|

İsmail Güneş'in yeni filmi önümüzdeki hafta sonu sinemalarda

Yaklaşık bir yıldır hazır olmasına rağmen gösterime çıkamayan bu filmi son derece düşük bir bütçeyle ve her açıdan zor koşullar altında gerçekleştiren Güneş, bir süre önce “Ateşin Düştüğü Yer”in kendisi için “politik sinemaya devam ya da tamam” deme noktasında net bir karar alma vesilesi olacağını açıklamıştı.

Yeni Şafak
00:00 - 28/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 02:28 - 29/04/2012 Pazar
Yeni Şafak
İsmail Güneş'in yeni filmi önümüzdeki hafta sonu s
İsmail Güneş'in yeni filmi önümüzdeki hafta sonu s
Türkiye
'de
“politik sinema”
nın önde gelen ustalarından
İsmail Güneş
'in uzun süredir merakla beklenen yeni filmi
“Ateşin Düştüğü Yer”
, defalarca değişen gösterim tarihi ve gösterilecek salon bulmakta yaşadığı ciddi sıkıntıların ardından, önümüzdeki hafta sonu -az sayıdaki salonda da olsa- nihayet izleyicisiyle buluşacak.
1986
'dan günümüze toplam
10
uzun metrajlı filme, yanı sıra da pek çok televizyon dizisine imza atan
Güneş
'in
“Yer”
üçlemesinin
(“Gülün Bittiği Yer-1998”, “Sözün Bittiği Yer-2008”)
son halkası konumundaki bu yapıt, küçük yaşta evlilik dışı bir ilişkiden hamile kalmış kızını töre gereği öldürmekle, ona merhamet edip kol kanat germek arasında gitgeller yaşayan Elazığlı bir babanın trajedisini beyazperdeye taşıyor.
Yaklaşık bir yıldır hazır olmasına rağmen gösterime çıkamayan bu filmi son derece düşük bir bütçeyle ve her açıdan zor koşullar altında gerçekleştiren
Güneş
, bir süre önce
“Ateşin Düştüğü Yer”
in kendisi için
“politik sinemaya devam ya da tamam”
deme noktasında net bir karar alma vesilesi olacağını açıklamıştı. Onur kırıcı mücadeleler sonucu bulunan
300-400 bin lira
gibi komik bütçelerle çekilmiş
“beyaz sinema”
örneklerinin arkası kudretli sponsorlarla dolu milyonlarca dolarlık popüler yapımlarla kıyaslanmasından artık bıkıp usandığını vurgulayan sanatçı, aldığı bu radikal kararı da şöyle gerekçelendirmişti:
“Türkiye'deki mütedeyyin izleyicinin, dînî duyarlılıklara sahip az sayıdaki yönetmene ve onların kan kusup kızılcık şerbeti içtik diyerek ürettikleri eserlere yönelik yoğun ilgisizliği, tıpkı benim gibi bir avuç yol arkadaşımı da artık meslek hayatlarımızın geriye kalan bölümü noktasında kesin bir karar verme noktasına doğru sürüklüyor. İnanılmaz fedakârlıklar eşliğinde çektiğim bu film de izleyiciden gişede en azından yapım giderlerini karşılayacak düzeyde bir destek bulamazsa, ömrümün 25-30 yılını verdiğim 'beyaz sinema' hareketinden zorunlu olarak çekileceğim. Çünkü, artık kendisini en ileri düzeyde 'dindar' olarak tanımlayanların bile gösterime sunulan filmlerden inanç sistemimizle uyumlu ahlâkçı mesajlar talep etmedikleri, beğenilerin hızla ateist-nihilist ve hatta hedonist söylemlerle donatılmış yapımlara doğru kaydığı kafası iyice karışık bir sinemaseverlik ortamında, bizim gibi kelaynak kuşlarının varlığının da çok fazla bir anlamı kalmadı.”
Yeni Şafak Sinema Sayfası
, ülkemizdeki istisnasız bütün sinema sayfaları ve film eleştirmenlerinin pür-i pak düzeyde
“tarafsız”
(!) olduğu bir sistem içinde mutlak
“taraf”
olmayı sürdürecek,
Güneş
'in sinemasını ve o sinemanın çeyrek yüzyıldır temsil ettiği millî-manevî değerleri, verdiği toplumsal mesajları bugüne kadar olduğu gibi bundan böyle de ödünsüz bir biçimde sahiplenecektir.
Sevgili yoldaşımız
İsmail Güneş
'i, ne denli yıpratıcı koşullarda çekildiğini başından sonuna kadar yakından takip ettiğimiz bu yeni çalışması nedeniyle kutlarken, sanatçımız söylediklerinde büyük ölçüde haklı olsa bile, mütedeyyin izleyicinin sağduyusu noktasındaki umutlarımızı hâlâ muhafaza ediyoruz.
“Ateşin Düştüğü Yer”
in geniş bir eleştirisini gelecek haftaki sinema sayfamızda okuyabilirsiniz.

* * *

İsmail Güneş'in yönetmenlikte 25 yılı geride bırakması vesilesiyle, Yeni Şafak gazetesi sinema editörü Ali Murat Güven tarafından hazırlanan 18 dakikalık tanıtım filmi... Bu film, 25 Aralık 2011 Pazar günü İstanbul-Üsküdar Gençlik Merkezi'nde düzenlenen kutlama töreninde gösterilmiştir.

12 yıl önce