|

Irkçılık besliyorsam Allah kalbimi yerinden çıkarsın

Cihan
00:00 - 16/04/2012 Pazartesi
Güncelleme: 16:17 - 16/04/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Irkçılık besliyorsam Allah kalbimi yerinden çıkars
Irkçılık besliyorsam Allah kalbimi yerinden çıkars

Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu, Zokora'ya ırkçı ifadeler kullanmadığını belirterek, "Kalbimde ırkçılık adına en ufak bir şey besliyorsam Allah, bu kalbimi yerinden çıkarsın." dedi.

Dün oynanan Fenerbahçe-Trabzonspor maçının ardından bordo-mavili takımın Fildişi Sahilli futbolcusu Didier Zokora, Emre Belözoğlu'nun maç içinde kendisine ırkçı söylemde bulunduğunu iddia etmişti. Fenerbahçeli futbolcular Emre Belözoğlu ve Joseph Yobo da bugün Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda birlikte basın toplantısı düzenledi.

Emre Belözoğlu, dün sahada her şeyin mükemmel gittiğini dile getirerek, "Olaylar hiç beklemediğim biçimde gelişince bugün karşınıza çıkmak zorunda kaldım. Başta Yobo olmak üzere tüm arkadaşlarım bana sabahtan beri ilgi gösterdi. Onlara da teşekkür ederim. Irkçılık her şeyden önce bizim kültürümüzde olmayan, görmediğimiz bir duygudur. Bunun bir tecrübesini İngiltere'de yaşamıştım. Etmiş olduğum bir Türkçe küfrün İngilizce karşılığıydı. Tevafuka bakın ki bunu Yobo'yla yaşamıştık. 1, 1 buçuk ay sürede bu süreci aşmıştık." diye konuştu.

Irkçılığın sözsel değil, içsel bir duygu olduğunu kaydeden Emre, "Bunu içimizde barındırıyorsak çok büyük günah işliyoruzdur. Eğer ki içimde, kalbimde ırkçılık adına en ufak bir şey besliyorsam Allah bu kalbimi yerinden çıkarsın.

Zokora ile yaşadığı 1-2 diyalog olduğunu anlatan Emre, "Halil ile girdiğim bir pozisyon sonrası Zokora ile 1-2 dakika süren bir diyaloğumuz oldu. Sonra kendisi ile konuştuk, maçtan sonra da sarıldık. Maçtan sonra benim hakkımda konuştuğunu öğrenince çok üzüldüm. Arabadan Lig TV'ye bağlanmak zorunda kaldım. Aramızdaki bazı konuşmaları akşam kabul ettim ama ortaya çıkan gerçek farklı." ifadelerini kullandı.


"BUNU KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUM"

Emre, Zokora için kutsal olan şeylerin kendisi için de kutsal olduğunu dile getirerek, "Söylediğim sözün "Fucking Negro" olduğu iddia edildi. Ben bunu kesinlikle kabul etmiyorum." dedi.

F ile başlayan kelimenin ardından 'Fruit" dediğini aktaran Emre, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu da İngiltere'de öğrendiğim bir cümleydi. Bu da doğru değil tabi ki. Zokora'nın da benim kutsal olgularıma küfürleri vardı. Bunlar sahada kalmışken maç sonrası konuşması bana art niyet olarak geldi. Ne yazık ki bir kez daha gündem olarak karşınızdayım. Ben Emre Belözoğlu olarak yine bütün kamuoyundan özür diliyorum." diye konuştu.


"BUNA KATKI SAĞLAMAK İSTEMEM"

Emre Belözoğlu, Fenerbahçe ile Trabzonspor arasında geçen senelerden de gelen gergin bir ortamın olduğunu kaydederek, "Zaten çok gerilen bir ortam var; iki kulüp arasında. Ben de buna katkı sağlamak istemem." diye konuştu.

Ne olursa olsun yanlış anlamanın olduğunu söyleyen Emre, "Onun da bana söylediklerini ben yanlış anlamış olayım. Ben ırkçı bir insan değilim. Bunu söylerken de zor durumda kalıyorum, bunu söylemek zorunda kaldığım için. Kötü zamanlar yaşıyorum." şeklinde konuştu.

Emre, Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş'le konuştuğunu da dile getirerek, "Bugün sevgili hocam Şenol Güneş ile de konuştum ve ona da üzüntülerimi belirttim. O da bu konunun büyümesinden rahatsız olduğunu söyledi. Ona da teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.


EMRE'DEN RIDVAN DİLMEN'E ELEŞTİRİ

Soru - cevap kısmında Emre, dün oynanan karşılaşmanın ardından NTVSPOR'da kendisine 'çantasını toplayıp gitsin' diyen Rıdvan Dilmen'e yönelik eleştirilerde bulundu.

Emre, "Türk futbolunda benim kariyerimde bir oyuncu olduğunu da düşünmüyorum. Rıdvan Dilmen dahil kimsenin, bana çantamı toplamam gerektiğini söyleyebileceğine inanmıyorum. Burada Aykut Kocaman ve yöneticilerimiz var. Bu bana kulüpte zaten hissettirilirse ben kendim giderim. Böyle zamanlarda insanların dostluklarını arkadaşlıklarını da görüyoruz." diye konuştu.


YOBO: EMRE'NİN İÇİNDE IRKÇILIKLA İLGİLİ BİR ANLAYIŞIN OLDUĞUNA İNANMIYORUM

Fenerbahçe'nin Nijeryalı futbolcusu Yobo ise Emre Belözoğlu'nun içinde ırkçılıkla ilgili bir anlayışın olduğuna inanmadığını söyledi.

Yobo, şöyle konuştu: Emre geldiğimden beri çok iyi bir arkadaşım. Durumun Emre ve Zokora arasında geçmesi çok üzücü çünkü Zokora da benim iyi bir arkadaşım. Türkiye'ye geldiğimden beri ırkçılıkla ilgili bir anlayışın olduğunu görmedim."

Fenerbahçe'de 2 yıla yakındır futbol oynadığını dile getiren Yobo, "Emre kesinlikle mağlubiyeti kabul etmeyen çok büyük bir savaşçı. Fakat bunu yaparken insanların rengine, ırkına saldıran birisi değil. Bu ayrımların içine hiçbir zaman girmemiş bir insan. Antrenmanlarda zaman zaman rakip oluyoruz. İkimiz de elimizden geleni yapıyoruz. Kazanmak için ve birbirimize karşı bir takım kelimeler kullanıyoruz. Kimse bulunduğu takımın kaybetmesini istemez. Antrenmanlarda bile bunlar oluyor. Ailece görüştüğüm bir insan. Çocuklarımız da yan yana geliyor. Eşlerimiz de görüşüyor. Çok da sevdiğim bir arkadaşımdır." ifadelerini kullandı.

Bu arada Yobo, Zokora'nın arkadaşı olduğunu ve maçtan sonra formalarını değiştirdiklerini hatırlatarak, "Birbirimize iyi şanslar diledik. Ufak bir konuşmamız da oldu. Bu kadar hassas ve dünya futbolunun bu kadar önem verdiği bir konuyu gerçekten yaşamış olsaydı, bana bir şeyler söylerdi. Buna inanıyorum." şeklinde konuştu.

12 yıl önce