|

Almanya ve Türkiye arasında bilişim köprüsü

CeBIT Bilişim Fuarı'nın açılış töreninde kısa bir konuşma yapan Angela Merkel, “Türkiye ile Almanya arasında bilişim köprüsü kurulmasından büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

Melih Bayram Dede
00:00 - 1/03/2011 Salı
Güncelleme: 23:41 - 1/03/2011 Salı
Yeni Şafak
Almanya ve Türkiye arasında bilişim köprüsü
Almanya ve Türkiye arasında bilişim köprüsü

Bu yıl Türkiye'nin partner (ortak) ülke olduğu dünyanın en büyük bilişim fuarı CeBIT Bilişim Fuarı dün kapılarını ziyaretçilere açtı. Başbakan Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in açmasının planlandığı fuar programı Saadet Partisi Genel Başkanı Necmettin Erbakan'ın vefatı nedeniyle değişti. Erdoğan önceki akşam gala yemeğine katıldıktan sonra Türkiye'ye dönerken Merkel programını değiştirmedi ve Türkiye standının açılışına katıldı. Merkel, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile Sanayi Bakanı Nihat Ergün ile birlikte açılışı yaptı. Bu arada açılış töreninde kısa bir konuşma yapan Angela Merkel, “Türkiye ile Almanya arasında bilişim köprüsü kurulmasından büyük mutluluk duyuyorum” dedi.

BU FUAR DÖNÜM NOKTASI OLACAK

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, CeBIT 2011'in Türk bilişim sektörü için bir dönüm noktası olacağını söyledi. Yalçıntaş, “CeBIT Bilişim Fuarı, Türk bilişim sektörü için yeni bir yol açacak ve bu yoldan yürüyen Türk işadamları da büyük gelişme ve kazanç elde edeceklerdir” dedi. Bilişim sektörünün gösterdiği olağanüstü gelişmeye dikkati çeken Başkan Yalçıntaş, “Bilişim sektörü, 10 yıl önceki hayallerimizi, bugünün gerçekleri haline getirmiştir. Cep telefonunun, internetin, sosyal ağların olmadığı günleri düşünün... Bunların bazıları, sözgelimi sosyal ağlar (facebook, twitter gibi) son beş yılda hayatımıza girmişti. Bugün, "Sosyal ağlar olmadan ne yaparım?" diyen yüz milyonlarca insan var yeryüzünde” diye konuştu.

CİLİV'DEN MERKEL'E ALTIN SIM KART

Fuarın ilk gününde Turkcell standını ziyaret eden Almanya Başbakanı Angela Merkel'e Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv tarafından Mayıs ayında hizmete başlayacak olan Turkcell Europe (Almanya) operasyonunu simgeleyen bir adet altın SIM kart hediye edilirken Merkel'in Türkiye'ye geldiğinde operatör olarak Turkcell'i tercih edeceğini açıklaması dikkat çekti. Angela Merkel, Turkcell Europe ile Almanya'da Mayıs ayında faaliyetlerine başlayacak olan Turkcell'in standını gezerken Süreyya Ciliv'e “Almanya rakip olarak geliyorsunuz” dedi. Ciliv ise Merkel'e “Hayır rakip olarak değil, işbirliği yapmak için geliyoruz” yanıtını verdi. Ziyaret sırasında Almanya Başbakanı Angela Merkel, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Turkcell standında basına poz verdiler.

BAKANININ İSTİFASINI TÜRK STANDINDA ÖĞRENDİ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, intihal suçlamasıyla baskı altında bulunan Savunma Bakanı Karl-Theodor Freiherr zu Guttenberg'in istifa edeceğini kararını CEBIT fuarındaki Türk standında öğrendi. Başkanı Murat Yalçıntaş'ın konuşma yaptığı sırada Merkel'in telefonuna mesaj geldi. Merkel, mesajı yanında bulunan Eğitim Bakanı Annete Schavan'a gösterdikten sonra memnuniyetini gizlemedi. Bakan Schavan, doktorasında intihal yaptığı ortaya çıkan zu Guttenberg'i eleştirmesiyle gündeme gelmişti. Mesajı okuyan Merkel ardından cep telefonundan bir cevap yazdı. Daha sonra zu Guttenberg'in istifa edeceğine dair haberler medyada yer almaya başladı.

E-DEVLET ŞİFRESİNİ ELÇİLİKLER DE VERECEK

CeBIT Bilişim Fuarı'na katılan Türksat, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşların, e-devlet Kapısı şifre zarfını büyükelçiliklerden alabileceklerini açıkladı. Türkiye'de e-devlet Kapısı'nın teknik altyapısını Ulaştırma Bakanlığı adına hazırlayan ve işletmesini yürüten şirket, Dışişleri Bakanlığı ile yapılan anlaşma kapsamında Türksat standını ziyaret eden vatandaşlara e-devlet Kapısı şifre zarfları dağıtımına başlanacağı kaydedildi. Türksat, ilk defa hizmete alacağı bir başka projenin duyurusunu yaptı. 'e-Devlet Kiosk Projesi' ile vatandaşların alışveriş merkezleri ve PTT şubelerine konulacak kiosklar ile her yerden e-Devlet Kapısı hizmetlerine erişebilecekleri dile getirildi.

92 TÜRK ŞİRKETİNDEN CEBIT'TE GÖVDE GÖSTERİSİ

- 68 ülkeden 4 bin 200 şirketin katıldığı CeBIT'e 81'i İTO İTO bünyesinde, 11'i bağımsız olmak üzere 92 Türk şirketi katıldı.

- Turkcell, Türk Telekom, Aselsan, Türksat, Koç Sistem, Vestel, Karel, Vodafone Türkiye fuara katılan şirketler arasında.

- Türk şirketleri 4 bin 600 metrekarelik alana yayılırken, 4 ayrı salonda ürün ve hizmetlerini sergilediler.

- 20 ayrı salonda kurulan standları politika ve iş dünyasından 100'ün üzerinde delegasyon ziyaret edecek.

- CeBIT 2011 fuarında üniversitelerin akıllı telefonları eğitim araçlarına kattığı araştırma projeleri dikkat çekiyor.

- Mobil telefonları risk ortamından uzaklaştırmak için kullanılacak yazılımlar da CeBIT fuarında tanıtılıyor.

NİNTENDO'DAN 3D OYUN KEYFİ

Nintendo'nun gözlüksüz üç boyutlu oyun oynanabilen taşınabilir oyun konsolu 3DS, Hannover'de ziyaretçielrin beğenisine sunuldu. Önceki gün ilk olarak Japonya'da satışa sunulan Nintendo 3DS, aynı zamanda 3 boyutlu fotoğraf da çekebiliyor. Kullanıcılara 3 boyut efektini kendi istekleri doğrultusunda ayarlayabilmeleri için 3 boyut derinlik ayarını sunan cihazla kullanıcılar 3 boyut etkisini kendi gözlerine göre ayarlayabiliyor. Japonya'da satışa sunulduğu gün, birkaç saatte 400 binden fazla satış adedine ulaşan 3DS'in, Türkiye'deki oyun meraklıları için 25 Mart 2011 tarihinde satışta çıkması bekleniyor.

TEK CİHAZLA HERŞEYİ ŞARJ ETME FIRSAT

İspanyol teknoloji aksesuarları üreticisi IDAPTWEB'in, CeBIT 2011'de tek cihazla birden fazla elektronik cihaz şarj edilebilen IDAPT adlı ürününü tanıttı. IDAPT, 150'den fazla marka ve toplamda 3 bin 500'ün üzerinde taşınabilir elektronik cihazı kablo karmaşası olmadan şarj edebiliyor. 2, 3 ve 4 farklı girilş alternatifleri olan IDAPT, cep telefonlarından MP3 çalarlara, bluetooth ve GPS cihazlarından oyun konsoluna kadar onlarca cihaz tak-çıkar şarj başlıklarıyla şarj edilebiliyor.

TABLET BİLGİSAYARLARDA EKSTRA GÜVENLİK

Fujitsu, dünyanın en büyük bilişim teknolojileri fuarı CeBIT 2011 kapsamında, ilk gerçek kablosuz PC ekranının yanı sıra, yüksek güvenlik özelliklerine sahip olan kurumsal tablet bilgisayarını tanıttı. STYLISTIC 550 adını taşıyan kablosuz özelliği sahip tablet PC'nin çok yüksek güvenilirlik özelliklerine sahip olduğu ve 8 saatlik şarjıyla tam bir iş günü boyunca kullanılabilme fırsatı sunduğu belirtildi. USB girişleri ve kamerası da olan kablosuz tablet PC STYLISTIC 550, 10.1 inçlik ekrana sahip. Cihazda, Windows 7 işletim sistemi kullanılıyor.

***


13 yıl önce