|

Karadeniz dizilerini beğenmeyip, sinema çektiler

Trabzon'un Of ilçesinde yaşayan ve televizyonlardaki Karadeniz dizilerini beğenmeyen 15 esnaf, kendileri dahil tamamen amatör oyunculardan oluşan 40 kişilik ekiple, 6 ay çalışıp 110 dakikalık "61. Bölge" adlı sinema filmi çekti.

Aa
00:00 - 7/07/2014 Pazartesi
Güncelleme: 15:07 - 7/07/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Karadeniz dizilerini beğenmeyip, sinema çektiler
Karadeniz dizilerini beğenmeyip, sinema çektiler

İlçede müzik market işletmeciliği yapan Cuma Uğurlu, bir süre önce sinemaya olan merakından dolayı "61. Bölge" adlı bir sinema filminin senaryosunu yazdı. Uğurlu daha sonra senaryoyu beyaz perdeye aktarmak için ilçedeki esnaf arkadaşları ile bir araya gelerek çalışmalara başladı.

Bu çerçevede "dönerci Ali", "kasap Oğuz", "güvenlik şefi Mahmut", "emekli Adnan", "inşaat ustası Adnan" gibi ilçede esnaf olan ya da çalışan 15 kişilik bir ekip kuran Uğurlu, ardından filmin çekimlerine başladı.

Sıfır bütçe ile filme başlayan ve yeni katılımlarla her geçen gün filmin oyuncu kadrosunu genişleten Uğurlu ve esnaf arkadaşları, bir süre sonra film kadrosunu 40'a çıkardı.

Hiçbir oyunculuk eğitimi almayan ve ilk kez kamera karşısına geçen bu kadro ile Of'un cadde ve sokaklarında çekimlere başlayan Uğurlu ve arkadaşları, çekimlerini Trabzon'un Çaykara ilçesindeki turizm yöresi Uzungöl, Bayburt ve Gürcistan'da da sürdürdü.

Oyuncuların hafta içi kendi işlerinde çalışması sebebiyle çekimleri sadece pazar günü yapılarak 6 ayda tamamlanan 110 dakikalık "61. Bölge" isimli film, izleyici ile buluşmak için gün sayıyor.

Filmin yönetmeni Cuma Uğurlu gazetecilere yaptığı açıklamada, en büyük özelliği sıfır bütçeli olması olan filmin çekimlerinde halktan büyük destek gördüklerini söyleyerek, "Türk sinema tarihine, sıfır bütçe ile çekilen ve tamamen amatör oyuncuların rol aldığı film olarak geçmek istiyoruz" dedi.

"Yapmacık Karadeniz dizilerine tepki"

"Karadeniz insanını iyi yansıtamayan Karadeniz dizilerine" tepki gösteren Uğurlu, işi gereği piyasaya yabancı olmadığını belirterek, "Farklı projelerim vardı. Çok sayıda klip çektim. Televizyonlarda yapmacık Karadeniz dizilerini görünce orijinal Karadeniz dizisi çekmek istedim ama dizinin daha zor olduğunu düşünerek ilk etapta sinema filmi çekmenin daha uygun olacağını düşündüm. Birkaç arkadaşla bir araya geldik. Sonra ortaya bu ekip 61. Bölge çıktı" diye konuştu.

Hafta içi çalıştıkları için sadece pazar günleri çekim yapabildiklerine işaret eden Uğurlu, şöyle devam etti:

"Başlangıçta 90 dakikalık bir film planladık. Günde 5-10 dakikalık ham görüntü ancak çekebildik. Arkadaşlarımız tamamen amatör olmasına rağmen rollerini çok iyi oynadılar. Çekimlerimiz oldukça keyifli geçti. Tamamen sıfır bütçe ile 3 tane ilimizde ve Gürcistan'da çekimler yaptık. Sonunda 110 dakikalık sinema filmi çıktı ortaya. Filmin galasını Of'ta yapmayı planlıyoruz. Of'umuza güzel bir eser sunduğumuzu düşünüyorum. İnşallah halkımızda filmimizi beğeniyle izleyecektir"

"61. Bölge" filmi

"Kurtlar Vadisi" dizisine benzetilen ve aksiyon, entrika ile aşkı konu alan "61. Bölge" filminin senaryosuna göre, özel olarak yetiştirilip istihbaratçı kimliği ile Karadeniz'e gönderilen Ömer, işlerini devlet kimliği ile iz bırakmadan yürüterek, yıllardır güçlü gruplar arasında sorun çıkartıyor.

Böylece halkın huzurunu bozan Ömer, yeni görev yeri Of'a geldiğinde ise sorun çıkarmakta güçlük çekiyor. İlçede huzursuzluk çıkarmak için Trabzon'daki ekibini bir plana dahil eden Ömer, bu plan çerçevesinde öldürülen oğlunun intikamını almak için yemin ederek Of'a yerleşiyor. Ömer, burada da hesaba katmadığı Of mafyası ile karşılaşıyor.

Çeşitli aksiyon, entrikalarla süren film, mafyalar arasındaki mücadeleyi ele alıyor.

10 yıl önce