|

Suriye zindanlarında 24 saat

'Bütün dünyanın bildiği ama kimsenin söylemek istemediği gerçekleri onlar haykırdılar…' sloganıyla Suriye'de 4. yılına giren insanlık dramını kadınların gözünden yansıtan yönetmen Tülay Gökçimen, Suriye konulu ikinci belgeselinin fragmanını yayınladı.

00:00 - 25/04/2014 Friday
Güncelleme: 11:30 - 3/09/2015 Thursday
Yeni Şafak

'Haykırış' belgeseli ile farklı şartlara sahip 10 Suriyeli kadının dramına ışık tutan yönetmen Tülay Gökçimen, altıncı belgesel çalışması "Suriye Zindanlarında 24 Saat" ile yeniden gündemde. Yapımcılığını İHH İnsani Yardım Vakfı'nın yaptığı ve önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan belgeselin ilk fragmanı yayınlandı.



Evlatlarını, eşlerini Suriye'deki iç savaşta kaybeden, evlerinden, yurtlarından sürülen, kızlarına, kız kardeşlerine hatta kendilerine bir işkence yöntemi olarak korkunç bir şekilde tecavüz edilen Suriyeli kadınların yaşadıkları "Suriye Zindanlarında 24 Saat" belgeseli ile gün yüzüne çıkıyor.



Suriye zindanlarında 3 kız kardeş


Suriye'de aktif halde 27 tane işkencehane olduğuna dikkat çeken Tülay Gökçimen, buralarda tutuklu bulunanların, özellikle kadın ve çocukların durumunun kendisi için en önemli konulardan biri olduğunu söylüyor. Yine İHH sponsorluğunda çekilen belgesel konusunu, 'İHH İnsani Diplomasi Ekibi'nin gerçekleştirdiği yakın tarihin gördüğü en büyük tutsak sivillerin salıverilmesi organizasyonundan alıyor. İHH ekiplerinin taraflar arasında yaptığı arabuluculuk sonucunda Suriyeli muhaliflerin elinde tutulan 48 sivil İranlı ile bir takas yapılmış ve Esed rejiminin hapishanelerinde bulunan 76'sı kadın toplam 2 bin 130 Suriyeli sivil tutuklu serbest bırakılmıştı.



Devrim yanlısı olması suçlamasıyla tutuklanan ve işkenceler nedeniyle vefat eden babalarının cenazesini almak üzere yola çıkan üç kız kardeşin konu edildiği belgesel, yolda tutuklanarak ceza evine gönderilen kız kardeşlerin İHH'nın esir takası nedeniyle kurtulana dek geçirdikleri 24 saate ışık tutuyor.





#Belgesel
#Tülay Gökçimen
#Suriye
#Haykırış
10 years ago
default-profile-img