|

Festival Bahane Siyaset Şahane

Bu yıl 33. kez düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin açılış töreni, bir film festivalinin açılışından çok bir siyasi şova dönüştü. Meltem Cumbul'un sunuculuğunu yaptığı gecede, neredeyse sahneye çıkan herkesin derdi amacı siyasi mesaj vermekti. İKSV'nin düzenlediği festivalin sponsorları arasında Beyoğlu Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı da bulunuyor.

Ayşe Büşra Erkeç / yenisafak.com.tr / sinema
00:00 - 5/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 16:03 - 5/04/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Festival Bahane Siyaset Şahane
Festival Bahane Siyaset Şahane

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nca (İKSV) düzenlenen 33. İstanbul Film Festivali, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki açılış töreniyle başladı. Bu yıl 33. kez düzenlenen İstanbul Film Festivali'nin açılış töreni, çeşitli provakasyon girişimlerine sahne oldu. Sahneye çıkan kimi sanatçılar, 30 Mart seçimlerinde iradesini sandığa yansıtan halkın tercihini çoğunluğun tahakkümü olarak nitelendirirken o halkın oy verdiği Beyoğlu Belediyesi'nin festivalin sponsorları arasında olduğu görmezden gelindi. Meltem Cumbul'un sunuculuğunu yaptığı gecede alkolsüz içecek servis edilmezken alkollü içecekler ise ücretsiz ikram edildi. Gecede festival filmleri siyasi içerikli alıntılarla tanıtılırken ödül alan bazı isimler sahneye Berkin Elvan fotoğrafı bulunan tişörtlerle çıktı.

'KARANLIK GÜNLERDEN GEÇİYORUZ'

33. İstanbul Film Festivali'nde birçok filmin senaryosuna imza atan Umur Bugay, gecenin ilk ödül alan ismiydi. Umut Buğay ödül alırken yaptığı konuşmada 'Azınlığın, çoğunluğun baskısı altında kaldığı, sinemanın sansürlendiği, internetin yasaklandığı karanlık bir Türkiye'de yaşıyoruz. Karanlık günlerden geçiyoruz! Bu günlerin biran önce geçmesini diliyoruz. Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyet'in hâkim olduğu bir ülke hayal ediyoruz' ifadelerini kullandı. Umut Buğay'a ödülünü vermek için sahneye çıkan Meral Çetinkaya, ise sahneye üzerinde Berkin'in resmi olan tişörtle çıktı.

'KARANLIK DÖNEM; SİZDEN OLMAYANIN İKTİDAR OLMASI MI?'

Sinefesto yayın yönetmeni Muhammed Uyar; '33. İstanbul Film Festivali açılış töreni sinemadan ziyade son zamanlarda yaşanan gündem olaylarıyla insanlara mesaj verir nitelikteydi. Yolsuzluk söylemlerine, çocuk ölümlerine dair siyasi mesajlar verildi ve filmlerden kesitlerin sunulduğu gösterimlerde bile özellikle bu konularda mesaj veren sahnelerin tercih edildiği izleyicilerin dikkatinden kaçmadı.' dedi.

'FESTİVAL AMACINDAN SAPTI'

33.sü gerçekleşen 'İstanbul Film Festivali'nin açılış gecesinde yaşananlar 'festivallerin düzenlenme amacına ilişkin de soru işaretleri oluşturmaya başladı. Festivallerin açılış geceleri ve ödül törenlerinin siyasi mesaj verme havasında geçtiğini belirten Uyar da 'Siyasi söylemler sinemaya ve sanata dair yapılan konuşmalardan çok daha fazla alkış alıyor. Umur Bugay'ın ülke karanlık bir dönem yaşıyor ifadelerini televizyon ekranlarında yayınlanan bir törende rahat ve özgürce ifade edebiliyor olması ve vizyon yasağı olan bir filmin bu festival kapsamında gösterilebiliyor olması ' 'karanlık dönem' iktidarda sizden olmayan birisinin olması mıdır?' diye düşündürtüyor insanı.' ifadelerini kullandı.

Kokteyldeki ücretsiz ikram edilen alkollü içecek tercihi de tepki topladı.


10 yıl önce