|

620 bin akıllı tahta Pardus ile öğretecek

FATİH projesi kapsamında okullara dağıtılacak akıllı tahtalarda Pardus işletim sistemi kullanılması kararı alındı. TÜBİTAK ULAKBİM Müdür V. Dr. Ahmet Kaplan, 'Pardus'un sağlıklı çalışabilmesi için Vestel'le çalıştık. FATİH projesindeki akıllı tahtalarda Pardus kullanılması kararı alındı. 620 bin akıllı tahtada sadece Pardus kullanılacak' dedi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 20/06/2012 الأربعاء
Güncelleme: 00:15 - 20/06/2012 الأربعاء
Yeni Şafak
620 bin akıllı tahta Pardus ile öğretecek
620 bin akıllı tahta Pardus ile öğretecek

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdür V. Dr. Ahmet Kaplan, FATİH projesi kapsamında okullara dağıtımı başlanan akıllı tahtalarda Pardus kullanılması için çalışma başlatıldığını açıkladı. TÜBİTAK tarafından 2003 yılından bu yana geliştirilmekte olan Pardus işletim sisteminde yeni dönemi açıklamak için düzenlenen basın toplantısında konuşan Kaplan, 'FATİH projesinde kullanılacak 85 bin akıllı tahta ihalesini Vestel kazanmıştı. Hem Windows hem de Pardus'un çalışır durumda olması şartı yazılıydı. Pardus'un tahtalarda sağlıklı çalışabilmesi için Vestel'le çalıştık. 150'ye yakın testten başarıyla geçti. Şu anda sahaya nakledilen 10 binlerce tahtadan 85 bininde Pardus var. Son olarak FATİH projesindeki akıllı tahtalarda Pardus kullanılması kararı alındı. 620 bin akıllı tahtada sadece Pardus kullanılacak.' dedi.

KAMUDA YAYGINLAŞIYOR

FATİH projesindeki tablet bilgisayarlarda mobil işletim sistemlerinin ön plana geçtiğini hatırlatan Kaplan, tablet bilgisayarlarda da Pardus kullanımını sağlamak için Pardus'un mobil sürümünün yapılması konusunda çalışma başlatıldığını söyledi. Pardus konusunda her zaman MEB'in desteğini gördüklerini ifade eden Kaplan, 'İl formatörlerine ve onların da desteğiyle de öğretmenlerimize Pardus eğitimi verilecek. MEB akıllı tahtalarda Pardus kullanılmasının önünü açtı. Öğrencilerimizin ilk karşılaştıkları ekranlar kendi milli işletim sistemimiz olan Pardus olacak" dedi. Amaçlarının, Pardus'u TÜBİTAK'ın malı olmaktan çıkarıp, bütün vatandaşların ihtiyaçlarını karşılayabileceği ve kullanacağı bir işletim sistemi haline dönüştürmek olduğunu ifade eden Kaplan, 'İşletim sisteminde Türkçe desteğini artırmak için üniversitelerle birlikte çalışma yapacağız. Pardus'un tamamının Türkçe olmasını amaçlıyoruz' şeklinde konuştu.


٪d سنوات قبل