|

3G hakkında sorulanlara cevaplar

Melih Bayram Dede
00:00 - 31/07/2009 Cuma
Güncelleme: 12:17 - 31/07/2009 Cuma
Yeni Şafak
3G hakkında sorulanlara cevaplar
3G hakkında sorulanlara cevaplar

Gerçek Hayat dergisinden Merve Akbaş'ın 3G konusunda e-posta ile yönelttiği sorulara verdiğim cevaplar şöyle:


  • 3G Bizim ne işimize yarar?
  • 3G, temel olarak, mobil cihazlardaki veri iletişimini, dolayısıyla interneti daha hızlı kullanmamızı sağlayan bir teknoloji. Operatörlerin TV reklamlarında sunduğu gibi 'görüntülü telefon'dan ibaret değil. Reklamlarda görüntülü konuşmanın öne çıkarılması, bu teknolojiyi tabana daha hızlı yayma amacından olabilir. Oysa cepte hızlı internet imkanına kavuştuktan sonra, yapılabilecekler hayalgücüne kalmış. Sunulacak servis ve uygulamalar zamanla çeşitlendikçe, konu daha iyi anlaşılacaktır.


  • Nelere sebep olur?
  • Sebep derken, neyi kasdettiğinizi tam olarak bilemiyorum. Olumlu anlamda, mobil cihazlarda internet iletişimini hızlandırması, bugüne kadar hız bariyeri nedeniyle gerçekleştirlemeyen bir çok hayali gerçekleştirecek. Bugüne kadar sadece bilgisayarımızdan internete bağlanarak yapabildiğimiz bir çok şey mobil cihazlarla da yapabilmek artık mümkün. En önemli avantaj ise, sadece sabit telefon hattı üzerinden ve ev ya da ofis gibi belli lokasyonlardan alabildiğimiz internet hizmetini, mobil operatörün hizmet verdiği her noktadan alabiliyor olmak büyük özgürlük. Burada, ADSL'den 3G'ye doğru, şimdilik yavaş da olsa ciddi bir geçiş olacağını düşünüyorum.



  • 3G için geç mi kaldık yoksa Türkiye için yerinde bir zamanlama mı?

    Türkiye maalesef, 3G'ye geçmek için çok geç kaldı. Yaklaşık 10 yıl gibi bir gecikme sözkonusu. Telekomünikasyon konusundaki karar verici kamu mekanizmaları ve ardından da operatörlerin didişmeleri bu gecikmenin kaynağı. Şimdi geç de olsa, teknolojik olarak büyük bir sıçrama yapılmış oldu. Bundan sonra ise 4G olarak da ifade edilebilen (LTE) teknolojilerde sıra. Bu da evlerimizdeki ADSL bağlantıdan bile çok daha büyük bir sürat sağlıyor.



  • Siz 3G'ye geçtiniz mi? Niye geçmediniz? Geçecek misiniz?

    Kişisel olarak 3G'ye geçmiş değilim. Şu anda 3G uyumlu bir cihaza sahip de değilim. Uygun bir tarife ve operatörlerin bu tarifelerle birleştirdiği ürün kampanyalarını değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Fiyat avantajı sağlanırsa, evimdeki ADSL bağlantısı ve bu bağlantıyı almak için mahkum olduğum sabit hattı da iptal ettirip, bu iki kalemin gideriyle, her yerden bağlanabildiğim bir internet erişimine sahip olabilirim. Şu anda değerlendirme aşamasındayım.


  • 15 yıl önce