|

Avea: Turkcell rekabeti bozuyor

Melih Bayram Dede
00:00 - 11/04/2009 Cumartesi
Güncelleme: 10:07 - 11/04/2009 Cumartesi
Yeni Şafak
Avea: Turkcell rekabeti bozuyor
Avea: Turkcell rekabeti bozuyor

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv'in, mobil pazarda rekabetin yüksek olduğu yönündeki açıklamasına Avea yazılı bir açıklamayla cevap verdi. Avea açıklamasında, "Turkcell tarafından yapılan, mobil pazarda rekabetin yüksek olduğu konusundaki açıklamalar gerçeği yansıtmamaktadır. Turkcell şebeke içi ücretlerini arabağlantı ücretlerinden çok düşük belirleyerek rekabeti bozmaktadır." deniliyor.


İşte Avea'nın Turkcell'e cevabı:


Türk Telekom'un davasında konu ettiği argümanların benzerleri için Avea'nın da ilgili mercilere pek çok başvurusu olmuştur.


Turkcell'in AB seviyelerinin altında olduğunu iddia ettiği arabağlantı ücretleri, düzenleyici kurumun konuya müdahelesinden önce Turkcell'in kendisi için belirlediği arabağlantı ücretinin 4 katından fazladır.


Arabağlantı ücretleri ile ilgili ilk düzenleme, Turkcell pazara girdikten 9 sene sonra 2003 yılında yapılmıştır; bu zamana değin Turkcell arabağlantı ücretlerini dilediği gibi belirlemiştir.


1994 – 2001 yılları arasında 1,4 $-cent olarak uygulanmış olan çağrı sonlandırma ücretleri 2001 yılında Aria'nın pazara girişiyle birlikte Turkcell tarafından 20 $-cent seviyesine çıkarılmıştır. Pazara yeni giren işletmeciler, pazara giriş yıllarında Turkcell'e yüksek ve simetrik çağrı sonlandırma ücretleri ödemek zorunda bırakılmışlardır.


Diğer taraftan, AB'de de önümüzdeki dönemde arabağlantı ücretlerinin hızla düşürülmesi planlanmakta ve bu konudaki çalışmalar devam etmektedir.


Turkcell, kendi abonelerinin birbirlerini aramaları karşılığında ödeyecekleri perakende ücretleri (şebeke içi görüşme ücretleri), BTK tarafından kendisi için belirlenmiş olan toptan ücretten (çağrı sonlandırma ücretinden) çok daha düşük seviyelerde belirlemektedir. Bu fiyatlama stratejisi, Turkcell abonelerinin kendi şebekesi içinde mahkum olmasına sebep olmaktadır.


Abonelerin iletişim ihtiyaçlarını özgürce karşılayabilmeleri amacıyla piyasaya sunduğumuz Türkiye'nin ilk ve tek Heryöne Sınırsız tarifesi ilk andan itibaren büyük bir beğeni ve taleple karşılanmıştır.


Şirketimizin çok avantajlı ve ilgi gören Her Yöne Sınırsız tarifesi ile artan arabağlantı kapasite ihtiyacı Turkcell tarafından karşılanmamış olmasına rağmen şirketimiz ek maliyetleri göze alarak bu hizmeti sürdürmektedir.


Bu örneklerde görüldüğü gibi Türkiye GSM pazarında etkin rekabetin sağlanması konusunda çalışmaların sürdürülmesi önem taşımaktadır."

15 yıl önce