|

Galatasaray: 2 - Fenerbahçe: 1

Fortis Türkiye Kupası'nda Galatasaray ile Fenerbahçe arasında yapılan çeyrek final rövanş maçı 2-1 Galatasaray'ın üstünlüğüyle tamamlandı.

Aa
00:00 - 27/02/2008 Çarşamba
Güncelleme: 20:09 - 27/02/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Galatasaray: 2 – Fenerbahçe: 1
Galatasaray: 2 – Fenerbahçe: 1

Fortis Türkiye Kupası çeyrek final rövanş maçında Galatasaray, kendi sahasında Fenerbahçe'yi 2-1 yendi. Çeyrek finalin ilk maçında ezeli rakibiyle golsüz berabere kalan Galatasaray, aldığı bu galibiyetle kupada yarı finale yükseldi. Bu arada, oldukça sert geçen karşılaşmayı Fenerbahçe 8, Galatasaray 10 kişiyle tamamladı. Sarı-lacivertliler'de Lugano, Gökhan ve kaleci Volkan Demirel, Galatasaray'da ise Lincoln kırmızı kart gördü.



14. Saniyede sol kanattan Arda'nın pasını ceza sahasında kontrol eden Hakan Şükür'ün dönerek yaptığı vuruşta Volkan topu son anda çıkarmayı başardı.


GOL
4. Dakikada sol hızlı gelişen Galatasaray atağında Ümit Karan'ın pasıyla Fenerbahçe ceza sahasında buluşan Hakan Şükür'ün sol çaprazda, dar açıdan yaptığı vuruşta top ağlarla buluştu ve Galatasaray karşılaşmada öne geçti. 1-0


6. Dakikada Lincoln'ün Aurelio tarafından düşürülmesiyle Galatasaray'ın Fenerbahçe ceza sahası çizgisinin hemen gerisinde kazandığı serbest atışı kullanan lincoln'ün vuruşunda top üstten auta gitti.


11. Dakikada G.Saray defansının arkasına atılan topla Galatasray ceza sahasının sol çaprazında buluşan Kezman ceza sahasına girer girmez sol ayağıyla sert vurdu. Top direğin yanından auta çıktı.


15. Dakikada Uğur Boral'ın lincoln tarafından düşürülmesiyle Galatasaray yarı sahasında Fenerbahçe'nin kazandığı serbest atışta, Alex'in ceza sahasına yaptığı ortaya Lugano'nun kafa vuruşunda top üstten auta gitti.


24. Dakikada Sabri'nin ceza sahasına hareketlenen kezman'ı düşürmesiyle Fenerbahçe'nin kazandığı serbest atışta, Alex'in ceza sahasına yaptığı ortayı Galatasaray defansı araya girerek uzaklaştırdı.


KIRMIZI KART
26. Dakikada gelişen Galatasaray atağında Lincoln'ün Edu ve Vederson2la girdiği ikili mücadele sonrasında hekemin verdiği faul kararını beğenmeyen ve "Gözlük" işareti yapan Lugano, ikinci sarı kartını görerek takımını sahada 10 kişi bıraktı.

32. Dakikada Lincoln'ün kullandığı serbest atıştan gelen topla ceza sahasında buluşan Ümit Karan'ın sert şutu üstten auta gitti.


40. Dakikada verkaçlarla ceza sahasına gelen Galatasaray'da topla son olarak buluşan Hakan Şükür'ün Volkan'la karşı karşıya kaldığı pozisyonda yaptığı vuruşta Volkan topun yönünü çevirmeyi başardı. Fenerbahçe defansı boştaki topu uzaklaştırdı.


Maçın ilk yarısı 1-0 Galatasaray'ın üstünlüğüyle sona erdi.

51. Dakikada sol kanattan atağa katılan Volkan Yaman'ın orta şut karışımı vuruşunda top yandan auta gitti.


57. Dakikada Lincoln'ün ara pasında Ümit Karan bir anda kaleci Volkan'la karşı karşıya kaldı. Kalesini zamanında terkeden Volkan yatarak topa hakim oldu.


63. Dakikada rakip yarı alan boyunca top süren Gökhan Gönül'ün ceza sahasına girer girmez yaptığı vuruşta Aykut topu iki hamlede kontrol etmeyi başardı.


65. Dakikada sol kanattan gelişen Galatasaray atağında Volkan Yaman'ın ceza sahasına yaptığı ortaya Hakan Şükür'ün yaptığı kafa vuruşunu Fenerbahçe kalecisi Volkan yatarak çizgiden çıkarmayı başardı.


GOL
67. Dakikada kendi çabasıyla ceza sahasına giren Gökhan Gönül'ün sağ çaprazdan ceza sahasına girer girmez yaptığı vuruşta top Galatasaray ağlarıyla buluştu. 1-1

KIRMIZI KART
75. Dakikada oyun dışına çıkan topu geç oyuna soktuğu gerekçesiyle ikinci sarı kartını gören Gökhan gönül kırmızı kartla oyun dışı kaldı.


GOL
90+2 Dakikada Nonda'nın ortaladığı topu Hakan bıraktı Ümit Karan Galatasaray'ı 2-1 öne geçirdi. Bu arada gol sevincinde Volkan ile Lincoln arasında kavga çıktı iki oyuncu da kırmızı kart gördü.




* * *



STAT
: Ali Sami Yen
HAKEMLER
: Cüneyt Çakır *, Tarık Ongun **, Alpaslan Dedeş **
GALATASARAY
: Aykut **, Sabri * (Nonda dk. 77 **), Song * (Serkan dk. 81 *), Servet **, Volkan **, Barış **, Mehmet Topal **, Lincoln **, Arda *** (Emre dk. 90+5 ?), Ümit Karan ***, Hakan Şükür **
YEDEKLER
: Orkun, Barusso, Hakan Balta, Mehmet Güven
TEKNİK DİREKTÖR
: Karl Heinz Feldkamp
FENERBAHÇE
: Volkan Demirel **, Gökhan ***, Lugano *, Edu *, Vederson *, Deivid *, Aurelio **, Selçuk ** (Semih dk. 64 *), Uğur Boral * (Yasin dk. 31 *), Alex *, Kezman * (Önder dk. 78 *)
YEDEKLER
: Volkan Babacan, Kemal, Colin Kazım, Ali Bilgin
TEKNİK DİREKTÖR
: Arthur Zico
GOLLER
: Hakan Şükür (dk. 4), Gökhan (dk. 67), Ümit Karan (dk. 90+1)
KIRMIZI KARTLAR
: Lugano (dk. 26), Gökhan (dk. 75), Volkan (dk. 90+2) (Fenerbahçe), Lincoln (dk. 90+3) (Galatasaray)
SARI KARTLAR
: Volkan, Ümit Karan, Arda (Galatasaray), Selçuk, Deivid, Volkan, Semih, Ale*, Edu (Fenerbahçe)




MAÇ ÖNCESİ NOTLAR

Galatasaray Teknik Direktörü Karl Heinz Feldkamp, Fenerbahçe ile yapılan Fortis Türkiye Kupası çeyrek final rövanş maçında, Kasımpaşa karşısında değiştirdiği kadroda eskiye dönüş yaptı.

Uğur'un sakatlığında bu mevkide görev verdiği Barusso'dan verim alamayan Karl Henz Feldkamp, bu bölgede bir süre önce kadro dışı bıraktığı Sabri'yi oynattı.

Kasımpaşa maçında oynattığı Nonda, Ayhan, Emre, Carrusca ve Hakan Balta'ya Fenerbahçe karşısında görev vermeyen Feldkamp, Arda, Hakan Şükür, Mehmet Topal, Barış ve Volkan'ı ise Fenerbahçe karşısında yeniden sahaya sürdü.

Alman teknik adam, sürpriz bir kararla, uzun süredir kaleyi koruyan, ancak son haftalarda yediği gollerle eleştiri toplayan Orkun'u yedek bırakırken, kaleyi Aykut'a teslim etti.

Sarı-kırmızılı ekipte, hasta olan Hasan'ın yanısıra, Ayhan, Bouzid, Carrusca ve Okan, maç kadrosunda yer almadı. Galatasaray'ın devre arasında transfer ettiği Emre Güngör, ilk 11'de forma giymeye başladığı 15 Ocak'taki Sarıyer ile yapılan Fortis Türkiye Kupası maçından sonra ilk kez yedek kaldı.

LINCOLN'UN İLK DERBİ MAÇI

Galatasaray'ın Brezilyalı futbolcusu Lincoln, sarı-kırmızılı ekipte ilk kez derbi heyecanı yaşadı.

Sezon öncesinde Galatasaray'a transfer olan Lincoln, Beşiktaş ile ilk yarıdaki derbi maçta Feldkamp tarafından kadro dışında bırakılmış, Fenerbahçe ile lig ve Fortis Türkiye Kupası çeyrek final ilk maçında ise sakatlığı nedeniyle forma giyememişti.

FENERBAHÇE CEPHESİ

Fenerbahçe, Fortis Türkiye Kupası'nda Galatasaray ile yaptığı çeyrek final rövanş mücadelesine, sakatlığı bulunan Roberto Carlos'un dışında son dönemdeki klasik kadrosuyla çıktı.

Teknik direktör Zico'nun, Kadıköy'de Bursaspor'a yenildikleri Turkcell Süper Lig maçında ilk 11'de yer vermeyip, derbi maça sakladığı as futbolcular, kupa derbisinde ilk 11'deki yerlerini aldı. Roberto Carlos'un yokluğunda savunmanın solunda Vederson'u görevlendiren Zico, bu oyuncunun yanısıra, savunmayı Gökhan, Edu ve Lugano'dan oluşturdu.

Orta alanda Deivid, Selçuk, Aurelio ve Uğur'un forma giydiği Fenerbahçe'de, forvet arkasında Alex, forvette de Kezman yer aldı.

FORVETTE KEZMAN'I TERCİH ETTİ

Fenerbahçe'de, sezonun ikinci yarısında yükselen bir form grafiği çizen Kezman, Galatasaray karşısında Zico'nun forvetteki tercihi oldu. Brezilyalı teknik adam, takımın golcü futbolcularından Semih'e yedekler arasında şans verirken, Kezman ise ilk 11'deki yerini aldı. Fenerbahçe'de, sakatlıkları nedeniyle tedavileri süren Maldonado, Deniz ve Gürhan'ın yanısıra, kaleci Serdar, Can ve İlhan maç kadrosunda yer almadılar.

Fenerbahçeli futbolcular, maçın başlamasına yaklaşık 1.5 saat kala sahaya çıkarak zemini inceleyip, atmosferi gözlemledi.

İKİ BAŞKAN DA MAÇA GELMEDİ

Galatasaray-Fenerbahçe derbisi için Ali Sami Yen Stadı'na iki kulübün başkanı da gelmedi.

Galatasaray Kulübü'nde 22 Mart'ta yapılacak seçimli genel kurulda başkan adayı olmayacağını açıklayan Özhan Canaydın, başkanlık görevindeki son Fenerbahçe derbisinde stada gelmezken, Galatasaray Kulübü'nü protokol tribünün ön bölümünde oturan kulüp ikinci başkanı Semih Haznedaroğlu, Fenerbahçe'yi ise kulüp başkanvekili Nihat Özdemir temsil etti. Bu arada başkanlığı sırasında genelde derbi maçlara gelmeyen Futbol Federasyonu'nun eski başkanı Haluk Ulusoy da derbiyi Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile birlikte izledi.

ŞEHİTLER İÇİN SAYGI DURUŞU

Karşılaşma öncesinde, Irak'ın kuzeyinde sürdürülen harekatta şehit düşen askerler için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İki takımın taraftarları, saygı duruşunun bitiminden hemen sonra hep birlikte “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” diye tempo tuttu. Galatasaraylı taraftarlar daha sonra, “Asker kaçağı Aziz Yıldırım” diye bağırdı.

TRİBÜNLER DOLDU

Galatasaraylı taraftarlar, derbi maçta tribünleri tıklım tıklım doldurdular. Fenerbahçe ile Ali Sami Yen Stadı'nda yapılan son derbi maçta olaylar çıkaran sarı-kırmızılı takımın taraftarlarının, bu karşılaşmada sakin olmaları dikkati çekti.

Her iki takım taraftarları, maç öncesinde birbirlerine küfürlü tezahüratlarda bulundular.

Galatasaraylı taraftarlar eski açık tribünün ön bölümüne, “Bu kupayı görenler parmak kaldırsın” yazısı yazarken, tribünde de maç başlamadan önce sarı-lacivert giysili çizgi film kahramanı Fred Çakmaktaş'ın büyük boyutlarda, parmak kaldırmış bir resmini açtılar. Taraftarlar kapalı tribünde de, “Kupa beyi Galatasaray, kupa kızı Fenerbahçe” yazılı pankart açtı.

TRİBÜNDEN TARAFTAR DÜŞTÜ

Maçtan 2 saat önce yeni açık tribünde Galatasaraylı bir taraftar, tribünden aşağı düştü.

Yaralanan ve ambülansa alınan taraftar, Şişli Etfal Hastanesi'ne götürüldü. Taraftarın durumunun iyi olduğu bildirildi.

3 BİN 300 POLİS GÖREV ALDI

Galatasaray ve Fenerbahçe arasındaki karşılaşmada 3 bin 300 polis görev yaparken, Galatasaray Kulübü de bu maç için ayrıca 230 özel güvenlik elemanını görevlendirdi.

Kupa derbisinde yüzde 5 kuralı gereği Fenerbahçeli taraftarlara bin 162 kişilik yer ayrılırken, sarı-lacivertli taraftarlar kendilerine ayrılan yeri tamamıyla doldurdu.

Müsabakaya ait bileti olmayanlar stat çevresindeki dış arama noktasından içeriye alınmadı. Derbi maç öncesinde stat çevresinde geniş güvenlik önlemleri alınırken, stat dışında karaborsa ve elden bilet satışına engel olma çalışmaları yapıldı.

Büfelerdeki içecekler yalnızca ağzı açık bardaklarda satılırken, aramalarda elde edilen bozuk paralar Kızılay kutularına bırakıldı. Karşılaşma, 87 kamerayla mercek altına alındı.

GÜVENLİK BARİKATI OLUŞTURDULAR

Güvenlik güçleri, grup halinde stada gelen Fenerbahçeli taraftarlarla Galatasaray taraftarların karşılaşmaması için büyük çaba harcadı. Polis, Fenerbahçeli taraftarların gelişi sırasında güvenlik barikatı oluşturarak, Ali Sami Yen Stadı'nın çevresinde bekleyen Galatasaray taraftarıyla karşılaşmasını önledi.

MEDYA ORDUSU

Dev derbiyi adeta medya ordusu izlerken, maç için Türkiye Spor Yazarları Derneği'ne (TSYD) 270 gazeteci akredite oldu. Derbi maç için basın tribününde 180, saha içinde ise 90 medya mensubu görev yaptı.

Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde forma giyen Galatasaray'ın eski futbolcusu Necati Ateş de derbiyi, Galatasaray'da kadroya giremeyen futbolcuların oturduğu bölümden izledi.

Galatasaray ve Fenerbahçe takımları sahaya, “Almadığınız her fiş, ülkemizi değil başkalarını kalkındırır” yazılı pankartla çıktı.



16 yıl önce