|

ADD, Google'a kilit vurmak istiyor

00:00 - 12/04/2009 Pazar
Güncelleme: 12:25 - 12/04/2009 Pazar
Yeni Şafak
ADD, Google'a kilit vurmak istiyor
ADD, Google'a kilit vurmak istiyor

Atatürk'e hakaret içeren videolar nedeniyle Youtube'ın kapatılmasının ardından şimdi de Atatürkçü Düşünce Derneği, bugün dünyada bilgiye erişimin en önemli kaynaklarından biri olan Google'ın kapatılmasını istedi. Google'ın kapatılması, Türk internet kullanıcılarının bilgiyle olan bağlarını kesecek. Şu anda dünya genelinde en yaygın kullanılan arama motoru olan Google, diğer arama motorlarının aksine daha fazla bilgiyi barındırıyor ve aranan bilgilere en kolay erişimi sağlıyor.


Google'ın kapatılması talebinin “Kemalizmin karın ağrısı” şeklinde yapılan aramalarda çıkan bir sayfayla ilgili olduğu ve Atatürkçü Düşünce Derneği'nin Atatürk'e ağır hakaretler içeren ifadelerin yer aldığı gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Bürosu'na suç duyurusunda bulunduğu öğrenildi.


Yapılan başvuruda sözkonusu içeriğin yer aldığı "sites.google.com/site/kemalizminkarinagrisi" adresi yer almasına rağmen, Türkiye halen uygulamada, şikayete sözkonusu olan içeriğin kaldırılması yerine sitelerin tamamen kapatılması gibi yanlış bir yöntem uygulanıyor.


Başvuruda, şikayete sözkonusu sayfayı yapanların sorumlularının tespit edilerek Atatürk'ü Koruma Kanunu, Türk Ceza Kanunu çerçevesinde cezalandırılması ve sitenin acilen kapatılmasını talep edildi.


Dünyaca ünlü video paylaşım sitesi Youtube da benzer davalar nedeniyle yaklaşık bir yıldır Türkiye'de erişime kapalı bulunuyor. Youtube yetkilileri, şikayete sözkonusu olan videoların Türkiye'deki kullanıcılar tarafından izlenmesini engellemiş, ancak Türk makamları Atatürk'e hakaret içeren videoların tüm dünyada engellenmesini istemişti. Youtube'un sözkonusu videoları Türkiye dışındaki ülkelerde gösterime açık tutuyor oluşu, şu an anlaşmazlığın temelini oluşturuyor.

15 yıl önce