|

Onlar memleketlerinden uzak futbol kulüpleri!

Hayatlarını kazanmak için İstanbul'a göç eden birçok insan memleketleriyle bağlarını koparmış değil. İlk başlarda kültür ve dayanışma dernekleriyle bir araya gelenler şimdi memleketlerinin isimlerini futbol kulüplerine veriyor... Artık İstanbul'da neredeyse her yörenin bir amatör kulübü var.

Efkan Bucak
00:00 - 30/07/2014 Çarşamba
Güncelleme: 12:22 - 30/07/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Onlar memleketlerinden uzak futbol kulüpleri!
Onlar memleketlerinden uzak futbol kulüpleri!

2004-2005 sezonunda 3. Lig'e terfi maçlarında Bigaspor, Zara Ekinlispor'u 1-0 yenmişti. Amatör futbolu takip etmeyen biri, Zara ilçesine bağlı Ekinli Köyü'nün ismini taşıyan bu yeşil-beyazlı ekibi Sivas'ın bir takımı sanabilirdi, ki bu gayet normal olurdu. Gelin görün ki Zara Ekinlispor bir İstanbul takımı. Üstelik sıradan bir kulüp de değil, UEFA standartlarında bir çim sahası olan kurumsal bir kulüp! İstanbul'daki Ekinlililer'in kurduğu bu kulüp, koca metropoldeki 'gurbet kulüpleri'nden yalnızca biri.

Klasik tabirle 'Taşı toprağı altın' diye göç edilen İstanbul'da bugün neredeyse her ilin, ilçenin, köyün bir derneği var. Yeni yaşam yerlerinde hemşerilik bağlarını güçlü tutmak isteyen insanlarımızın bir zaman sonra spor kulübü kurmasından doğal bir şey de olamaz elbette. 80'lerde kurulmaya başlayan gurbet kulüpleri son yıllarda furya halini almış durumda. Bu tür kulüpler daha çok Karadenizliler ve Orta Anadolulular tarafından kurulmakta. Hem Türkiye göç haritası hem de göç veren illerdeki spor kültürü bu dağılımı etkilemekte. Hal böyle olunca, genlerine futbol sevgisi işlenmiş doğmaları muhtemel Karadenizliler'in hemen hemen her ilde bir 'Karadenizspor' kurmaları kaçınılmaz oluyor. İstanbul'da da durum aynı.

Başında 'İstanbul' varsa...

İlk dönemlerde memleket isminin başına 'İstanbul' eklenerek kulüp kurmak modaydı. Bu furyanın ilk ve en başarılı örneği Bahçelievler'de kurulan İstanbul Artvinspor. Bir dönem İstanbul futbolunda adından çokça bahsettiren Mavi-Beyazlı ekip şu sıralar mütevazı koşullarda mücadelesine devam ediyor. İstanbul Gümüşhanespor, İstanbul Bayburtspor, İstanbul Kastamonuspor, İstanbul Bafraspor, İstanbul Bulancakspor, İstanbul Malatyaspor, İstanbul Sinopspor, İstanbul Sivasspor, İstanbul Trabzonspor, İstanbul Ünyespor diğer örnekler.

Nerede çoğunluktaysalar...

Bu kulüpler, isimlerini taşıdıkları yörenin göçmenlerinin çoğunlukta olduğu mahallelerde kuruluyor. Örneğin İstanbul Bayburtspor Kağıthane'de, İstanbul Sivasspor Esenler'de. Böylece kulüpler hem iyi bir futbolcu kaynağına hem de taraftar desteğine sahip olmayı amaçlıyor. Kimi zaman aşı tutmayınca ilçe de değiştirilebiliyor. Tıpkı Gaziosmanpaşa'dan Bahçelievler'e taşınan İstanbul Ünyespor gibi...

Bir ile iki ayrı takım

Kimi zaman tek bir kulüp o yörenin insanına yetmeyebiliyor da, malum İstanbul büyük bir yer. Gümüşhane örneğin, 3 kulübe sahip: Kağıthane'deki İstanbul Gümüşhanespor'dan sonra Esenyurt Gümüşhanespor ve Bahçelievler Gümüşhanespor kuruldu. Ancak aralarında rekabet yok, bilakis dayanışma var. Geçen sezon ilk kez liglere katılan Bahçelievler Gümüşhanespor sezon açılışında Esenyurt Gümüşhanespor'u konuk ederek bunu gözler önüne serdi mesela.

İstanbul'un mahallesi değil Tokat'ın köyü

Kimi zamansa kulübün isminde 'İstanbul' ifadesi kullanılmayabiliyor. Çankırı Marufspor, Giresun Emeksanspor, Kumkapı Sarıçubukspor, Seyrantepe Ofspor gibi kulüpler 'gurbetçi' olduklarını bir şekilde belli ediyorlar ancak köy ismini kullananların nerenin takımı olduğunu bilmek için biraz genel kültür sahibi olmak gerekiyor. Cevizlispor (Antalya/Akseki), Ulutepespor (Tokat/Turhal), Günyamaçspor (Sivas/Hafik), gibi kulüpler kimi zaman izleyenlere 'İstanbul'da böyle mahalle var mıydı? Bu nerenin takımı?' dedirtebiliyor. Bu gibi karışıklıkların önüne geçmek ve daha geniş kesimleri kucaklamak için isim değişikliğine gidenler oluyor. Örneğin Reşadiyespor önce Esenler Tokatspor, sonra İstanbul Tokatspor oldu.

Her zaman aşı tutmuyor

Kimi zaman aşı tutmuyor ve kulüpler kapanabiliyor yahut devrediliyor. Arnavutköy'de Kozlarspor olarak kurulan kulüp daha sonra Bayrampaşa'ya taşınıp Ayancıkspor olmuştu. Ancak kulüp tutunamadı ve İstanbul Bafraspor olarak şu anda mücadelesine devam ediyor. Bayrampaşa Sinopspor da ilgisizlik nedeniyle başkanı tarafından Kastamonululara devredildi ve kulübün ismi şimdi İstanbul Kastamonuspor. İstanbul'daki Kastamonulular (Elbette mevcut İst. Kastomonuspor yönetiminden farklı isimler) daha önce Esenler Kentyıldızspor'u alıp ismini Kastamonu Kentyıldızspor yapmıştı. O takım 3. Lig terfi maçlarına katılmıştı ancak güzel günler kısa sürdü, yönetim bıraktı, takımın ismi yeniden Esenler Kentyıldızspor oldu. Kimi zamansa isim değil, tek bir rakam, kulübün kurucularının memkeletini refere edebiliyor. Iğdırlıların kurduğu Şafak 76 gibi.

Azınlıkların da kulüpleri var

İstanbul'da yalnızca Anadolu'dan göçenler yok elbette. Eski Osmanlı topraklarından göç eden vatandaşlarımız da spor alanında kendilerini gösteriyorlar. İstanbul Rumeli Türkleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin takımı Vardarspor şu anda İstanbul Süper Amatör Lig'de mücadele ediyor. Fatih ilçesindeki bu ekibin dışında Bağcılar'da Rumeli İdman Yurdu ve Pendik'te Balkan Yeşilbağlarspor var. Batı Trakyalılar Zeytinburnu'ndan Batı Trakyaspor'a, Arnavutluk ve Kosova göçmenleri Küçükçekmece'de Kosova Güçspor'a, Çerkes ve Abhazlar Pendik'te FK 1864'e sahipler...

İstanbul'daki 'gurbet' kulüpleri

Alucra Doluderespor

Ataşehir Çamolukspor (Eski Kayışdağı Çamolukspor)

Bahçelievler Gümüşhanespor

Bakırköy Zaraspor

Esenyurt Gümüşhane

İstanbul Gümüşhane

Çankırı Marufspor

Yeşil Ilgazspor

Cevizlispor

Çatalzeytin Zümrütspor

Esen Bayburtspor

İstanbul Bayburtspor

Fetih Kelkitspor

Taşköprüspor

Giresun Emeksanspor

İstanbul Giresunspor

Günyamaçspor

İstanbul Artvinspor

İstanbul Bafraspor (Eski ismi Ayancıkspor)

İstanbul Bulancakspor

İstanbul Karsspor

İstanbul Kastamonuspor (Eski ismi Bayrampaşa Sinopspor)

İstanbul Malatyaspor

İstanbul Sinopspor (Eski ismi Sinop Özlemspor)

İstanbul Sivasspor

İstanbul Tokatspor (Eski ismi Reşadiyespor)

İstanbul Trabzon

İstanbul Ünyespor

Kemahspor

Kumkapı Sarıçubuk 81

Mesudiyespor

Öz Trabzonlular SK

Seyrantepe Ofspor

Ulutepespor

Zara Ekinlispor

Şafak 76

Göçmen kulüpleri

Balkan Yeşilbağlarspor

Kosova Güçspor (Arnavut)

Batı Trakyaspor

FK 1864 (Çerkes)

Taçspor (İran)

Rumeli İdman Yurdu

Yıldırım Bosnaspor

Vardarspor

10 yıl önce