|

7 telekom şirketi internete hız kazandırmak için birleşti

00:00 - 26/01/2011 Çarşamba
Güncelleme: 23:23 - 25/01/2011 Salı
Yeni Şafak
7 telekom şirketi internete hız kazandırmak için b
7 telekom şirketi internete hız kazandırmak için b

Türkiye'nin 7 internet servis sağlayıcısı, internet trafik yükünü paylaşmak, trafik hızını, güvenliğini ve kalitesini artırmak, İstanbul'un internet üssü olması ve yurt dışındaki içeriğin Türkiye'ye çekilmesi amacıyla Türkiye Network Altyapı Platformu (TNAP) çatısı altında bir araya geldi.

Toplantıda platforma ilişkin bilgi veren Koç-net Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, Borusan Telekom, Doğan Telekom, Global İletişim, Grid Telekom, Koç-net, Superonline ve TürkNet'in bir araya gelerek TNAP'ı kurduğunu ve kapasitesi 200 GB olan 100 kilometrelik fiber optik altyapı sayesinde işletmecilerin birbirlerine ağlarında barındırdıkları web siteleriyle hizmetlere doğrudan ve hızlı erişim sağlayabileceklerini söyledi.

İstanbul'un finans merkezi olması gibi nasıl çalışmalar yapılıyorsa, kendilerinin de internetin yeni üssünü İstanbul'da gerçekleştirmek istediklerini ifade eden Akarca, şunları söyledi:

'İstanbul'un internet üssü olması ve yurt dışındaki içeriklerin Türkiye'ye çekilmesi için bu adımı attık. Türkiye'deki Türkçe içeriğin büyük bölümü yurt dışındaki web sitelerinde barındırılıyor. Bunu Türkiye'ye geri kazanmamız lazım. Dünyadaki önemli veri merkezlerinin Türkiye'de de izdüşümünün olması lazım. Güvenli ve kaliteli bir altyapıya ihtiyacımız var. Kapasite problemi yaşamadığımız, eşit hızda, problemsiz birbirine eriştiği ve tüm bu sisteme dahil olan operatörlerin kullanıcılarının da sıfır kesintiyle, sıkıntı yaşamadığı bir yapı kurmayı amaçladık. Bugün 7 operatör masada. Türkiye Network Altyapı Platformu tüm operatörlere açık. Türk Telekom,  Türksat, ULAKBİM ve diğer yurt dışındaki belli operatörlere de bu yapıya katılmaları için teklifte bulunduk. Pek çoğu değerlendiriyor. Olumlu geri dönümler de aldık. Bu yapı sadece bizlerin değil, Türkiye'nin altyapısının daha yüksek performanslı olması, operatörlerin kendi aralarında köprü oluşturması açısından önemli.'

Akarca, platformu kuran internet servis sağlayıcılarının kendi fiberlerini bölgeler, şirketler arasında kurulması konusunda büyük emekleri bulunduğunu, herhangi bir finansal kazanç gütmeden fiberlerin kurulması için büyük çaba gösterdiklerini kaydetti.

Şu anda operatörler arasında 100 kilometrelik yedekli bir fiber altyapının mevcut olduğunu, her operatörün iki ayrı operatöre bağlandığını anlatan Akarca, böylece çok daha hızlı, güvenli ve kaliteli bir internet trafiği sağlanacağını kaydetti.


'İNTERNET İÇERİĞİNİN YÜZDE 90'INA HIZLI ERİŞİM'

Akarca, Türkiye'nin kaynaklarını kullanımı açısından bunun önemli olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

'TNAP'ın kurucusu olan 7 operatörün barındırdığı web sitelerinin Türkiye'deki internet içeriğinin yüzde 90'ına daha hızlı erişme imkanı sağlanıyor. Bundan sonraki amacımız, yurt dışında barındırılan Türkçe ve yabancı içerikleri de Türkiye'ye alabilmek. Bu, daha rekabetçi ve maliyet avantajıyla bu hizmeti sunabilmemizi sağlar. Bütün operatörler iki ayrı noktadan birbirine bağlı. Fiber hatların herhangi birinde bir problem olursa, diğer operatör üzerinden yapı devam ediyor. Tüm operatörler birbirini yedeklemiş durumda. Dolayısıyla yüzde 100 yedekli bir yapı oluşturuldu. Bu yedekli yapı Türkiye'de olmayan en yüksek hız kapasitesine sahip. Tüm internet servis sağlayıcılarına açık bir yapıdır. Bizim buradaki amacımız bu yapının tüm sektörü kapsayan şekilde gelişmesidir. Bu Türkiye açısından daha avantajlı bir durum ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla katılımın artması önemli. Yeni katılım kurucu üyelerin yüzde 51'inin onayı ile olabiliyor. Her yeri katılımcı en az iki işletmeciye fiber ile bağlanmak zorunda.'

Akarca, yurt dışında kurulan benzer yapılar hakkında da bilgi vererek, Avrupa, Amerika veya Asya Pasifikteki yapıların Türkiye'den 10-15 sene ileri olduğunu, bu yapının hızlı şekilde geliştirilmesinin çok önemli rekabet avantajı doğuracağını belirtti.

Türkiye'nin bölgesel olarak Bulgaristan'da bir rakibi bulunduğunu, 2 yıl önce devreye giren bu yapının hızlı bir şekilde büyüdüğünü anlatan Akarca, 'Bizim artık burada kararlı adımlar atıp çok önemli potansiyeli olan Türkiye'nin kendi trafiğini kendi içinde döndürdüğü ve kaliteli bir düzen yarattığı, aynı zamanda yurt dışındaki Türkiye'den kullanılan web sitelerinin içeriklerini Türkiye taşınmasını sağlayacak bir yapıyı kurmamız gerekiyor' dedi.


'DİĞER İÇERİK SAĞLAYICILARIN KATILIMI'

Alman ISS 1995'de kurulduğunu ve 40 ülkede 350 müşterinin buradan hizmet aldığını ve Avrupa'nın en geniş internet değişim platformu olduğunu vurgulayan Akarca, şunları kaydetti:

'Dolayısıyla kurduğumuz yapı sadece Türkiye için değil, yurt dışından da Türkiye'ye gelecek olan operatörlerin internet hizmet sağlayıcılarının katılabileceği bir platform. Biz TNAP'in bölgenin en büyük trafik değişim noktası olması konusunda elimizden gelenleri yapmaya çalışacağız. Bu bizler açısından küçük bir adım olabilir ama Türkiye'nin IT sektörünün, Telekom sektörünün gelişimi açısından internet dünyasında coğrafi olarak konumlanması açısından da önemli bir adımdır. Bizim İstanbul'da tüm bölgeyi, Balkanlar, Kafkaslar ve Ortadoğu'nun internet üssü haline gelmek için böyle bir platforma ihtiyacımız vardı. Bu platformun temel taşları oluşturuldu. Bundan sonra Türkiye'deki diğer içerik sağlayıcılar, internet hizmeti veren firmaların buraya katılımıyla bu platform daha da güçlenecek. Bizim amacımız bu platformun bölgesel anlamda bir oyuncu olması ve bu sayede Türkiye'deki IT sektörünün gelişmesi, son kullanıcıların daha kaliteli hızlı ve ucuz hizmete kavuşabilmesidir.'


'DÜNYADAKİ BÜYÜK İÇERİK SAĞLAYICILARIN GELMESİ'

Sorularını yanıtlayan Superonline Genel Müdürü Murat Erkan ise bu platformun veri borsasından ziyade hizmeti veren operatörlerin birleştiği bir platform olduğunu, kullanıcılar hangi operatörden hizmet alırsa alsın içeriğe çok hızlı olarak erişeceğini söyledi.

Erkan, 'Bizim amacımız dünyadaki büyük içerik sağlayıcıları Facebook, Youtube, Google'un bu platforma dahil olmalarını istiyoruz. Türkiye içindeki içeriğin yüzde 90'ı bizde ama hala çok ciddi oranda son kullanıcı yurt dışındaki içeriğe gidiyor. Biz bunun daha hızlı ve güvenli olmasını sağlamak istiyoruz. Amacımız operatörleri bir araya getirmek. Platforma katılmak ülkeye ve son kullanıcıya katkı sağlayacak. Biz her birimiz tek tek rekabeti düşünseydik, böyle bir oluşum yapmak yerine kendi kullanıcımıza kendi içeriklerimizle gitmek isterdik. Bunun hiç akıllıca olmadığı dünyada da görülmüş. O nedenle bu platforma katılmak rekabeti bir kenara bıraktığımızda ülkedeki bütün internet sektörüne hizmet eden bir şey' şeklinde konuştu.

Borusan Telekom Pazarlama İş Geliştirme ve Operatör İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erdem Saruhan da Franfurt'un doğusunda çok gelişmiş bir internet değişim noktası bulunmadığını, bu bölgede Bulgaristan ve Türkiye'nin iki aday ülke olduğunu belirterek,'Ne yazık ki Bulgaristan bizden önde. Eğer Türk Telecom'un bu şebekeye katılımı söz konusu olursa o zaman Frankfurt'un doğusunda bir çekim noktası oluşturmak ve o gücü Türkiye'deki internet ve IT pazarının büyümesi için kullanmak mümkün olacak. Aksi takdirde biz Bulgaristan'dan internet değişimi yapmak zorunda kalabileceğiz' dedi.

13 yıl önce