|

1 milyon 3G'li telefon satıldı

Sistem henüz devreye girmedi ama, daha şimdiden 1 milyon adet 3'üncü nesil cep telefonu satılmış durumda.

İha
00:00 - 16/10/2007 Salı
Güncelleme: 12:21 - 16/10/2007 Salı
Yeni Şafak
1 milyon 3G'li telefon satıldı
1 milyon 3G'li telefon satıldı

Üçüncü nesil görüntülü cep telefonları lisans ihalesinin iptal edilmesine rağmen, operatörler sistemle ilgili yatırımlarına hızla devam ediyor. Kullanıcılar, sürecin nasıl ve ne zaman tamamlanacağını merakla beklerken, cep telefonu operatörleri belirli merkezlerde açtıkları ofislerle, meraklı vatandaşlara görüntülü telefonların nasıl çalıştığını uygulamalı olarak gösteriyor.

7 Eylül'de yapılan 3. nesil cep telefonları ihalesinin, Telekomünikasyon Kurulu'nun 'ihaleye tek bir isteklinin katılımı, dolayısıyla, rekabet ve yarışma koşullarının oluşmadığı gerekçesiyle' iptaline rağmen, vatandaşın sisteme ilgisi devam ediyor. Operatörler de açtıkları ofislerde bu konuda vatandaşları bilgilendiriyor.

Hayatı daha da kolaylaştıracak 3G sistemi, insanlara ev ve ofis ortamlarında yaptıkları işleri, mobil ortamda telefon veya notebooklar aracılığıyla yapma imkanı sağlıyor. 3G uyumlu telefonlar ile görüntülü haberleşmenin yanı sıra, yolda televizyon seyretmek, mobil ortamda internet üzerinden bankacılık işlemleri yapmak, önceden kaydedilmiş görüntüleri yakınlarımızla paylaşmak mümkün olabilecek.

Tıpkı cep telefonları gibi 3. nesil telefonların da Türkiye'de büyük ilgi ile karşılanacağına güvenerek buna şimdiden yatırım yapmak isteyen operatörler de üç büyük şehirdeki ofislerinde, görüntülü telefon sistemini uygulamalı olarak vatandaşlara gösteriyor.

Sistem henüz devreye girmedi ama, daha şimdiden 1 milyon adet 3'üncü nesil cep telefonu satılmış durumda. 3G şebekeleri üzerinden ses hizmeti sunulacak olsa da esas ağırlık hızlı ve zengin içerikli veri uygulamaları olacak.

Sistemin devreye girmesiyle cep telefonundan internete hızlı erişimin yaygınlaşacağı, e-devlet uygulamalarına önemli bir ivme kazandıracağı, sağlık hizmetleri, uzaktan eğitim, mobil-kütüphane, internet üzerinden dil eğitimi gibi uygulamalar ile eğitime katkı sağlanması öngörülüyor. Günümüzde dünya genelinde 112 operatör 3G teknolojisini kullanıyor. Bunların 80 milyonun üzerinde abonesi bulunuyor. Avrupa'da ise Makedonya ve Arnavutluk dışında bu teknolojiyi kullanmayan ülke kalmamış durumda. Türkiye'de ise 3G lisanslarının verilmesi bekleniyor.

Öte yandan, telefonu inceleyen vatandaşlar, ne gibi özellikler taşıyan bir telefona sahip olmaları gerektiği ve 3g'nin neler getirdiği konusunda şimdiden bilgi almaya başladı. Satıcılar laptop üzerinden de yeni nesil telefonları uygulamalı olarak ilgilenenlere anlatıyor. Vatandaş ise özellikle cep telefonundan televizyon izlenebilmesi ve hızlı şekilde internete bağlanılabilmesi ile ilgileniyor.

17 yıl önce