|

Akıllı telefon kullanıcılarında izlenme endişesi

Amerika''nın bütün dünyada iletişim araçlarını takip ettiği ve bu bilgileri depoladığının ortaya çıkmasından sonra Almanya''daki akıllı telefon kullanıcıları da yeni teknolojilere karşı daha mesafeli yaklaşıyor.

Cihan
00:00 - 11/09/2013 Çarşamba
Güncelleme: 16:03 - 11/09/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Akıllı telefon kullanıcılarında izlenme endişesi
Akıllı telefon kullanıcılarında izlenme endişesi

Amerikan teknoloji devi Apple''ın dün yeni iPhone''ları tanıtmasından sonra şifre yerine parmak izi güvenliğini (touch ID) getirmesi tüketicilerde soru işaretleri oluşturdu.

iPhone 5S''ler Almanya''da 20 Eylül''de satışa sunulacak. Parmak iziyle kilitlenip açılacak olan bu telefonlardaki parmak izlerinin internet üzerinden başta Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) olmak üzere üçüncü kişeier tarafından çalınıp çalınamayacağı tartışılıyor.

Apple, çıkardığı yeni iPhone''lardaki parmak izi teknolojisinin telefonda tutulacağı ve şirketin Amerika''daki sunucularına (server) aktarılmayacağı teminatını veriyor.

Bu durumda, parmak izleri sadece cep telefonlarının hafızalarında kalacak, internet üzerinden aktarımı söz konusu olmayacak.

iPhone 5S''lerde 3D teknolojisiyle çalışacak olan parmak izi sensörleri, kullanıcının parmağının üç boyutlu haritasını çıkaracak ve hafızaya kaydedecek.

Kullanıcıların aklına gelen bir diğer soru ise örneğin herhangi bir şeffaf yüzeyde bırakılan parmak izlerinin iPhone 5S''lere tutulduğunda cep telefonunun açılıp açılmayacağı.

Apple''ın kullandığı 3 boyutlu parmak izi tespit teknolojisiyle sensör üzerinde gerçek bir parmak olmadan bu sistem çalışmayacak, telefon da açılmayacak.

Ayrıca sürekli şifre değiştiren kişilerin şifrelerini akıllarında tutmalarına da gerek kalmayacak. Sadece parmaklarını sensörü dokundurarak telefonu aktive edebilecekler.

Apple''ın ''touch ID'' olarak tanıttığı sistem, daha önce Apple ID olarak bilinen e-mail ve şifre yerine de geçecek. AppStore''larda yapılan alış verişlerde bu touch ID de kullanılabilecek.

11 yıl önce