|

Kulüplere hayat kurtaracak formül!

Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Başkanı Doç.Dr.Umut Halaç, "Kulüpler futbolculara yapacakları ödeme tarihlerine denk gelen zamanlar için döviz alım opsiyon sözleşmeleri satın alıp, kendilerini dövizdeki yukarı doğru hareketten koruyabilirler. Akılı bir danışmanla bu işten çok iyi kar elde edebileceklerini düşünüyorum" dedi.

Aa
00:00 - 30/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 13:03 - 30/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Kulüplere hayat kurtaracak formül!
Kulüplere hayat kurtaracak formül!

Halaç, vadeli işlem ve opsiyon piyasasının 'vadeli ve opsiyon' işlemlerini içerdiğini, ilgili mevzuat gereğince opsiyon işlemlerinin Türkiye'de serbest olduğunu ancak fazla ilgi görmediğini söyledi.

Opsiyon piyasasından alımın yatırımcıya belirli bir varlığı belirli bir fiyattan alma hakkını verdiğini belirten Halaç şunları söyledi: "Yatırımcı ilgilendiği varlığın fiyatının yükseleceğini düşünüyorsa bugünden ilgili varlığın fiyatını sabitlemek için alım opsiyonu satın alır. İleride varlığın fiyatı yükselmez ise zarar primi ödeyip opsiyonu kullanmamayı yeğleyebilir. Satım opsiyonu, sözleşmeyi alan tarafa gelecekte belirli bir miktarda varlığı, belirli bir miktardan satma hakkı verir. Satım opsiyonu alan taraf gelecekte varlığın fiyatının düşeceğini beklemektedir. Fiyatlar düşerse opsiyonu kullanır, düşmez ise opsiyonu kullanmayıp zarar primi ödemeyi yeğleyebilir."

Halaç, buna göre kulüpler futbolculara ödeme tarihlerine denk gelen zamanlar için döviz alım opsiyon sözleşmeleri satın alabileceklerini belirterek, "Böylece kendilerini dövizdeki yukarı doğru hareketten koruyabilirler. Akılı bir danışmanla bu işten çok iyi kar elde edebileceklerini düşünüyorum. Hatta bu opsiyon sözleşmelerini ülke içinde satıcı bulamadıkları takdirde ülke dışındaki satıcılara yönelmelerinin de önünü açabilecektir. Aslında sadece futbol kulüpleri değil döviz ile ham madde temini yapan bütün şirketler bu tür opsiyon sözleşmeleri ile döviz kuru dalgalanma risklerini minimum indirebilirler" şeklinde konuştu.

10 yıl önce