|

Apple'a yeni fikri mülkiyet davası

Çin'de bir firma, Apple'ın kullandığı Siri yazılımının fikri mülkiyet hakkını ihlal ettiği gerekçesiyle mahkemeye başvurdu. 

Aa
00:00 - 28/03/2013 Perşembe
Güncelleme: 08:52 - 28/03/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Apple'a yeni fikri mülkiyet davası
Apple'a yeni fikri mülkiyet davası

Ses tanıma teknolojisi geliştiren Şanghay Cıcın Ağ Teknolojileri şirketi, Apple'ın Siri yazılımının ''anlık mesajlaşma robot sistemlerinin'' bir türü olduğunu iddia etti. 

Çin şirketi geliştirdiği ürünün, yapay zeka ve sunuculara dayalı sistemiyle akıllı bir şekilde kullanıcının isteğine yanıt verebildiğini belirtiyor. 

Apple'ın ''akıllı kişisel asistanı'' Siri ise kullanıcının komutlarına yanıt veren ses tanıma yazılımı olarak biliniyor. 

Tarafların Şanghay Orta Halk Mahkemesi'ndeki davada bir araya geldiği belirtilirken, Apple'ın Çin'deki satışlarından sorumlu şirketinin erteleme talep ettiği ancak mahkemenin buna olumlu yanıt vermediği kaydedildi. 

Çinli şirket tarafından mahkemeye sunulan delile göre, şirketin ''Şiao i Robot'' için 2004'te patente başvurduğu, Apple'ın ise ''Siri'' yazılımının 2011'de iPhone'un 4S modeli ile tanıtıldığı, Siri Inc. tarafından 2007'de geliştirildiği ifade edildi. 

Çinli şirketin Nisan 2012'de Apple'ın Çin'deki şirketine meselenin müzakere ile çözümü yönünde mektup gönderdiği ancak buna yanıt alamadığı da belirtildi. 

Bunun üzerine Cıcın şirketinin Çin'de Siri teknolojisi ile ürünlerinin üretim, satış ve kullanımının durdurulması talebiyle 21 Haziran 2012'de dava açtığı kaydedildi.

Apple ise Siri'nin uluslararası bir patent olduğunu ve Siri yazılımı bulunan ürünlerinin ''Şiao i Robot'' teknolojisiyle alakası olmadığını, dolayısıyla patent ihlali yapmadığını savundu. 

Apple ayrıca ''Siri'' ve ''Şiao i Robot'' yazılımlarının detaylı teknik incelemelerinin yapılmasını ve Cıcın şirketinin patentinin ihlal edilip edilmediğinin araştırılmasını istedi.

Uzmanlar, ihlalin doğrulanması halinde Apple'ın Çin'de ''Siri'' yazılımı yüklü ürünlerinin satışının durdurulması ya da bu yazılımın Çin'deki ürünlerden silinmesinin söz konusu olabileceğini belirtiyor.

Ülkede geçen yıl Apple, Şıncın kentindeki ''Proview Teknoloji'' şirketi ile ''iPad'' markası nedeniyle süren uyuşmazlığı çözmek için Çinli şirkete 60 milyon ABD doları ödemişti.


11 yıl önce