|

"Yarım" filmi Muğla'da çekiliyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen "Yarım" adlı sinema filminin çekimleri, Ula'da başladı.

Aa
00:00 - 17/07/2014 Perşembe
Güncelleme: 14:04 - 17/07/2014 Perşembe
Yeni Şafak
"Yarım" filmi Muğla'da çekiliyor
"Yarım" filmi Muğla'da çekiliyor

Yönetmenliğini Çağıl Nurhak Aydoğdu Kılıç'ın üstlendiği "Yarım" filminin başrollerini Serhat Yiğit ile 13 yaşındaki Ece Tatay üstleniyor. Film, Malatya'da yaşayan 13 yaşındaki bir kızın başlık parası ile evlendirildikten sonra Ula'ya getirilerek başlayan yaşam hikayesini konu alıyor.?

Ula'da 3 haftalık programın ardından film ekibi, çekimleri Malatya'da tamamlayacak.

Yönetmen Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, İzmir'de büyüdüğü için Ege'yi, ailesi doğulu olduğu için de doğunun yapısını çok iyi bildiğini söyledi.

Kendisinden yola çıkarak iki dünyayı birleştirmek istediğini dile getiren Kılıç, "Çünkü doğu ile batı arasında yaşanmışlıklar, algı konsepti açısından büyük bir fark var. Bu ikisini birleştirmek istedim. Çocuk gelin hikayesi üzerinden ilerliyor film. Farklı kültürel tabirleri var ama 'çocuk gelin' demek istiyorum" dedi.

Çocuk evliliklerinde mutluluk olsa bile bunun eleştirilmesi gerektiğini ifade eden Kılıç, şöyle konuştu:

"Filmimizde izleyici olma algısını eleştiriyoruz. Sadece öldüklerinde, intihar etiklerinde ya da tecavüze uğradıklarında çocuk gelin olmaması gerektiğini söylüyoruz. Bu yüzden de filmin başında kızı sıcak bir ortama getirdik. İllaki tecavüze uğrayarak veya eşinden dayak yiyerek değil, yaşamın içerisinden bakarak bu olayın, güzelliklerinin içinde bile çirkin olduğunu anlatmak istiyoruz."

Kılıç, filmin ocak ayında vizyona gireceğini, festivallere yönelik bir konsept de hazırladıklarını bildirdi.

"İki yarımın bir bütün etmediği film"

"Salih" adında 35 yaşındaki zihinsel engelli bir kişiyi canlandıran başrol oyuncularından Serhat Yiğit, filmin çok kapsayıcı bir hikayeyi içerdiğine işaret etti.

Engelli bir çocuğa sahip anne ve babanın duyduğu kaygıyı filmde de yaşattıklarını dile getiren Yiğit, şunları kaydetti:

"Genelde bütün ailelerin ortak düşüncesi, 'Biz öldükten sonra çocuğumuz ne olacak'tır. Çocuk ortada kalacak düşüncesiyle kızları Fidan'ı, Salih ile evlendiriyorlar. 13 yaşındaki kız, kadın olamadan evlilikle tanışıyor. Salih 35 yaşında olmasına rağmen 7-8 yaşındaki çocuğun zekasına sahip. İkisinin de hikayesi yarım. İki yarımın bir bütün etmediği, bütün yarımların hikayesini anlatan güzel bir film."

Filmde "Fidan" rolünü oynayan 13 yaşındaki Ece Tatay da daha çok Mardin bölgesinde çocuk gelin olayı yaşandığın ifade ederek, "Ailelerin çocuk gelin konusunda durup düşünmeleri gerekiyor. Filmimiz bütün ailelere örnek olmalı" dedi.

10 yıl önce