|

Avrupa''ya Türk damgası

Türk sporu, uzun süreli yatırımlar ve sponsor desteğiyle son dönemde basketboldan voleybola, halterden güreşe kadar birçok branşta başarıya ulaştı. Galatasaray ve Fenerbahçe basketbolun en büyük kupasında final oynadı; Güreş ve halterde ise son yıllardaki kötü gidişe ''dur'' dendi

.
00:00 - 16/04/2014 Çarşamba
Güncelleme: 22:37 - 15/04/2014 Salı
Yeni Şafak
Avrupa''ya Türk damgası
Avrupa''ya Türk damgası

Son yıllarda Türk sporuna yapılan yatırımlar, başarıları da beraberinde getirmeye başladı. Özellikle Fenerbahçe''nin her branşta olimpiyatlara en çok sporcu gönderen kulüp olması diğer kulüpleri de harekete geçirirken, Türkiye basketbol ve voleybolda son yıllarda istikrarlı bir şekilde temsil ediliyor. Bu istikrar Galatasaray ve Fenerbahçe''nin Avrupa''nın en büyük kupasında final oynamasına kadar taşınırken, tüm dünyanın konuştuğu büyük bir başarı yakalandı. Güreş ve halter ise son yıllardaki kötü gidişe son verdi ve yeni yapılanmalarla yola çıktığı Avrupa Şampiyonalarında madalyalar peş peşe geldi.

G.SARAY TARİH YAZDI

Türkiye''deki rekabetini, bayanlarda Avrupa''nın en büyük kupası olan Euroleague finaline taşıyan temsilcilerimiz Galatasaray Odeabank ve Fenerbahçe, Rusya''nın Ekaterinburg şehrinde karşı karşıya geldi. İki ezeli rakipten maç sonunda gülen taraf Galatasaray Odeabank oldu.

Sezona son Şampiyonlar Ligi Şampiyonu olarak başlayan Vakıfbank, aynı arenada bir kez daha final oynamayı başardı. Kupa için Rus temsilcisi Dinamo Kazan''la kozlarını paylaşan temsilcimiz, sahadan 3-0''lık mağlubiyetle ayrılarak unvanını kaybetse de istikrarını sürdürdü.

CEV KUPASI FENERBAHÇE''NİN

Avrupa''nın iki numaralı organizasyonu CEV Kupası ise Fenerbahçe''nin oldu. Uralochka Ekateringburg''u finalin her iki ayağında da mağlup etmeyi başaran sarı-lacivertliler, böylece geçen sene finalde kaybettiği kupayı Türkiye''ye getirmeyi başardı.

Challenge Kupası''nda finalde Rus ekibi Zareçye Odintsovo ile karşı karşıya gelen Beşiktaş Bayan Voleybol takımı ise finalin ilk maçında Rusya''da 3-2 ve Türkiye''de 3-1 mağlup olarak ikincilikle yetindi.

Türk temsilcilerinin 2014 yılında göstermiş olduğu bu başarılar ülkemizin Avrupa''da söz sahibi olduğunu bir kez daha gösterdi. Başkent temsilcisi Halkbank, Denizbank Şampiyonlar Ligi''nde final oynayarak voleybol tarihimizde bir ilki başardı. Erkeklerde en büyük kupada ilk kez final oynayan takım olan Halkbank, ev sahipliği yaptığı dörtlü finalde kupayı 3-1 yenildiği Belogorie Belgorod''a kaptırdı.

TEK BRANŞTA İKİ ZAFER BİRDEN

Bayanlarda CEV Kupası''nı alan Fenerbahçe, erkeklerde de Challenge Kupası''nı Türkiye''ye getirerek tek bir branşta iki zafer birden yaşadı. Kadınlar Avrupa Şampiyonlar Ligi final serisinin rövanşında Almanya''nın Berlin Eastside takımına 3-0 kaybeden Fenerbahçe Masa Tenisi takımı ise Avrupa ikincisi oldu.

Avrupa''nın basketbolda kulüpler bazındaki en önemli ligi olan THY Avrupa Ligi''nde çeyrek finalde Türkiye''yi Galatasaray Liv Hospital temsil etmeye devam ediyor.

GÜREŞTE VE HALTERDE MADALYA YAĞMURU

Türkiye, Finlandiya''da yapılan Avrupa Güreş Şampiyonası''nı kadınlarda bir gümüş, grekoromen erkeklerde bir altın, iki gümüş, bir bronz, serbest stilde ise bir altın, bir gümüş ve iki bronz madalya ile tamamladı. Türkiye, şampiyonada toplam dokuz madalya kazandı. 60 kiloda Hafize Şahin gümüş, 65 kiloda Servet Coşkun gümüş, Serbest stilde 125 kiloda Taha Akgül altın, serbest erkekler 74 kiloda Soner Demirtaş bronz, serbest stil erkekler 70 kiloda Yakup Gör bronz, grekoromen stil 130 kiloda Rıza Kayaalp altın, grekoromen 80 kiloda Selçuk Çebi Gümüş ve 71 kiloda Yunus Özel bronz madalya aldı.

İsrail''deki Avrupa Halter Şampiyonası''na da Türkiye damga vurdu. 53 kiloda Ayşegül Çoban silkmede ve toplamda iki altın, 62 kiloda Bünyamin Sezer koparmada gümüş, 56 kiloda İsmet Algül koparmada gümüş, 48 kiloda Nurcan Taylan ise silkmede gümüş ve toplamda ise bronz madalya kazanarak bayanlarda Avrupa üçüncüsü oldu. Bedensel Engelliler Dünya Halter Şampiyonası''nda ise 41 kiloda mücadele eden Nazmiye Muslu, dünya rekoru kırarak altın madalya alması ülkemiz adına büyük bir gurur tablosu oluşturdu.

Güreşin sırtı asla yere gelmeyecektir

Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Hamza Yerlikaya, işlerini daha kurumsal ve profesyonel hizmet anlayışıyla yaptıklarını, bunun da hem mindere hem de tribündeki seyirciye yansıdığını söyledi. Yerlikaya, Türk ve dünya güreşine hizmet etmenin ortak hedefleri olduğunu dile getirdi. Herkesi işin içine katarak geçmişte olduğu gibi insanların güreşe ve spora katkı sağlamaları gerektiğini vurgulayan Yerlikaya, son yıllarda tribün ve salonların boş kaldığını ama şimdi her kesime ulaşmaya çalıştıklarını belirtti. Yerlikaya, 2016 ve 2020 Yaz Olimpiyatları''nda başarıyı doruğa çıkarabilmeyi hedeflediklerini, kendilerine duyulan sevginin karşılığını verebilmeyi istediklerini dile getirerek, şöyle konuştu: ''Geçen sene yapılan Dünya Şampiyonası''nda madalya kazanılan tek branş, güreşti. Bu yılki Avrupa Şampiyonası''nda güreşin yanında halterde de madalya aldık. Bu yükseliş devam edip bütün federasyonlar tatlı bir rekabet içine girmeli. Çünkü rekabet, başarı getirir.'' Ülkelerle diyaloglarını güçlendirdiklerini, artık içine kapalı bir camia olmadıklarını vurgulayan Hamza Yerlikaya, ''Adaletten şaşmıyoruz. Torpille takıma kimseyi koymuyoruz. Adalet ve hakkaniyetten şaşmadığımız müddetçe ata sporumuz güreşin sırtı asla yere gelmeyecek'' diye konuştu.

10 yıl önce