|

17. TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği başladı

Antalya'nın Saklıkent mevkisinde bu yıl 17'ncisi düzenlenen TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Şenliği, Türkiye'nin farklı illerinden yaklaşık 400 gökyüzü meraklısının katılımıyla başladı.

Aa
00:00 - 1/08/2014 Cuma
Güncelleme: 12:15 - 1/08/2014 Cuma
Yeni Şafak
17. TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği başladı
17. TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği başladı

Saklıkent kayak merkezinin yer aldığı alanda düzenlenen şenlikte katılımcıların büyük bölümü kurdukları çadır ve karavanlarda konaklıyor. Gündüz seminer ve eğlence aktiviteleri düzenlenen şenlikte, gece geç saatlere kadar teleskop ve çıplak gözle gökyüzü gözlemi yapılıyor. Gözlemlerde gök bilimciler tarafından katılımcılara gök cisimleri hakkında da bilgi veriliyor.

Şenlik hakkında bilgi veren TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Halil Kırbıyık, etkinliğin Ulusal Gözlemevi tarafından düzenlendiğini kaydetti.

Şenlik kapsamında seminerlerden gözlemlere, eğlence aktivitelerinden gözlemevi ziyaretine kadar pek çok etkinlik düzenleneceğini anlatan Kırbıyık, şöyle devam etti:

"Katımcılar gündüz dinlenecek, geceleri ise Jüpiter'in aylarına, Satürn'ün halkasına, aydaki kraterlere ve güneşteki lekelere bakacaklar. Şenliğe gösterilen ilgiden çok memnunuz. Bu yıl geçen yıla göre daha fazla katılımcı alabildik. 3 gün içerisinde 750'den fazla müracaat olmasına karşın bunların 396'sını kabul edebildik. Gönül isterdi ki daha çok yerimiz olsun ama coğrafi koşullarımız bunu sınırlandırıyor."

Gözlemi olumsuz etkilediği için hiçbir astronomun geceleri yakınında ışık istemeyeceğini, Ulusal Gözlemevi olarak kendilerinin de ışık istemediklerini dile getiren Kırbıyık, bu nedenle bir süredir yakın çevrede faaliyet gösteren mermer ocaklarıyla sorun yaşadıklarını belirtti.

Gözlemevi yakınındaki 3 mermer ocağının gece çalışmaları sırasında ışık kullanmaları, toza neden olmaları ile yolları bozmaları gibi soruna neden oldukların ifade eden Kırbıyık, durumu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Antalya Valiliğine aktardıklarını söyledi.

Sorunun çözümü için önemli adımlar atıldığını bildiren Kırbıyık, şöyle konuştu:

"Yazılı müracaat sonucunda olumlu yanıtlar aldık. Bize ışığın yok edilmesi, taşımadan kaynaklanan tozun azaltılması ile yoldaki bozulmaların giderilmesinde yardımcı olacaklarını bildirdiler. Valilik nezdinde bir protokol imzaladık. Yakınımızda yeni bir mermer maden ruhsatı vermeyeceklerini, mevcut ocakların ruhsatları bitince de uzatmayacaklarını ilettiler. O açıdan gelişmeler memnuniyet verici."

Şenlik, 3 Ağustos'ta sona erecek.

10 yıl önce