|

En iyi Kürt filmleri festivalde buluştu

Bu yıl 33.'sü düzenlenen İstanbul Film Festivali, sinemaseverleri bir araya getiriyor. Yerli ve yabancı 200'e yakın yapımın gösterileceği festivalde bu yıl, Kürt sorununu farklı yönleriyle yorumlayan film ve belgesellerin çokluğu dikkat çekiyor.

Suat Köçer
00:00 - 5/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 22:59 - 4/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
En iyi Kürt filmleri festivalde buluştu
En iyi Kürt filmleri festivalde buluştu

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali, bugün başlıyor. Her yıl binlerce sinemaseveri bir araya getiren festival, bu yıl da takipçilerine yurt içi ve yurt dışından ağırladığı konuk ve yapımlarla buluşma imkânı sağlayacak. 20 Nisan'a kadar devam edecek olan festivalde, bu yıl çok sayıda Kürt yönetmenin kurmaca ve belgesel çalışmaları da yer alıyor.

BAŞARILI İŞLERE İMZA ATTILAR

Yönetmenliğini Hüseyin Karabey'in yaptığı 'Sesime Gel', Türkiye prömiyerini festivalde yaparken, aynı zamanda Ulusal Yarışma'da da şansını deneyecek. Köprüde Buluşmalar Bölümü'nde En İyi Proje Ödülü ve 15. Uluslararası Saraybosna Film Festivali'nde CNC Ödülü'ne lâyık görülen film, 63. Cannes Film Festivali'ndeki proje geliştirme atölyesi l'Atelier'ye de seçilmişti. Yarışmanın diğer bir Kürt yönetmeni ise Bir Varmış Bir Yokmuş isimli filmiyle yarışacak olan genç kuşak isimlerden Kazım Öz. Karabey ve Öz'ün yanı sıra, kimi ilk filmlerini çeken 9 yönetmen daha festival aracılığıyla sinemaseverlere ulaşacak. Kürt sorununu kimlik, göç, dil ve çeşitli başlıklar etrafında tartışan 11 film, festivalin çeşitli başlıkları altında gösterilecek.

'Sesime gel' gösterimde

Yönetmenliğini Hüseyin Karabey'in yaptığı Sesime Gel filminin konusu kısaca şöyle: Türkiye'nin doğusunda geçen filmde yaşlı bir kadın Berfe ve torunu Jiyan kendilerini ciddi bir sorunla karşı karşıya bulurlar. Kadının oğlu ve Jiyan'ın da babası Temo jandarma tarafından silah sakladığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştır. Fakat ne Berfe ne de Jiyan'ın elinde silah vardır, buna rağmen silah edinmenin yollarını arayan bu iki kadının bitmeyen çatışma ortasında Temo'yu kurtarabilmek için başka çareleri yoktur.

Bir varmış bir yokmuş

Kazım Öz'ün çektiği Bir Varmış Bir Yokmuş filminin konusu ise şöyle: Kalabalık ve yoksul bir Kürt ailesi Batman'dan Ankara bölgesine her yıl olduğu gibi tarım işçiliği yapmak için gelir. Marul yetiştiren bu ailenin hikâyesi aniden patlak veren bir aşk ile yön değiştirir. Film, aynı zamanda bir marulun tohum halinden sofraya gelene kadarki süreç üzerinden, ortaya konulan emeğe dikkat çekiyor.

Bu filmlerini kaçırmayın!

Festival kapsamında gösterimi yapılacak diğer kurmaca ve belgesel filmler:

- Gittiler Sair ve Meçhul – Yönetmen: Kenan korkmaz

- Cennetten Kovulmak- Yönetmen: Ferit Karahan

- Sivil- Yönetmen: Levent Çetin

- Asasız Musa- Yönetmen: Aydın Orak

- Ana- Yönetmen: Ebubekir Uygur

- Dileğim Barış Olsun- Yönetmen: Kıvılcım Akay (Belgesel)

- Diyar- Yönetmen: Devrim Akkaya (Belgesel)

- 33 Yıllık Direniş- Yönetmen: Berfo Ana – Veysel Altay (Belgesel)

- O İklimde Kalırdı Acılar- Yönetmen: Zeynel Koç- Cenk Örtülü (Belgesel)


10 yıl önce