Otobüs, 1974

- Almanya Acı Vatan, 1979

- 40 Metrekare Almanya, 1986

- Sarı Mercedes, 1987

- Polizei, 1988

- Umuda Yolculuk, 1990

- Berlin in Berlin, 1993

- Duvara Karşı, 2004

- Müteci, 2007

- Chiko, 2008

10 yıl önce