|

Apple cep telefonunu iPhone ile yeniden tanımladı

Apple, devrimsel bir cep telefonu, dokunmatik ekranlı bir iPod'u ve email, web tarayıcı, arama ve harita özellikleri bulunan yenilikçi internet aygıtını küçük ve hafif bir cihazda buluşturan iPhone'u tanıttı.

Melih Bayram Dede
00:00 - 11/01/2007 Perşembe
Güncelleme: 10:14 - 11/01/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Apple cep telefonunu iPhone ile yeniden tanımladı
Apple cep telefonunu iPhone ile yeniden tanımladı

iPhone, tamamen yeni, çoklu dokunmatik giriş yapılabilen geniş ekranlı kullanıcı ara yüzü, yenilikçi ve öncü yazılımıyla kullanıcıların aygıtı parmakları ile kontrol etmelerine olanak sağlıyor. iPhone ayrıca daha önce hiç bir taşınabilir aygıtta görülmemiş yazılım gücü ve sofistike görünümü ile yeni bir döneminin kapılarını açıyor ve böylelikle kullanıcıların cep telefonları ile neler yapabileceklerini yeniden tanımlıyor.


Apple'ın CEO'su Steve Jobs, iPhone ile ilgili yaptığı açıklamada “iPhone diğer tüm cep telefonlarının beş yıl ötesinde olan devrimsel ve sihirli bir ürün. Hepimiz en gelişmiş işaret etme aygıtları olan parmaklarımız ile doğuyoruz ve iPhone bunları fareden beri en devrimsel kullanıcı ara yüzünü oluşturmak için kullanıyor.” dedi.


iPhone, kullanıcıların ismi veya numarayı parmakları ile işaret ederek arama yapabilmelerini sağlayan devrimsel bir cep telefonudur. iPhone, tüm kişi kayıtlarınızı PC, Mac veya Yahoo! gibi Internet servis sağlayıcılarla senkronize ederek, yanınızda her zaman tam liste olarak güncel kişi kayıtlarını taşımanızı sağlıyor. Ayrıca, en sık yaptığınız aramalardan kolaylıkla favoriler listesi oluşturabilir ve çağrıları kolaylıkla birleştirerek konferans görüşme yapabilirsiniz.


Telefonlarda bir ilk olan görsel sesli posta özelliği ile iPhone kullanıcıların öncelikle bir sesli posta listesine bakarak hangi mesajı dinlemek istediklerini seçmelerini böylelikle önceki mesajları dinlemeden istedikleri mesaja ulaşmalarına olanak sağlıyor. Sanki elektronik posta gibi, iPhone'un görsel sesli posta özelliği kullanıcıların anında ilgilendikleri mesaja ulaşmalarına olanak veriyor.


iPhone, tam klavye tuşlarına sahip SMS uygulaması sayesinde farklı kişilerle anlık SMS mesajlaşmayı kolaylaştırıyor. Kullanıcıların klavyeyi kullanmaları gerektiği durumlarda iPhone, hatalı girişleri tahmin eden ve düzelten, diğer akıllı telefonlarda bulunan küçük plastik klavyelerden çok daha kullanışlı sanal klavyeyi ortaya çıkarıyor. iPhone'da ayrıca takvimlerin PC veya Mac'inizle otomatik senkronize edilmesini sağlayan takvim uygulaması da bulunuyor.


iPhone'da 2 megapiksel kamera ve günümüz telefonlarında bulunanların çok ötesinde bir fotoğraf yönetimi uygulaması bulunuyor. Kullanıcılar, PC veya Mac'leri ile kolaylıkla senkronize edilebilen fotoğraf kütüphanesinde gezinebilir, sadece bir parmak dokunuşu ile bir fotoğrafı kolaylıkla arka plan yapabilir veya bir elektronik postaya ekleyebilir.


iPhone EDGE ve Wi-Fi kablosuz bağlantı teknolojilerini de destekleyen dört bantlı bir GSM telefonudur. Apple, 58 milyon abonesi bulunan ABD'nin en iyi ve en popüler servis sağlayıcısı Cingular'ı, iPhone için ABD'deki tek iş ortağı olarak seçti.


iPhone, dokunmatik kontrolleri ile müzikseverlerin sevdiği parçalara sadece parmaklaklarıyla “dokunarak” ulaşmalarını sağlayan geniş ekranlı bir iPod'tur. Albüm kapakları şaşırtıcı bir şekilde iPhone'un geniş ve parlak ekranında görüntülenebilmekte.


iPhone'da bulunan, Apple'ın müzik kütüphanesinde albüm kapakları ile inanılmaz bir şekilde gezinmeyi sağlayan Cover Flow (dalgalanan kapaklar) özelliği ilk defa bir iPod'ta kullanıldı. iPhone'un müzik kütüphanesinde dolaşırken, iPhone'u yatay konuma aldığınızda otomatik olarak Cover Flow özelliğine geçmekte.


iPhone, harika 3.5 inç geniş ekranında TV gösterilerini ve filmleri cebe sığan bir aygıtta dokunmatik kontrollerle izleyebilme imkanıyla en gelişmiş deneyimi sunuyor.


iPhone, kullanıcıların müzik, sesli kitaplar, sesli podcastler, video podcastler, müzik videoları, televizyon gösterileri ve filmler dahil tüm iPod içeriklerini kullanmalarına olanak veriyor. iPhone, kullanıcıların PC veya Mac'lerinde bulunan iTunes programındaki içerik ile senkronize edilebiliyor.


iPhone'un içinde bulundurduğu zengin HTML elektronik posta istemcisi arka planda çoğu POP3 veya IMAP mail servisinden emaillerinizi alarak fotoğraf ve grafikleri metin ile birlikte gösterebilmektedir. iPhone ile bir çok işlevi aynı anda yerine getirebilir,elektronik postalarınızı indirirken aynı anda web sayfalarını da dolaşabilirsiniz.


250 milyonun üzerinde kullanıcısı bulunan dünyanın en büyük email servisi Yahoo! Mail, iPhone kullanıcılarına yeni ve ücretsiz “push” IMAP elektronik postal servisi ile, sadece Yahoo! isimlerini ve şifrelerini girerek otomatik olarak elektronik postalarını alma imkanı sunacak. iPhone ayrıca, Microsoft Exchange, Apple .Mac Mail, AOL Mail, Google Gmail ve bir çok ISS'nin mail servislerinde kullanılan endüstri standardı IMAP ve POP tabanlı email servisleri ile çalışabilecek.


iPhone'da ayrıca, bir taşınabilir cihazda bulunabilecek dünyanın en gelişmiş ve kullanımı eğlenceli web tarayıcısı olarak ödüllü Safari web tarayıcısının iPhone sürümü bulunmakta. Kullanıcılar web sayfalarını tasarlandıkları halde görebilicek ve iPhone'un çoklu dokunmatik ekranında görmek istedikleri yere kolayca dokunarak yaklaşıp istedikleri bölümü genişletebilecekler.


Ayrıca kullanıcılar Wi-Fi veya EDGE teknolojisi ile hemen her yerden webte sörf yapabilecek ve yer imlerini PC veya Mac'leriyle otomatik senkronize edebilecekler. iPhone'un Safari web tarayıcısının barındırdığı bütünleşik Google Search ve Yahoo! Search sayesinde kullanıcılar bilgisayarlarında yaptıkları gibi iPhone'da da anlık olarak bilgi arayabilecekler.



iPhone'da ayrıca Google'ın devrimsel harita servisi Google Maps de bulunmakta. iPhone'un inanılmaz harita uygulaması en iyi harita deneyimini cebe sığan bir aygıtta sunuyor. Kullanıcılar, iPhone'un olağanüstü kolay kullanımlı dokunmatik ara yüzü sayesinde haritaları, uydu görüntülerini, trafik bilgilerini görüp yönlendirme bilgisi alabiliyor.


iPhone bulundurduğu akselerometre, yakınlık algılayıcısı ve ortam ışık algılayıcısı gibi gelişmiş dahili algılayıcılar sayesinde kullanıcı deneyimini geliştirerek pil ömrünü uzatmakta. iPhone'un dahili akselerometresi, kullanıcının aygıtı dikey görünümden yatay görünüme çevirdiğinde, bu durumu algılayarak içeriğin görüş açısına göre düzenlenmesini sağlıyor. Böylelikle bir web sitesi tam genişlikte veya bir fotoğraf doğru yatay oranda görüntülenebiliyor.


iPhone'un dahili yakınlık algılayıcısı, iPhone'u kulağınıza yaklaştırdığınızda iPhone'un ekranını kapatarak güç tasarrufu sağlar ve yanlışlıkla yapılan dokunuşları iPhone'u uzaklaştırana kadar engeller. iPhone'un dahili ortam ışık algılayıcısı ekranın parlaklığını uygun ortam ışığına göre otomatik ayarlayarak güç tasarrufu sağlarken kullanıcı deneyimini geliştirir.


Hem PC hem de Mac ile çalışabilen iPhone, Haziran ayında ABD'de, 2007 sonunda Avrupa'da ve 2008 yılında Asya'da 4GB ve 8GB modelleri ile piyasaya sunulacaktır. Bluetooth kulaklık dahil bir çok iPhone aksesuarda da Haziran ayında satışta olacaktır.


iPhone, dört bant GSM, EDGE, 802.11b/g Wi-Fi ve Bluetooth 2.0 EDR kablosuz bağlantı teknolojileri sunmaktadır.

17 yıl önce