|

ADSL için alınan sabit telefon ücretini mahkeme kararıyla geri aldı

00:00 - 16/05/2010 Pazar
Güncelleme: 15:33 - 16/05/2010 Pazar
Yeni Şafak
ADSL için alınan sabit telefon ücretini mahkeme ka
ADSL için alınan sabit telefon ücretini mahkeme ka

Bir ilköğretim müfettişi, ADSL hizmeti için Türk Telekom'un almak zorunda bıraktığı 'sabit telefon hattı' uygulamasını mahkemeye götürdü.


Tüketici mahkemesi sıfatıyla davaya bakan Kastamonu Adliyesi 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava sonuçlandı.


Mahkeme kararında, ADSL hizmeti nedeniyle kişiye ait telefon hattı üzerinden sabit ücret alınmasının yasal olmadığına ve sabit ücret alınmaksızın tüketicinin ADSL hizmetinden yararlandırılmasına ilişkin kesin hüküm tesis olduğu belirtildi.


Müfettiş olan Recep Ali Örten, Kastamonu ilinde görev yaptığı sırada ADSL aboneliği için başvuruda bulundu. Türk Telekom yetkilileri sabit hat çektirmeden ADSL hizmeti veremeyeceklerini belirtti. Bunun üzerine sabit hat için de aboneliği kabul eden Örten, evine sabit telefon hattı çektirirken ADSL hizmeti de almaya başladı.


ADSL hizmeti için sabit telefon çektirilmemesi gerektiğini savunan Recep Ali Örten, konuyu şikayet dilekçesiyle, 4 Mart 2008 tarihinde Kastamonu Valiliği Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanlığı'na taşıdı. Örten, heyetin talebini reddetmesi üzerine konuyu tüketici mahkemesi sıfatıyla Kastamonu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne taşıdı. Mahkeme, kararında, Örten'i haklı buldu ve telefon hattı üzerinden sabit ücret alınmaksızın ADSL hizmetinden yararlandırılmasını hükmetti. Hükümde, tüketici aleyhine verilen, Kastamonu Valiliği Sanayi ve Ticaret İl müdürlüğü Tüketici Sorunları İl Hakem Heyeti Başkanlığı'nın kararının kaldırılması da yer aldı.


Tüketici Recep Ali Örten, Kastamonu'daki davaya Türk Telekom avukatlarının katılmadığını hatırlatarak, "Dava sonuçlanınca şirketin avukatları kararı iptal ettirmek için girişimde bulundu. Türk Telekom'un, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'ne yaptığı temyiz itirazı ise reddedildi. Tüketici mahkemesinin verdiği karar Yargıtay tarafından onandı." dedi.


Şu an Sinop ilinde görev yaptığını aktaran Recep Ali Örten, mahkeme kararıyla birlikte geriye dönük ödediği sabit ücretleri almak amacıyla çalıştıklarını belirterek, "Mahkemeye müracaat ederken, geriye dönük ödediğim ücretlerin geri alınması noktasında talebim yoktu. Şildi avukatım bu konu ile ilgili mahkeme kararıyla birlikte ücretlerin geri alınması amacıyla dava açacak. Halen Türk Telekom'un bana sabit telefon için sabit ücret gönderiyor. Ben bu ödemeleri yapmıyorum. Şirket de benden bu ücretleri talep etmiyor ama faturasını göndererek mahkeme kararına karşı çıkmış oluyor." diye konuştu.


Recep Ali Örten, mahkeme kararının emsal teşkil edebileceği yönünde avukatından bilgi aldığını belirterek, bu durumda mağdur olan çok sayıda Türk Telekom'un ADSL abonelerinin haklarını aramasını istedi.


(CİHAN)

14 yıl önce