|

Apple'da Türkiye'nin adı yok

Apple, uygulama geliştiricilere Türkçe destek vermiyor. Apple sitesinden uygulama geliştirici hesabı açılırken, ülke seçeneklerinde Türkiye'nin adı bile geçmiyor. Türkiye'de faaliyet gösteren uygulama geliştiriciler kayıt olmak için, 'Diğer' seçeneğini seçmek zorunda.

Melih Bayram Dede
00:00 - 1/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 23:18 - 30/09/2012 Pazar
Yeni Şafak
Apple'da Türkiye'nin adı yok
Apple'da Türkiye'nin adı yok

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan ABD'li Apple'ın Türkiye'deki kullanıcılarına yeterli desteği verememesi tepkilere neden oluyor. Apple ürünleri kullanıcılarına Türkçe destek verilemezken, sorun yaşayan tüketiciler İngiltere üzerinden İngilizce bir mesaj formuna yönlendiriliyor. Apple, ürünlerini kullanan milyonlarca Türk müşterisine yeterli hizmeti vermediği gibi, iOS platformu için uygulama geliştiricilere de Türkçe destek verilmiyor. Apple sitesinden uygulama geliştirici hesabı açılırken, ülke seçeneklerinde Türkiye'nin adı bile geçmiyor. Türkiye'de faaliyet gösteren uygulama geliştiriciler kayıt olmak için, 'Diğer' seçeneğini işaretlemek zorunda kalıyor.

TÜRKİYE'DE TÜRKÇE DESTEK YOK

Apple, Türkiye'de mobil uygulama geliştiricilere gereken desteği vermediği için, karşılaşılan sorunların çözümü güçleşiyor. Bu sorunların kronikleşmesinin en önemli nedeni kuşkusuz, Apple'ın Türkiye'deki müşterilerine destek verecek resmi bir ofisi bulunmuyor oluşu. Her ne kadar geçtiğimiz hafta, şirketin Türkiye operasyonunun başına Oracle İş Uygulamaları Türkiye Direktörü görevini sürdüren Resan Yüner'in getirileceği bilgi alınmış olsa da, bu operasyonun ne zaman hayata geçeceği konusunda bir takvim açıklanmış değil.

SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ UZUYOR

Apple iOS platformu uygulama geliştiricileri, herhangi bir Türkçe destek alamadığı gibi, bir problem yaşadıklarında Apple ile yalnızca Amerika üzerinden irtibata geçmek zorunda kalıyor. Şirketin e-posta ve telefon destek hizmetleri var. Bu hizmetler de sadece İngilizce. Bir problem yaşandığında, e-postalara en erken 24-48 saat içinde geri dönüş alınabiliyor. Kısa sürede giderilmesi mümkün olabilecek sorunların çözülmesinde süreler uzuyor; bu da memnuniyetsizliğe neden oluyor. Apple'ın Türkiye Distribütörü Bilkom. Ancak Bilkom bu konularda destek vermiyor. Hatta uluslararası piyasadan alınan ve uluslararası garantiye sahip cihazlarda yaşanan sorunların çözümünde de zaman zaman güçlük çıkarılıyor.

DUNS zorunluluğu çıldırtıyor

Apple'da mobil uygulama üreticileri için iki farklı geliştirici hesap tipi bulunuyor. Birinci yol, kişisel geliştirici olarak başvuruda bulunmak. İkinci yol ise, şirketiniz adına başvurmak. Şirket adına başvurduğunuzda ise sizden DUNS numarası isteniyor. D&B adlı bir şirket tarafından dağıtılan DUNS, dünya genelindeki işletmeleri tanımlayan, Veri Evrensel Numaralandırma Sistemi. Sisteme üye olanlara dokuz haneli bir numara veriliyor. Bu numara, uluslararası bir ticari sicil numarası gibi düşünülebilir. Bu numarayı D&B Türkiye ofisinden 199 TL ücretle satın alabiliyorsunuz.

Amerika'da ise bu hizmet ücretsiz. DUNS numarasıyla uygulama geliştirici olarak üye olanlar, Apple ile DUNS numarası veren D&B arasındaki iletişimsizlik nedeniyle önemli sorunlar yaşıyor. Apple'a uygulama geliştirici başvurusunda bulunan şirketlere, işlemin tamamlanması için 15 gün süre veriliyor. DUNS numarasına sahip olan şirketlerin bilgilerinin Apple'a ulaştırılması ve onaylanması için verilen süre 15 gün denilmesine rağmen bir kaç ay sürebiliyor. Bu süre içinde de hazırladıkları uygulamaları AppStore'a yükleyemedikleri için bu şirketler mağdur oluyor. Apple, uygulama geliştiricileri aylarca bekletmesine rağmen, Google'ın uygulama mağazası Google Play'de ise bu süreç sadece 2 gün sürüyor.

BÜROKRASİ BUNALTTI

Türkiye'deki geliştiricilerin, Apple platformuna uygulama geliştirmek için öncelikle Apple marka bir bilgisayara sahip olmaları gerekiyor. Uygulama geliştiren bir şirket ise DUNS numarası alma zorunluluğu var. DUNS numarası Türkiye'deki bir danışmanlık şirketinden 199 TL karşılığında alınabiliyor. Apple, işlemlerde DUNS numarasını zorunlu tutuyor. iOS geliştirme programına dahil olmak için de ayrıca yıllık 99 dolara kayıt olmak gerekiyor. Uygulama geliştiricilerin karşılaşacağı en önemli güçlük ise, desteğe ihtiyaç duyduklarında aşmaları gereken sıkı bir Apple bürokrasisi.


12 yıl önce