|

1 milyon hane ışık hızında internete kavuştu

2008'den bugüne kadar 1.2 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını ve 1 milyon haneye 1000 megabit hızında fiber internet götürdüklerini açıklayan Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, “Turkcell Superonline'nın fiber yatırımlarının Türkiye'yi 2023 hedeflerine bir adım daha yaklaştırdığına inanıyoruz.” dedi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 27/12/2011 Salı
Güncelleme: 20:57 - 27/12/2011 Salı
Yeni Şafak
1 milyon hane ışık hızında internete kavuştu
1 milyon hane ışık hızında internete kavuştu

Turkcell Superonline Genel Müdürü Murat Erkan, 2008'den bugüne kadar 1.2 milyar TL'lik yatırım yaptıklarını ve 1 milyon haneye 1000 megabit hızında fiber internet götürdüklerini söyledi. 2011 yılını değerlendirmek için bir basın toplantısı düzenleyen Erkan, 2011'in 3. çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre gelirlerini yüzde 36,2 artırdıklarını ve 2011 yılını yüzde 35 büyüme ile kapatmayı hedeflediklerini açıkladı. Turkcell Superonline'ın fiber omurgasının 75 ilde, 30 bin km'ye yaklaştığını söyleyen Erkan, 2008'den bu yana yaptığımız 1,2 milyar TL'lik yatırım sayesinde Türkiye'de ışık hızında fiber interneti 1 milyon hanenin kapısına götürdük, 260 bin aktif aboneye ulaştık. 2012 yılında da yatırımlarımızı aynı hızla sürdürerek istikrarlı büyümemiz ve müşteri memnuniyetimizle dünyanın parmakla gösterilen operatörlerinden biri olmaya devam edeceğiz.” dedi.


FACEBOOK VE YOUTUBE BAŞI ÇEKİYOR


Türkiye'nin fiber internet kullanımında G20 ülkeleri arasında 8., dünya ülkeleri arasında ise 26. sırada bulunduğunu ifade eden Erkan, “Toplam veri trafiğinin dörtte biri Facebook ve Youtube'a erişim için kullanılıyor. Türkiye'de kullanılan veri miktarı yüzde 67 arttı. İnternette en çok zaman geçiren 3. ülkeyiz. Facebook kullanımında ise dördüncü ülkeyiz. Turkcell Superonline verilerine göre, Türkiye'de en çok tıklanan 5 site, Facebook, Google, Youtube, Twitter ve MSN. Londra, Frankfurt, Amsterdam ve Sofya trafik değişim noktalarına yüksek hızda bağlantılar sağlayarak, küresel internet sitelerine kullanıcılarımızı doğrudan ulaştırıyoruz. Yurtdışındaki içerik üreten siteleri maalesef Türkiye'ye getiremedik. Bu şirketlere Türkiye'ye yatırım yapacakları teşvikleri hem hukuksal, hem de altyapısal anlamda sunmak gerekiyor.” şeklinde konuştu.


120 BİN NUMARA SUPERONLINE'A TAŞINDI

Sabit hatlarda taşınan 10 numaradan 8'inin Turkcell Superonline'a taşındığını ve ses hizmeti verdikleri müşteri sayısının 120 bine ulaştığını belirten Erkan, bulut bilişim alanında da gelecekte önemli aşamalar kat edileceğini söyledi. Erkan, “Turkcell grup sinerjisi ile kurumsal müşterilerimizi 'bulut'a taşıyoruz. Bulut'un olmazsa olmazı, hem sabitte hem de mobilde kaliteli bir genişbant altyapısıdır. Sabit ve mobil genişbantta güçlü ve kaliteli bir altyapı kurulmadan bulut servisleri vermek mümkün değil.” dedi.


10 İL FİBER ŞEHİR OLDU 5 İL SIRADA

Türkiye'nin 2023 vizyonuna paralel olarak fiber internet yatırımlarını sürdürdüklerini belirten Erkan,. “Turkcell Superonline'nın fiber yatırımlarının Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmasına bir adım daha yaklaştırdığına inanıyoruz. 1 milyon haneye 1000 Mbps hızında fiber internet götürdük. Artık genişbant altyapısı; elektrik, su ve ısınma altyapılarından sonra dördüncü temel altyapı olarak konumlandırılıyor. Türkiye genelinde 10 ilimizi 'fiber şehirler' ligine soktuk. 5 ilimizden daha gelen talepler doğrultusunda görüşmelerimiz sürüyor, 2012 yılında onları da fiber şehir yapacağız.” dedi.


İSTANBUL İNTERNET ÜSSÜ OLACAK

İstanbul'u dünyanın internet üslerinden biri haline getirmeyi öncelikli hedef olarak belirlediklerini söyleyen Erkan, “Ortadoğu'nun kesintisiz en uzun karasal fiber internet altyapısı RCN'de (Regional Cable Network) vanayı 2012'nin ilk çeyreğinde açacağız. Doğuyu batıya bağlayan ve yedekli sistemi sayesinde bölgede hızlı ve kesintisiz internet erişimini sağlayacak RCN'e ve Türkiye'ye yaptığımız fiber yatırımlarıyla ülkemizi ve İstanbul'u dünyadaki altyapı ağının en önemli kilit noktalarından biri haline getirmek istiyoruz. 2012'de bölgede yeni işbirliklerimizi de duyuracağız. 8 uluslararası çıkışımızla İstanbul internetin yeni üssü oluyor. BOTAŞ projesinde sona yaklaşıldı. BOTAŞ'a altyapı sağlarken kendimize de alternatif hatlar oluşturduk.” şeklinde konuştu.


OPERATÖRLERİN OPERATÖRÜ

Sadece son kullanıcılara değil diğer internet servis sağlayıcılara da hizmet verdiklerini hatırlatan Erkan, “Biz operatörlerin operatörü olmak istiyoruz. 60 operatörler ses ve veri hizmetlerinde işbirliği anlaşması yaptık. Yeni işbirliklerimizi de yakın zamanda duyuruyor olacağız.” dedi. Adil Kullanım Koşulları'na ilişkin bir soru üzerine de Erkan şunları söyledi: “Adil kullanım koşulları, bütün dünyada operatörlerin uyguladığı bir yöntem. Toplam abonenin yüzde 5'i kaynakların yüzde 95'ini kullanıyor ve diğer abonelerin sağlıklı hizmet alması güçleşiyor. Bu nedenle adil kullanım koşulları gerekli bir uygulama.”



12 yıl önce