|

Ünlü başpehlivan Kurtdereli'yi canlandıracak

Türk güreş tarihinin efsane isimlerinden Kurtdereli Mehmet Pehlivan''ın hayatı beyaz perdeye konu olacak… Ercan Yiğit''in yöneteceği filmin baş rolünde Kurtdereli'yi oynayacak isimse, er meydanlarının tanınmış isimlerinden Savaş Yıldırım.

Efkan Bucak
00:00 - 28/06/2014 Cumartesi
Güncelleme: 12:53 - 28/06/2014 Cumartesi
Yeni Şafak
Ünlü başpehlivan Kurtdereli'yi canlandıracak
Ünlü başpehlivan Kurtdereli'yi canlandıracak

Kurtdereli Mehmet Pehlivan filminin yönetmeni Ercan Yiğit aynı zamanda senaryonun da yazarı… ''Yenilmeyi Düşünmediler'' ismiyle 1870''dan 2014 yılına kadar Kırkpınar''da başpehlivan olan tüm isimlerin hayatlarını kaleme aldığı bir kitabı olan Yiğit, hayran olduğu Kurtdereli Mehmet''in hayatını filmleştirmeye karar vermiş. Güreş camiasıyla oldukça yakın olan Yiğit, Kurtdereli''yi oynayacak ismi bulmakta hiç zorluk çekmemiş ve Savaş Yıldırım''da karar kılmış.

Hasan Tuna Koca Yusuf olacak

Yiğit, ''Savaş Yıldırım, şu anda Kırkpınar''da güreşen başpehlivanlar arasında fiziği en düzgün olan üç isimden biri. Zaten kendisini önceden de tanıyordum. Teklif götürdüm, onun da hoşuna gitti'' derken oyuncu kadrosunu büyük ölçüde belirlediklerini söyledi. Filmde Kurtdereli''nin en büyük rakibi Koca Yusuf''u, Savaş Yıldırım''ın 2002 Kırkpınar''da finalde karşılaştığı Antalyalı Hasan Tuna oynayacak.

Karısı medyatik biri olacak

Yalnızca Kurtdereli''nin eşini oynayacak aktris belirlenmezken, Yönetmen Ercan Yiğit magazin basınından tanınan bir isme bu rolün verileceğini dile getirdi.

Çekimler dört ilde

15 Temmuz''da başlayacak çekimler İstanbul, Ankara, Balıkesir ve Manisa''da gerçekleştirilecek. Yiğit, yaklaşık 6 aylık bir çekim süreceği olacağını belirterek, ''Çekimler yazın başlayacak, parça parça çalışacağız. Kışı da bekleyeceğiz çünkü kış sahnelerimiz var. İstanbul''da Rami, Çemberlitaş ve Adalar''da setimiz olacak. Kurtdereli''nin 1931''de Atatürk''le konuşmasını Ankara''da çekeceğiz'' dedi.

'Tarık Akan'ın filmi havada kalmıştı'

Başrolde profesyonel aktörler yerine pehlivanların olmasının filmleri için dezavantaj değil, avantaj olduğunu dile getiren Ercan Yiğit şöyle devam etti: ''Ben okullu bir sinema yönetmeniyim, Yeşilcam'da çalıştım, tiyatrocu ve akademisyenim. Ben pehlivanları 'oynatırım'. Dramaturji konusunda Savaş ve Hasan''a katkıda bulunacağım. Gerekirse bazı sahnelerde 7-8 çekim olur, yine yaparız. Şöyle bir şey de var. Başrolünü Tarık Akan''ın oynadığı 1984 yapımı Pehlivan filmi var. Havada kalan bir filmdi. Güreşten anlayan biri müsabaka sahnelerinin yapmacıklığını fark ediyordu. Bu filmdeyse pehlivanlar aslında kendilerini oynayacaklar.''

'Çekimlerimiz büyüleyecek'

TRT''de başrolünü eski milli güreşçi Ahmet Ayık''ın oynadığı 1988 yapımı Kurtdereli Mehmet Pehlivan dizisinin olduğunu da hatırlatan Yiğit, ''O dizi de sönük kaldı, tutmadı. Bizim filmimizde çok farklı çekimler olacak. Çekimlerimiz büyüleyecek'' diye konuştu.

'Ödül alacağız'

''Film çekmiş olmak için bu işi yapmıyoruz. Hedefimiz kesinlikle ödül almak'' diyen Ercan Yiğit, ''Filmimizi Antalya Film Festivali''ne sokacağız. Ödül alacağımıza inanıyorum. Eğer beğenilirse diğer projelerim de hazır. Hergeleci''nin, Çolak Mümin Pehlivan''ın da filmlerini çekmek istiyorum'' dedi.

Savaş Yıldırım'ın ilk deneyimi değil

Kurtdereli Mehmet Pehlivan''ı canlandıracak olan Savaş Yıldırım kameralara uzak olmayan bir isim. Cem Yılmaz''ın başrolünü oynadığı ''Yahşi Batı'' filminde de pehlivan olarak karşımıza çıkan 37 yaşındaki Yıldırım, Türkiye''deki ilk Amerikan güreşi etkinliği olan ''Turkish Power Wrestling''in yıldızlarından biriydi. Yıldırım ayrıca Ahmet Taşçı, Cengiz Elbeye gibi ünlü başpehlivanlarla beraber Fransa''da sergilenen ''Baspehlivans of Turkey'' isimli tiyatro oyununda rol aldı.

Yönetmen Ercan Yiğit ise 1965 İzmir doğumlu… 9 Eylül Üniversitesi mezunu olan Yiğit, sanatçı kişiliğinin yanı sıra akademisyen bir isim. Yiğit uzun yıllar Yeşilçam''da da görev almış.


10 yıl önce