|

26 yaşındayken Silikon Vadisi'nde patron oldu

Türkiye'de açık kaynak kodlu işletim sistemi geliştirdikten sonra ABD'ye giden Emre Sokullu, 26 yaşında Silikon Vadisi'nde patronluğa yükselen bir isim. Sokullu, yaşadığı tecrübeleri Yeni Şafak'a anlattı

Melih Bayram Dede
00:00 - 9/08/2010 Pazartesi
Güncelleme: 23:18 - 8/08/2010 Pazar
Yeni Şafak
26 yaşındayken Silikon Vadisi'nde patron oldu
26 yaşındayken Silikon Vadisi'nde patron oldu

Linux tabanlı Turkix işletim sisteminin temellerini atan, ardından Amerika'da kurduğu GROU.PS'la 26 yaşında küresel alanda başarıyı yakalayan Emre Sokullu, merkezi San Francisco'da olan GROU.PS'un İstanbul ofisiyle projesini buradan yönetiyor. GROU.PS CEO'su Emre Sokullu'yla kariyerinin basamaklarını, bugüne kadar gelinen süreci ve gelecek planlarını konuştum.

GROU.PS'la küresel bir başarı yakaladınız. Buna geçmeden önce, biraz geçmişe dönelim istiyoruz. Turkix gibi projeleriniz vardı daha önce. Emre Sokullu'nun kariyeri hangi basamaklardan geçti?

Programlamaya olan ilgim ilk Galatasaray Lisesi sıralarında başladı. ÖSS sebebiyle yeterince zaman ayıramadığım bu konulara asıl girişim ise Boğaziçi Üniversitesi'nde geçirdiğim yıllarında gerçekleşti. İlk ciddi projem Dilmaca isimli bir makine çevirisi projesiydi. Şu ana kadar yapılmış en iyi İngilizce - Türkçe makine çevirisi projesini o dönemde yapmaya başarmıştık. Google Translate'in Türkçede ne kadar kötü sonuçlar verdiğini herkes bilir. Birkaç gece içinde Linux bilgimi pekiştirmek için geliştirdiğim Turkix Turki Linux dağıtımı projesi Türkiye'de de geniş yankı uyandırınca zaten uzun soluklu olacağı aşikar olan Dilmaca'ya ara vererek Turkix'i daha da geliştirmeye ve ilk Windows arabirimli Linux dağıtımını yaratmaya karar verdim. Turkix'e olan ilgi yurt dışında da artıyordu. Bu dönemde bir Türk şirketi bana yaklaştı ve Turkix'i ticarileştirme niyetini bana iletti. Bunu kabul ettim ve o şirketle beraber çok başarılı işlere imza attık; hem de ileride ABD yolunu atmama yardımcı olacak finansal kazanımlara erişmiş oldum.

Amerika maceranız nasıl başladı?

ABD'ye gidişim ise Dilmaca ile alakalı. Dilmaca'daki istatistiksel yöntemlerle ilgili iletişimde bulunduğum Princeton Üniversitesi'nden yazın beraber çalışma için kabul alınca oranın yolunu tuttum. Oradayken boş durmadım ve 2 tane patent başvurusunda bulundum. Çalışmaların ardından da Silikon Vadisi'ne merakımdan bir gezide bulundum. O sıralarda işletim sistemlerinin geleceğinin olmadığının, ileride bugün Google'ın geliştirdiği ChromeOS gibi sistemlere geçeceğimizi düşünmeye başlamıştım; o yüzden Turkix'ten de soğumaya başlamıştım. Ayrıca Türkiye'de Pardus gibi devlet destekli bir proje varken Turkix'e ne gerek var diye düşünüyordum. GROU.PS fikri de tam o sıralarda doğdu, nitekim ilk kodlamaya Silikon Vadisi'nin göbeği, Palo Alto'da başladım.

Sonra Türkiye'ye döndüm ama çok kalmadım. Şirketimden ayrıldım. O sırada GROU.PS'un ilk sürümünü yayımladım ve proje Digg gibi yurt dışı magazinlerde büyük ilgi görmeye başladı. Hatta birkaç lider yatırım şirketi bizle kendiliğinden iletişime geçti - ne var ki Türkiye'de olmam vazgeçmelerine sebep oluyordu. Bu sebeple Türkiye'den bir melek yatırımcının da yardımıyla GROU.PS'a finansman arama amaçlı Silikon Vadisi'nin yolunu tuttum, şirketi orada kuracaktım. 6 ay sonra tam Türkiye'ye geri dönüş yaptım ki, Hakia'dan, Dilmaca'daki çalışmalarım ve ReadWriteWeb'deki yazılarımdan kaynaklanan bir iş teklifi aldım. Hakia'da başarılı bir çalışma dönemi geçirdik; o dönemde Hakia "buzz"in tepesine oturdu, birçok blog ve ABD basını Hakia'ya yer verdi, trafiğimiz inanılmaz arttı. GROU.PS'u geliştirmesi için yarı zamanlı çalışan bir geliştirici kiraladım, ben de iş anlamında hala projeyle ilgileniyordum. Ancak 1 yıl sonra GROU.PS'a Golden Horn Ventures ilgisi gelince, GROU.PS'a kaldığım yerden tam zamanlı devam ettim.

Günümüze gelirsek, San Francisco merkezli GROU.PS şirketiyle, sosyal gruplaşma sağlayıcısı olarak faaliyet gösteriyorsunuz. Öncelikle, GROU.PS nasıl ortaya çıktı?

Turkix'deyken içerik yönetim sistemi olarak PHP Nuke, forum olarak PHPBB, wiki olarak PHPWiki, blog yazılımı olarak PlanetPlanet kullanıyorduk. Bu özelliklerin hepsini ve daha fazlasını bir arada tekil bir görünüm ve tekil bir kullanıcı veritabanı ile sunan bir yazılıma ihtiyacımız olduğunu gördüm. Aynı zamanda bu del.icio.us, Flickr gibi insanların halihazırda kullandığı sosyal ağlarla da entegre olmalı ve web 2.0'in nimetlerinden faydalanmalıydı. Tüm bunlar beni GROU.PS'u üretmeye itti. Yani kendi ihtiyaçlarım. Keza Galatasaray Lisesi mezunları olarak kullandığımız Yahoo Groups temelli e-posta listesinin ihtiyaçlarımızı karşılamadığını görmek ve kullanım zorluğu, bu alanda bir şeyler yapmamız gerektiğinin diğer en büyük işaretçisiydi. Frappr kullanarak nerede olduğumuzu görüntüleyebiliyorduk ama böyle onlarca farklı araç kullanmak ve kullanıcıları farklı platformlara taşımak mantıklı olamazdı.

GROU.PS, temel olarak hangi amaca hizmet ediyor? Kullanan kişi ya da kurumlardan örnekler verir misiniz? Kimler, hangi amaçla kullanıyor?

GROU.PS bugün 2 milyonu aşkın üyesi olan, ayda 4 milyona yakın insanın ziyaret ettiği, trafiğinin yüzde 17'lik en büyük kısmının ABD'den geldiği (sadece yüzde 4'ü Türkiye maalesef) bir site konumunda. Ortalama kişi başı 15 dakikanın geçirildiği sitemizde kendi ağını kurmak isteyenler arasında dünyanın dört bir köşesinden sayısı 70.000_i aşkın bireylerin dışında Dünya Sağlık Örgütü ve yıllık gelirleri 100 milyon doların üzerindeki Wyse gibi şirketler de mevcut. Sitemiz üzerinde online oyun topluluklarından, öğretmen öğrenci topluluklarına, ufak işletme sitelerinden etkinlik sitelerine, proje yönetim sitelerinden forumlara ve wikilere türlü türlü sosyal ağlar mevcut.

Şu anda GROU.PS'un kaç üyesi var ve bu üyelerin ülkelere göre dağılımı nedir? Ayrıca hangi dillerde hizmet veriyorsunuz?

Siteye kayıtlı iki milyonu aşkın üye bulunuyor. 70.000'i aşkın gruba ulaşan sitenin kullanıcı trafiğinin yüzde 17'i ABD, bunu Çin takip ediyor. GROU.PS, halihazırda aylık %10'luk çok yüksek bir büyüme hızına sahip. GROU.PS'un kısa zaman içinde şimdikinden de yoğun bir trafiğe ulaşacağı görüyoruz. GROU.PS halihazırda Türkçe, İngilizce, Fransızca, İspanyolca, Almanca, Yunanca, İbranice, Japonca ve Çince dillerini desteklemekte. Grup sahipleri sistemi kendi dillerine de çevirebiliyor.


Türkiye'ye döndükten sonra, Eylem 2.0 Hareketi'ni başlattınız. Bu konuyla ilgili bilgi verir misiniz? Türkiye'deki yasaklara dikkat çekmek için neler yapıyorsunuz?

Aralarında dünyanın en çok saygı duyulan web sitelerinin de bulunduğu onlarca sitenin sansürlenmesi, Türkiye'nin yurt dışındaki imajını fena halde olumsuz etkiliyor. Artık Çin'le beraber dünyanın en çok internet sansürü uygulayan ülkeleri arasında sayılmakta olan Türkiye, dünyanın dört bir yanında özgür düşünce yanlıları tarafından kötü örnek olarak gösteriliyor. Dünya basınında geniş yankı bulan Google'a verilen vergi cezası konusu ise, maalesef istenmeyen noktalara ulaşmış durumda. Dünyanın en çok okunan teknoloji blogu Techcrunch'da konuyla ilgili yapılan yorumlarda Türkiye'nin özgürlükten nasibini almamış bir ülke olduğundan giren Türkiye karşıtları, uluslararası arenada konuyu Ermeni ve Kürt meselelerine kadar getirmekten geri kalmadı. Vergi cezaları konusunda haklı olabiliriz, buna kimsenin bir itirazı yok, ancak web sitesi sansürlememizin faturası bize çok pahalıya patlıyor; konu mutlaka oraya getiriliyor ve uluslararası arenada elimizi her anlamda güçsüzleştiriyor. Buna karşı kurulan Eylem 2.0 hareketi başladığı ilk saatlerden itibaren 1000'lerce kişi tarafından görüntülenip paylaşıldı ve 100'lerce üyeye ulaştı. İnternetteki sansürlerin Türkiye'nin özgürlüklerine vurulmuş bir darbe olduğuna inanan Eylem 2.0, sosyal medyadan yayılma hedefini güden, siyasi bağı olmayan bir internet hareketi. Gücümüzü Facebook ve Twitter'da zamanını geçiren, özgür internet isteyen milyonlarca Türk insanından alıyoruz. Kurduğumuz

adresinde faaliyet gösteren Facebook ile entegre web sitelerinden insanlar siteye kolaylıkla üye olabiliyor ve 100,000 kişiye ulaşmamız halinde konuyu Ankara'ya götüreceğiz.




14 yıl önce