|

Avea: Numara taşımak parayla

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, numara taşıma uygulaması için abonelerden ücret alınacağını açıkladı. Bu durum, numara taşımayı cazip olmaktan çıkaracak gibi gözüküyor.

00:00 - 23/07/2008 Çarşamba
Güncelleme: 18:39 - 23/07/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Avea: Numara taşımak parayla
Avea: Numara taşımak parayla

Avea Genel Müdürü Cüneyt Türktan, “Numara taşınabilirliğinin ardından 12 aylık sürede 1,5-2 milyon abone almayı hedefliyoruz” dedi.

Türktan, bir grup gazeteci ile yaptığı sohbet toplantısında, numara taşınabilirliği uygulamasına 9 Kasım'da geçileceğini hatırlattı. Numara taşınabilirliğine AB'de 1997'de başlandığını ifade eden Türktan, “Pazar payları değişimine bakarsak, Finlandiya'daki hakim operatörün pazar payı numara taşınabilirliğinin ardından yüzde 51'den 37'lere inmiş” dedi.


Numara taşınabilirliği için abonelerin kimlik bilgilerinin doğru olması gerektiğine dikkati çeken Türktan, şunları söyledi:


“Altyapı ağımızda kimlik bilgilerini temizledik. 36 bin aboneyi kimlik doğrulaması olmadığı için kapattık. Devamlı aradık, bulamadık ya da gelmedi. Bazılarında trafik vardı, bazılarında yoktu. Güvenlik nedeniyle her telefon hattının sahibinin belli olması lazım. Biz bunu yaptık. Bizim abonelerimizin kimlik bilgileri tamamdır. Bazı operatörlerde eksik. Operatörlere tanınan kimlik bilgileri doğrulama süresi 1 Ağustosta sona erecek. 1 Ağustosta kimlik bilgilerini temizlemeyen operatörün cezalandırılması lazım. Ancak yaptırım yok.” Türktan, 3 operatörün birlikte çalışıp, kimlik bilgilerini temizlemesi gerektiğini dile getirdi.

“Numara taşıma işlemi 6 gün sürecek” diyen Türktan, uygulamanın Avrupa'daki bazı ülkelerde sadece 2 saatte tamamlandığını vurguladı. Bu süre içinde vatandaşların telefonunu kullanabileceğini vurgulayan Türktan, bürokratik ve idari işlemler tamamlandıktan sonra belirlenen bir gece 1 saat süresince telefonun kullanıma kapanacağını anlattı. Türktan, “Aradığınız kişinin numarası başka bir operatöre taşınmışsa 'bu abone yer değiştirmiştir' mesajını verecek bir bip sesi olacak” dedi.

Numara taşıma uygulaması için abonelerden ücret alınacağını belirten Türktan, “5 YTL alınsa ne iyi olur. Ama 20 YTL olursa, 'niye diğer operatöre geçeyim' diyebilir. Ücret henüz belirlenmedi. Abone bize bir sene için gelirse ya da 10 abone getirirse bu ücretin alınmayacağı kampanyalar yapılabilir” diye konuştu.

Türktan, yaptıkları araştırmalarda, numara taşınabilirliğini bilen kişilerin oranının yüzde 6 çıktığını söyledi ve “Herkes alan kodunun değişeceğini sanıyor. Alan kodunun değişmeden başka operatöre geçileceğini bilen sadece yüzde 6” dedi.

10 MİLYON DOLAR YATIRIM

Türktan, numara taşınabilirliği sistemi için Vodofone ile birlikte “rekabet kuralları uygulansın” diye yatırım yaptıklarını ve kurulan sistemi Telekomünikasyon Kurumu'na bağışladıklarını söyledi. Sisteme Vodofone ile 4 milyon dolara yakın yatırım yaptıklarını anlatan Türktan, “2'şer milyon dolar da firmalar kendileri için yatırım yaptı. Sistem Bize ve Vodofone'a 4'er milyon, Turkcell'e 2 milyon dolara mal oldu. Yani numara taşınabilirliğine toplam 10 milyon dolar yatırım yapıldı” diye konuştu.

GSM abonelerinin yüzde 10-15'inin memnuniyetsiz olduğunu ifade eden Türktan, “Bu 6-9 milyon aboneye denk geliyor. Biz, numara taşınabilirliğinin ardından 12 aylık sürede 1,5-2 milyon abone almayı hedefliyoruz” dedi. Avea'dan çıkan abone sayısının azaldığını belirten Türktan, Avea'nın abone sayısı bazında 2007'de yüzde 30, pazarın ise yüzde 15 büyüdüğünü söyledi. Türktan, “Fatura bazında baktığınız zaman Avea olarak yüzde 25-30 daha ucuzuz” dedi.

KIYILARDA KAPSAMA ALANI

Kuşadası Davutlar'da, 3 operatörün de hizmeti olmadığını anlatan Türktan, sit alanlarında istasyon kurulamadığını söyledi. Bu tür alanlarda en azından bir operatörün istasyon kurması gerektiğini dile getiren Türktan, Hatay'da Suriyeli operatörün fazla sinyal bastığını vurguladı. Türktan, “Ege'de normal sinyalle bizim en iyi müşterimiz, 5. sıradaki uluslararası müşterimiz Yunanlılar. Çünkü Yunanlıların kalitesi çok düşük. Bağlantı kurulamıyor. Adalardan muazzam trafik alıyoruz” diye konuştu.

Türktan, daha önce yapılan 3G ihalesine rekabet koşullarının oluştuğunu düşünmedikleri için girmediklerini belirterek, “3G'nin altyapısı hazırlandı. 3G ihalesine girmeme nedenimiz yok. 3G'ye gireceğiz” dedi.

ÖZEL İLETİŞİM VERGİSİ

“Özel iletişim vergisi”nin düşürülmesinde yarar olduğunu dile getiren Türktan, vergide indirim yapılması durumunda telefonla konuşma sürelerinin ve data kullanımının artacağını düşündüğünü söyledi. Cüneyt Türktan, “Vergiler ağır. Kullanımla sürümden kazanılır. Bakanlık bunu havacılıkta yaptı. Bizim nüfusumuz genç. Fiyatlar cazip hale gelirse, genç nüfus mobil internet ve 3G'yi çok rahat kullanabilir” diye konuştu.

16 yıl önce