|

Barcelona'da zirve Ay-Yıldız

İspanya'nın Barcelona kentinde dün sona eren 20. Avrupa Şampiyonası'nda iki madalya birden kazanarak Türk atletizm tarihinde bir ilke imza attık. Kadınlar 5 bin metre finalinde Bekele 14:52.20 ile şampiyona rekoru kırarak altın madalya kazanırken 10 bin metrenin altın kızı Elvan ise ikinci oldu.

00:00 - 2/08/2010 Pazartesi
Güncelleme: 00:09 - 2/08/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Barcelona'da zirve Ay-Yıldız
Barcelona'da zirve Ay-Yıldız

İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlenen 20. Avrupa Şampiyonası'nın son günde bayanlar 5 bin metrede yarışan Türk atletlerden Alemitu Bekele, 14:52.20'lik dereceyle birinci olup şampiyona rekoru kırarken, Elvan Abeylegesse 14:54.44'lük dereceyle ikinci oldu ve gümüş madalya aldı. Meryem Erdoğan ise 15:14.92'lik derecesiyle yarışı yedinci tamamladı. Türk atletizm tarihinde ilk defa bir yarışta iki Türk atletin ilk iki sırayı paylaştığı yarışta, son turda iyi depar atan Alemitu Bekele, rekor kırarak altın madalyanın sahibi oldu. Alemitu ve Elvan yarışın büyük bir bölümünü Portekizli Sara Moreira ve Jessica Augusto ile başta götürürken, son turda Portekizlileri geride bırakarak büyük bir başarı elde ettiler.

İKİNCİLİK ELVAN'I MUTLU ETMEDİ

Yarış sonunda 2.'liğe sevinmediği gözlenen Elvan, Alemitu'yu hemen tebrik ederek, soyunma odasına gitmeyi tercih etti. Alemitu Bekele ise yarışmayı 7. bitiren Meryem ile birlikte Türk bayrağını alarak, statta sevinç turu attı. Şampiyona rekoru kırdığını basın odasına geldiğinde gazetecilerden öğrenen Bekele, daha sonra kendisine tebrik için telefon eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile konuştu.

BEKELE: REKOR MU? HADİ YA!

“Altın madalya ve şampiyona rekoru kırdın. Neler hissediyorsun?” sorusuna Milli atlet, “Şampiyona rekoru mu! Hadi ya. Ben sadece Türk bayrağını almak için koştum. Başka bir şey düşünmedim” cevabını verdi. Yarışın son turlarında Portekizlilerle çekiştiği sırada Elvan ile ne konuştuğu sorulan Alemitu Bekele, “Elvan'a son düzlükte (Portekizli kız dışarıdan çıkıyor, git) dedim. O da bana (sen git) dedi. Ben de geçtim. O da arkamda kaldı. Gerçekten çok güzel oldu” şeklinde konuştu.

ELVAN'A YANLIŞLIKLA ÇARPTIM

Yarış içinde ayrıca Elvan ile bir diyaloğunun daha olduğunu kaydeden Alemitu, “Portekizli atletlerden Sara, beni itiyordu. Ben de Elvan'a çarptım. Ve Elvan'a 'Ben bilerek yapmadım. Arkadan ittiler' dedim. O da kafasıyla tamam işareti yaptı” açıklamasında bulundu. Türkiye'nin ilk defa bir Avrupa Şampiyonası'nı 4 madalya kazanarak tamamlamasını değerlendiren Elvan da “İkinciliğe pek sevinmemiş gibisin. Bekele ile birlikte Türk bayrağıyla tur atmadın” şeklindeki bir yoruma, “Sevindim çok güzel bir şey. İkinci madalya güzel. Türk bayrağıyla 10 bin metrede ben tur attığım için şimdi ona bıraktım” karşılığını verdi.


Meryem Erdoğan 7. oldu

Avrupa Atletizm Şampiyonası 5000 metrede yarışan bir diğer sporcumuz Meryem Erdoğan yarışı 7. sırada tamamladı. Meryem yarış sonrası Bekele'yi ilk tebrik edenlerdendi.


Burcu rekorunu kırdı 1.95'i aşamadı

Bayanlar yüksek atlama finalinde yarışan Türk atlet Burcu Ayhan başarılı olamadı. Sırasıyla 1.80, 1.85, 1.89 ve kendisinin bu şampiyonada kırdığı Türkiye rekoru olan 1.92 santimetreyi geçmeyi başaran Burcu, 1.95 santimetre yüksekliğindeki çıtayı üç hakkında da geçmeyi başaramadı.


Terzi: Başarımız devam edecek

Atletizm Federasyonu Başkanı Mehmet Terzi, Avrupa şampiyonasında elde ettikleri başarılarla gurur duyduklarını belirtirken sporcuların Dünya Şampiyonası ve olimpiyatlarda da başarılarını sürdüreceklerini söyledi.





14 yıl önce