|

'Kadın liglerinin gelişimi şart'

A Milli Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Nur Mustafa Gülen, "Liglerimiz ne kadar güçlü olursa milli takım o kadar güçlü olur" dedi.

Aa
00:00 - 30/11/2013 Cumartesi
Güncelleme: 13:16 - 30/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
'Kadın liglerinin gelişimi şart'
'Kadın liglerinin gelişimi şart'

Türkiye'de çok geçmişi olmayan kadın futbolunda Hüseyin Tavur yönetimindeki Konak Belediyespor'un Avrupa Şampiyonlar Ligi'ndeki başarısı önemli bir gelişme oldu. Avrupa'da ilk kez ön eleme turunu geçen Türk takımı olan Konak Belediyespor, A Milli Takım'a da 9 oyuncuyla destek verdi.

FIFA Kadınlar sıralamasında 65. durumda olan Türkiye, 2015 FIFA Kadınlar Dünya Kupası Avrupa Elemeleri 6. Grup'ta İzmir'de konuk ettiği Karadağ'ı 3-1 yenerek gruptaki ilk galibiyetine ulaştı. Toplam 6 takımın yer aldığı grupta oynadığı 3 maçın ardından 5. sırada yer alan Türkiye, bir sonraki maçını 14 Şubat 2014'te Türkiye'de Ukrayna ile oynayacak.

A Milli Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Nur Mustafa Gülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015 FIFA Kadınlar Dünya Kupası Avrupa Elemeleri'nde mücadele ettikleri 6. Grup'ta İngiltere'nin favori olduğunu, Karadağ maçından önce karşılaştıkları İngilizlere karşı iki maçta kalelerinde 12 gol gördüklerini söyledi.

Bu maçlarda takım olarak nasıl savunma yapmaları gerektiğini gördüklerini kaydeden Gülen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu iki maçta kaybederken kazandığımız şeyler oldu. Nasıl savunma yapılacağını, kazanılan topun nasıl kullanılacağını görmek açısından bizim için önemli bir deneyim oldu. Karadağ karşısında oyunun genelinde hakim olan taraf bizdik. Yüzde 70 topa sahip olma oranına sahiptik. Çok bilinçli oynadık ve rakibimizi kalemize getirmedik. Maç 3-1 bitti ama 6-0, 7-0 da bitebilirdi. Maç içinde topa biraz daha fazla sahip olursak, gol vuruşlarında daha bilinçli olursak, çok daha farklı sonuçlar alacağımıza inanıyorum."

Liglerin gelişimi şart

Gülen, kadın futbolunda emekleme döneminin devam ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Milli takımlar aslında liglerin meyvesidir. Lig ne kadar güçlüyse, milli takım o kadar güçlü olur. Liglerdeki kaliteli oyuncu sayısı artacağı için milli takımın sonuçları da olumlu yönde etkilenecektir. Alt yaş liglerinin kurulması lazım. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Alt yaş gruplarında pilot bölgelerde turnuvalar düzenledik. Bunun Türkiye geneline yayarak küçük yaş gruplarının eğitim liglerini oluşturmamız gerekiyor. Minik futbolcular 1 yıllık süre içinde düzenli antrenman yaparak ve maç oynayarak gelişimlerini sürdürmesi gerekiyor. Altyapıların güçlenmesiyle bilinçli futbolcu sayısı artacak ve milli takım seviyesi de yükselecektir."

10 yıl önce