|

'3G ile yeni bilgi otoyolları gelecek'

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 3G lisans sözleşmesinin Danıştay tarafından onaylandığını hatırlatarak, “3G, internet otoyollarına, havadan yeni otoyollar ekleyecek. Önümüzdeki hafta 3G lisansları verilmiş olacak ve 2-3 ay içinde, 3G kullanımına geçilmiş olacak.” dedi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 11/04/2009 Cumartesi
Güncelleme: 01:45 - 11/04/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
'3G ile yeni bilgi otoyolları gelecek'
'3G ile yeni bilgi otoyolları gelecek'

Türkiye Bilişim Derneği tarafından Antalya Belek'teki Rixos Premium Otel'de düzenlenen 16. Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri ve 11. Kamu Bilişim Platformu'nun açılış konuşmasını telekonferans yöntemiyle yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, cep telefonundan internete hızlı bağlanmamızı sağlayacak 3G teknolojisinin internet otoyollarına, havadan yeni otoyollar ekleyeceğini söyledi.

2-3 AY İÇİNDE DEVREDE

Üçüncü Nesil Mobil Hizmetler (3G) lisans sözleşmesinin Danıştay tarafından onaylandığını belirterek, “3G, internet otoyollarına, havadan yeni otoyollar ekleyecek. İnternet kapasitesi yüzde 30 artmış olacak. Önümüzdeki hafta 3G lisansları verilmiş olacak ve 2-3 ay içinde, 3G kullanımına geçilmiş olacak. Bilgiye ulaşmada mobil cihazlar büyük önem kazandı. Şu anda GSM abone sayısı 67 milyona ulaştı. Sabit abone sayısı ise 17 milyon 700 bin. Gidişat mobile doğru.” dedi.

KİMLİKLER E-İMZALI GELECEK

Bakan Yıldırım, TÜBİTAK tarafından hazırlanan ve içinde çip bulunan kimliklerin elektronik imza modülüyle birlikte geleceğini açıkladı. Yeni kimliklerini alan 70 milyon vatandaşın elektronik imza kullanımına geçeceğini belirten Yıldırım, vatandaşların e-imzayı kullanmak isterdikleri zaman ilgili modülün aktif hale getirebileceğini söyledi.

HEDEF BİLGİ TOPLUMU

En önemli hedeflerinin, bilgi toplumuna geçmek olduğunu ifade eden Yıldırım, “Bildiğiniz gibi e-Dönüşüm İcra Kurulu bilgi toplumuna geçiş stratejisini, 113 eylemle belirlemiş durumda. Bunların bir kısmı donanım bir kısmı da insanımızın bilgi toplumuna adapte edilmesi için yapılması gerekenlerden oluşuyor. Bunlar gerçekleştirilirse, bilgi toplumuna geçiş de sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmiş olacak.” dedi.

TEKNOLOJİDE EŞİTLİK ŞART

İnternet kullanımının artırılması için yapılan çalışmalardan da bahseden Yıldırım, “Hedefimiz internette de tek yollardan, duble yollara geçmektir. Daha önce Türkiye'de genişbant internet erişimi yoktu. Bugün itibariyle ülkemizde 6.5 milyon genişbant internet abonesi bulunuyor. Bunun için Türk Telekom büyük çaba sarfetti. Bunu yaparken, sayısal uçurum olmaması gerekir. Ülkemizin doğusunda da batısında da aynı imkanların insanlarımıza sunulması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE KENDİ TEKNOLOJİSİNİ ÜRETMELİ

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, “Hem yazılım hem de donanım alanında mobil sektörü çok hızlı gelişiyor. Türkiye kendi yazılım ve donanımını üretme konusunda henüz bir gelişme yakalanamadı. Yetişmiş insangücü dikkate alındığında, Türkiye'deki teknoloji şirketlerinin teknoloji geliştirmeye yönelmelri gerekiyor. AR-GE çalışmalarına kaynak ayrılmasına yönelik düzenlemeden, sektörün tamamının yararlanmasını istiyoruz.” dedi.

KRİZE EN DİRENÇLİ SEKTÖR BİLİŞİM

Bilişim sektöründe 13 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşıldığını hatırlatan Yıldırım, “Küresel kriz, bütün dünyayı etkilemekle beraber, bilişimde bir istista görüyoruz. Bilişim sektöründe büyüme devam ediyor. İnsanlığın gelişimi açısından bilişimde gelişme çok önemlidir. Sektör 78 büyüme göstermiştir.” dedi.


15 yıl önce