|

'3G'de yabancı mühendis var mı diye bakacağız'

Melih Bayram Dede
00:00 - 11/04/2009 Cumartesi
Güncelleme: 01:44 - 11/04/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
'3G'de yabancı mühendis var mı diye bakacağız'
'3G'de yabancı mühendis var mı diye bakacağız'

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı (BTK) Tayfun Acarer, Üçüncü Nesil Mobil Hizmetler (3G) lisans sözleşmesinde AR-GE mühendisi çalıştırma zorunluluğu getirildiğini hatırlatarak, “3G'ye konulan istihdam zorunluluğu, yabancı ülkelerden mühendis getirilip çalıştırılsın diye getirilmedi. İlgili düzenlemeye AR-GE'de çalıştırılacak mühendisler Türk olacak diye yazdık. Denetimlere gittiğimizde bunu göreceğiz. Şebeke kurulurken, kullanılacak donanımın yüzde 40'ının Türkiye'de yerleşik firmalardan alınması zorunludur.” dedi.



Antalya Belek'teki Rixos Premium Otel'de devam eden 16. Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri ve 11. Kamu Bilişim Platformu'nda konuşan Acarer, "3G teknolojisiyle Türkiye'nin 2 milyar dolarlık lisans bedeli sağlayacağını belirterek, Türkiye'nin kazanacağı sadece 2 milyar dolar değil. Özellikle bu sistemin donanım ve yazılımın ülkemize bırakacağı katma değer 2 milyar doların çok çok üzerinde olacak. Çünkü üçüncü nesil sistemler Türkiye'ye tesis edilirken binlerce, on binlerce insan çalışacak.” Şeklinde konştu.

“YOUTUBE HASSASİYETLERİMİZE SAYGI GÖSTERMELİ”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı (BTK) Tayfun Acarer, Youtube'un kapatılmasını savundu. Ünlü video paylaşım sitesi Youtube'un kapatılmasının BTK tarafından gerçekleştirilmediğini, mahkeme kararıyla uygulandığını hatırlatan Acarer, şunları söyledi: “Din, bir ülkenin hassasiyetidir. Atatürk, Türkiye'nin hassasiyetidir. Atatürk ile ilgili hakaret içerikli bir video, insanımızı rencide eder, üzer. Bütün dünya ülkelerinin buna saygı göstermesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü her ülkenin değişik hassasiyetleri vardır. Ancak ülkemizde bu konuda yapılanuygulamalarda, özellikle bilimin ve bilişimin günümüzde geldiği noktanın dikkate alınması da gerekir diye düşünüyorum. Tehlikeli ve kötü bir araç yüzünden koskoca bir otobanı trafiğe kapatmaktansa o kötü aracı otobandan alıp kenara koymak daha doğru diye düşünüyorum. Bu konuda yasalarımızda bir düzenleme yapılabileceğine inanıyorum ama tabi bu bizim de üstümüzde yapılması gereken bir uygulamadır.”


15 yıl önce