|

4G internet ilk kez İstanbul sokaklarında

Yeni nesil iletişim teknolojisi olan 4G, Ericsson'un Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan aldığı izinle Turkcell tarafından İstanbul'da ilk kez test edilmeye başlandı. D100 karayolu güzergahında Maltepe-Kartal arasında hareket halindeki Turkcell test otobüsüyle basın mensupları da bu deneyime ilk kez tanık oldu

Melih Bayram Dede
00:00 - 7/04/2012 Cumartesi
Güncelleme: 03:50 - 7/04/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
4G internet ilk kez İstanbul sokaklarında
4G internet ilk kez İstanbul sokaklarında

Turkcell, Ericsson'un Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan (BTK) aldığı izinle, şebekesinde LTE (Long Term Evolution) teknolojisini İstanbul'da test etti. Turkcell'in Maltepe'deki operasyon merkezinden hareketle D100 karayolu güzergahında Maltepe-Kartal arasında basın mensuplarının katılımıyla bir otobüste gerçekleşen test sırasında, yüksek hızlarda internet erişimi denendi. Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, “Şu anda veri kullanımı 1.4 terabayt. 2016 yılında bu rakam 10.8 milyon terabayt olacak. Kişi başına veri kullanımı son bir yılda yüzde 560 arttı. 43.2 megabit hızında interneti tüm şebekesinde veren dünyadaki iki operatörden biriyiz. Bu kapasitenin üzerine çıkmak için çalışıyoruz” dedi.

GÜCÜNÜ FİBERDEN ALIYOR

Ericsson'un 53 ülkede 639 farklı 3G santralinde yaptığı ölçümlere göre oluşturduğu Uluslararası Şebeke Kıyaslama Raporu'nda 2011'de 3G'de en hızlı şebeke seçildiklerini hatırlatan Terzioğlu, “Apple'ın kurucu ortağı Steve Wozniak da Türkiye'ye geldiğinde, 'Turkcell'deki 3G, ABD'deki 4G'den daha hızlı' demişti. Yaptığımız 3G yatırımları sayesinde şu anda ticari LTE şebekelerinin verdiği hızların da ötesine geçebilecek durumdayız. Türkiye'de 168 Mbps veri hızına ulaşabilecek tek operatörüz. Yüksek veri hızlarına ulaşmak içinse fiber altyapı ihtiyacı her geçen gün daha büyük önem kazanıyor. Şu anda Turkcell şebekesinin yüzde 85'i Turkcell Superonline üzerinden geçiyor.” şeklinde konuştu.


2 HD video kesintisiz yüklendi

Turkcell'in 2009 yılında Ericsson ile Türkiye'deki ilk LTE denemelerini laboratuvar ortamında gerçekleştirdiğini ve 170 Mbps hıza ulaştığını belirten Terzioğlu, “Turkcell, şimdi LTE test çalışmalarını bir adım daha öteye götürerek, ilk kez sokakta ve mobil olarak test etti. Bu testte şu anda ticari pazarlarda bulunan ve en yüksek hıza sahip 100 Mbps kapasiteli modemler kullandık” dedi. Test güzergahı üzerindeki Turkcell istasyonlarına entegre edilen LTE şebekesinden alınan sinyaller ile,bu şebeke üzerinden verilebilecek servisler test edildi. Test esnasında, aynı anda HD bir video indirilirken, bir başka yüksek çözünürlüklü videonun ise eş zamanlı yüklemesi yapıldı. Bu işlemler yapılırken ise, HD kalitesinde bir başka video çevrimiçi olarak kesintisiz izlenebildi. 4G Hızları, diğer teknolojilerde de olduğu gibi konuma ve hücresel verilere göre değişiklik gösteriyor. 1 Gbps'ye varan hızlar ise LTE Advanced teknolojisi ile gelecekte görülebilecek.


TEK LİSANS HAKKI TURKCELL'E AİT

Dünya genelinde 49 ticari şebekede 4G teknolojisinin kullanıldığını belirten Terzioğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak bu operatörler 4G hizmetini bulundukları ülkelerin tamamında vermiyor. Dünyada 7.6 milyon 4G kullanıcısı bulunuyor. Planlanan 4G şebeke sayısı ise 285. Bu şebekelerde 150 ile 300 megabit hızlarda hizmet verilmesi mümkün olacak. 2015'ten sonra LTE Advanced teknolojisi ile de 1000 megabit internet hızına ulaşılması bekleniyor. Bu hizmet A tipi lisans gerektirecek, bunu da sadece Turkcell verebilecek.”




12 yıl önce