|

Hayalden gerçeğe

Proje safhasında hayal olarak görülen Akyazı Şenol Güneş Stadı, 10 yıllık bir mücadelenin ardından açılışı yapılarak gerçeğe dönüştü. 2006 yılında dönemin Trabzonspor Başkanı Nuri Albayrak'ın girişimleriyle oluşturulan projeye önce dudak büken, sonra da engelleme yarışı içine girenler, açılış fotoğrafında yer alabilmek için adeta birbirleriyle yarıştılar.

Yeni Şafak
08:50 - 20/12/2016 Salı
Güncelleme: 08:59 - 20/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Trabzonspor'un açılışı yapılan Şenol Güneş Stadı 10 yıllık bir süreçten sonra Türk futboluna kazandırılırken, tüm engellemelere rağmen istikrarın timsali olarak da tarihe geçti. Dönemin Trabzonspor Kulübü Başkanı Nuri Albayrak, projeyi gündeme getirdiğinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, Spor Bakanı Mehmet Ali Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay'dı. Dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'ın, projeyi sümen altı etmesinin üzerinden 10 yıl geçti.



İlk tohumu Nuri Albayrak attı


Türkiye'de spor kompleksleri yapılmasına rağmen yeni stadyumlarla ilgili herhangi bir çalışma yapılmadığı 2006 yılında Trabzonspor'da dönemin başkanı Nuri Albayrak'ın gündeme getirdiği stat projesi ilk zamanlar fazla ses getirmese de protokol çalışmalarının başlaması adına yola çıkartıldı. Proje, dönemin Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Özak'a iletildiğinde sümen altı edilirken, bakan Özak, bu projenin hayalden öteye gidemeyeceğini savundu. Aynı dönemde Trabzon'da yapılan bir toplantıda dönemin Spor Bakanı Mehmet Ali Şahin, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay ile konu paylaşıldı. Son olarak konu dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletildi ve süreç başladı.







Destek değil köstek oldular


Nuri Albayrak'ın ardından başkan olan Sadri Şener, Akyazı'da yeni stat projesinin hayalci bir proje olduğunu seslendirerek daha sonra dönemin Spor Bakanı olan Faruk Özak'ın iddialarına destek verdi. Trabzon'da fazla itibar edilmemesine rağmen az sayıda kişinin muhalefeti ister istemez bazı girişimleri durma noktasına getirdi. Konuya vakıf olan ve yeni stat projesi konusunda kararlılığını her fırsatta dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, stadın yapılması için girişimleri sürdürdü. Nuri Albayrak'ın gündeme getirdiği dönemde sıcağı sıcağına projenin hayata geçirilmesi halinde 960 bin dönüm muhteşem bir alana sahip olacak Trabzonspor, TOKİ'nin devreye girmesiyle ev sahibi olacağı alanda bu kez kiracı durumuna düştü.







Açılış fotoğrafına girme yarışı


Akyazı Spor Kompleksi'nin TOKİ'ye verilmesinden sonra yapılan ihalelerde son üç yıl boyunca sağlıklı bir sonuç alınamadı. İhaleyi alan firmaların malzeme kullanımındaki tercihleri yine kabul görmeyince inşaat yeni bir gecikme ile karşı karşıya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son siyasi seçimlerden sonra verdiği kesin talimatlar sonrasında TOKİ, hummalı bir çalışma ile stadı bu yılın sonuna yetiştirdi. Önceki akşam yapılan açılışta ilginç olan en önemli detay fotoğraflara da yansıdı. Akyazı Spor Kompleksi'nin yapımı için ısrarcı olan ve fedakarlıkta bulunanlar mütevazı bir şekilde protokolde yerlerini alırken, projenin engellenmesi için gayret gösterenler, açılış fotoğraflarında yer almak için birbiriyle yarışarak adeta cambazlık yaptılar.




#Trabzonspor
#Akyazı
7 yıl önce