|

30 milyon kişi internetten kopuk

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turhan Menteş, Türkiye'de bilişim sektörü değerlendirildiğinde 2012'nin son yılların en başarılı ve verimli yılı olduğunu, ancak Türkiye'de 2012 yıl sonu itibarıyla hala 30 milyondan fazla kişinin evinde internetin bulunmadığını bildirdi.

Aa
00:00 - 17/01/2013 Perşembe
Güncelleme: 11:54 - 17/01/2013 Perşembe
Yeni Şafak
30 milyon kişi internetten kopuk
30 milyon kişi internetten kopuk

Menteş,bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının, dünyada hızla büyüyüp önemli oranda istihdam yaratmaya devam ettiğini belirterek, 'Bilişim pazarı, Avrupa Bilgi Teknolojileri Araştırma Kuruluşu verilerine göre, 2010'da toplam 2,3 trilyon avroyu geçti. Bu büyüklük 2011'de 2,5 trilyon, 2012'de ise 2,6 trilyon avroya ulaştı' dedi.

2011'de 29 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşan Türkiye bilişim pazarının, 2012'de yüzde 6 büyüyerek 31 milyar dolara (55 milyar lira) yaklaştığına dikkati çeken Menteş, 'Bunun yüzde 23'ü yazılım, yüzde 43'ü donanım ve yüzde 34'ü bilişim teknolojileri servisleri olarak gerçekleşti. 2013'te ülkemizde bilişim teknolojileri sektörünün yüzde 4,5 büyüyeceğini öngörüyoruz' diye konuştu.

Dünya ekonomisindeki küreselleşmenin getirdiği rekabet ve gelişmelerin, gelecekte küresel ekonominin en temel belirleyici ve itici gücünün bilişim teknolojileri olacağını gösterdiğini belirten Menteş, yakın gelecekte tüm iş kollarında bilişim sektörünün yüzde 65-75 oranında pay alacağının tahmin edildiğini söyledi.

Bilişim toplumuna dönüşümün gerçekleşebilmesi, küresel rekabette güçlü bir Türkiye yaratılabilmesi için de bilişimin, stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Menteş, sektörlerin tek başına çok başarılı olmasının mümkün olmadığını, bazı lokomotif olacak sektörlere özel önem ve öncelik verilip desteklenmesi gerektiğini dile getirdi.

-'Sektörün dünya ticaretindeki payı yüzde 14, Türkiye'de yüzde 3'-

Büyüme üzerindeki olumlu etkisi bilinen bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü yatırımlarının, Gayri Safi Milli Hasıla (GSYH) içindeki payında yüzde 1'lik artışın bile, kişi başına geliri yüzde 1,8 artırdığına işaret eden Menteş, sektördeki üretkenliğin diğer sektörlere göre 4 kat daha yüksek olduğunu kaydetti.

Dünya Ekonomik Forumu Küresel Bilgi Teknoloji Raporu'nun, Ağyapı Hazırlık Endeksi'nde Türkiye, 2011 yılında 71. sıradan 2012 yılında 142 ülke arasında 52. sıraya yükseldiğini belirten Menteş, şöyle konuştu:

'Cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 için hükümetin planladığı 500 milyar dolarlık ihracat hedefi içinde bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün 160 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne erişmesi hedefi var. 2023 yılında hedeflenen 2 trilyon dolarlık GSYİH içinde bilgi ve iletişim teknolojilerinin payının yüzde 8 oranına ulaşmasıyla, sektörün sadece toplam faktör verimliliği artışı yoluyla sağlayacağı katkının 71 milyar dolar düzeyinde olacağı tahmin ediliyor. Bu hedefi ancak yılda ortalama yüzde 8,5 büyüme ile yakalayabiliriz. Yüzde 8,5'lik büyüme, klasik ekonomik aktörlerin hiçbiri ile sağlanamaz. Bunu, sadece ve sadece bilişim teknolojilerinin etkin ve verimli kullanımıyla sağlanabiliriz. Bu kapsamda sektör sivil toplum kuruluşları olarak 3 senaryonun gerçekleşebileceğini öngörüyoruz. Mevcut büyüme temposu ve politikaların devamı sayılacak olağan senaryoya göre, yüzde 4,5'lik büyümeyle bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, GSYH içinde yüzde 5 pay alır. Türkiye'nin uygun politikalar izlediği zaman ulaşabileceği hedef olan gerçekçi senaryoya göre de yüzde 6,5'lik büyüme yaşanabilir. O zaman bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün, GSYH içinde yüzde 6 olur.'


11 yıl önce