|

Kupa Aslan'ı

Pek final havası vermeyen Konya'daki mücadelede sessizlik 70. dakikada bozuldu. Şansının da yardımıyla ceza sahası içinde kaleciyle karşı karşıya topu önünde bulan Sneijder, golü yaparken zorlanmadı. Kalan dakikalarda Eskişehir gol çıkaramayınca kupa 9 yıl aradan sonra tekrar G.Saray'ın ellerinde yükseldi

Taha Güvendi
00:00 - 8/05/2014 Perşembe
Güncelleme: 00:07 - 8/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
Kupa Aslan'ı
Kupa Aslan'ı

Süper Ligi'nde iki senedir elinde bulundurduğu şampiyonluk ünvanını ezeli rakibi Fenerbahçe'ye kaptıran G.Saray, teselliyi Ziraat Türkiye Kupası'nda buldu. Finalde Eskişehirspor'u Sneijder'in tek golüyle geçen G.Saray, sezonu da kupasız kapatmamış oldu: 0-1. İki takım ilk yarıda biribirine üstünlük kurmakta zorlanırken 21. dakikada Burak'ın kullandığı frikikte sarı-kırmızılılar gole çok yaklaştı ancak ağlara giden topu kaleci Boffin son anda kornere çeldi. İkinci yarıda ilk devreye oranla topa daha çok sahip olan taraf Eskişehirspor'du. 57'de Erkan'ın kullandığı korner atışında iyi yükselen Kamara'nın kafa şutunda topa çizgide hamle yapan Yekta, maçın belki de en kritik hamlesine imza attı. Es-Es'in baskısının giderek arttırdığı bölümde sarı-kırmızılılar Sneijder ile golü buldu. 70'de Yekta'nın pasıyla topla buluşan Selçuk'un şutunda seken top Sneijder'in önünde kaldı, karşı karşıya pozisyonu gole çevirdi: 0-1. Eskişehir'in baskı kurma çabaları sonuç getirmedi ve kupa Galatasaray'ın oldu.

Kupa beyi Mancini

Çalıştırdığı takımlarda kupa kazanmakla ünlenen Roberto Mancini, Ziraat Türkiye Kupası şampiyonluğuyla Galatasaray'da da bu geleneği sürdürdü. Mancini, 2000-2001 sezonunda Fiorentina ile İtalya Kupası'nı kaldırarak ilk başarısını elde etti. Mancini, 2003-2004'te Lazio ile İtalya Kupası şampiyonluğu elde elde etti; 2004-2005 sezonunda ise İnter'le anlaştı.

İnter'de toplam 3 lig şampiyonluğu, 2 kez İtalya Kupası, 2 kez de İtalya Süper Kupası kazanan Mancini, Manchester City'le yeniden adını duyurdu. Manchester City ile 2010-2011 sezonunda FA Cup şampiyonluğuna uzanan Mancini, 2011-2012 sezonunda takımına 44 yıl sonra lig şampiyonluğunu yaşattı. Mancini, Manchester City ile aynı sezon sonunda Community Shield Kupası'nı da aldı.

Mancini'ye 1.5 takıma 1 milyon TL prim

Galatasaray'ın kupa şampiyonluğu sonrası teknik direktör Roberto Mancini de cebini doldurdu. İtalyan teknik adamın sözleşmesinde yer alan maddeye göre G.Saray'ın kupa şampiyonluğuyla birlikte Mancini, 500 bin Euro'luk prime hak kazandı. G.Saraylı futbolcular da 1 milyon TL prime hak kazandı. Başkan Ünal Aysal'ın kararıyla bu para sadece 18 kişilik kadroya değil; Konya'da bulunan tüm kafileye dağıtılacak. Florya'da çalışanından, hiç süre almayan futbolcusuna kadar 106 kişilik dev kadro primden yararlanacak.

Finalin adamı Sneijder

Karşılaşmanın 70. dakikasında Galatasaray'a kupayı kazandıran golü atan Hollandalı yıldız Wesley Sneijder, finalin adamı seçildi. Yıldız futbolcuya 'maçın adamı' ödülü verirken Sneijder, ödülünü Galatsaray İkinci Başkanı Özkan Olcay'ın elinden aldı.

Kasa da doldu

Eskişehirspor'u yenerek Ziraat Türkiye Kupası'nda şampiyon olan Galatasaray statü gereği 1.5 milyon TL gelir elde etti. Kazanan takım kupada elde eden hasılatın yüzde 60'ını elde ettiği için sarı-kırmızılı takımın geliri yaklaşık 2 milyon TL'yi buldu. Eskişehirspor ise final oynadığı için 745 bin TL aldı; hasılatın yüzde 40'yla toplam gelir 1 milyon TL civarında oldu.

Oyun iki kez durdu

G.Saraylı taraftarlar, 34. dakikada sahaya meşale yağdırdı. Meşaleler, oyunun kısa bir süre durmasına neden olurken 62. dakikada da bu kez Eskişehirsporlu taraftarlar, meşaleler yaktı ve sahaya fırlattı. Oyun bir kez daha durdu.

Sağlam'ın jestine jest

Kupa finalinden bir gün önce gerçekleşen basın toplantısında kendisine adının yazılı olduğu Eskişehirspor forması hediye eden teknik direktör Ertuğrul Sağlam'a meslektaşı Roberto Mancini'den jest geldi. Mancini, maç öncesinde Sağlam'ın yanına giderek Galatasaray forması hediye etti.

Melo, Sağlam'ın suyundan içti

Maçın 34. dakikasında Eskişehirspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam ile G.Saraylı Melo arasında ilginç bir olay yaşandı. Sağlam maç devam ederken, Melo ile suyunu paylaştı. Melo da elini sıkarak teşekkür etti.


10 yıl önce