|

Avuç içi okumaya Ortadoğu da talip

Sağlık sektöründe hak sahibi olmayanların tedavi olmalarını önleyerek 1 milyar dolar tasarruf sağlayacak olan ''Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi'' uygulamasına, Rusya, Mısır ve Suudi Arabistan da talip oldu. PalmSecure teknolojisi kullanılarak Türkiye''de geliştiren sistem dünyaya ihraç edilecek

Melih Bayram Dede
00:00 - 1/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 21:53 - 31/03/2013 Pazar
Yeni Şafak
Avuç içi okumaya Ortadoğu da talip
Avuç içi okumaya Ortadoğu da talip

Fujitsu Türkiye ve Balkan Ülkeleri Genel Müdürü Halit Zaim, SGK ile 20 ildeki 500''e yakın hastanede 4 aydır yürüttükleri ''Avuç İçi kimlik Doğrulama Sistemi'' uygulamasında elde edilen verilerin Rusya, Mısır ve Suudi Arabistan''ın da ilgisini çektiğini açıkladı. Zaim, bu ülkeleri de PalmSecure teknolojisi ile buluşturacaklarını ifade ederek, ''Fujitsu, Türkiye''yi biyometrik çözümlerin merkezi yapmakta kararlı'' dedi.

TEST SÜRÜYOR

Sistemin 4 aydır 500''e yakın hastanede denendiğini kaydeden Zaim, ''Bu hastanelerde 1.600 cihazımız takılı durumda. Alınan sonuçlar çok iyi. Bu sistemle sağlık harcamalarında yüzde 12 tasarruf hedefliyor.'' dedi. Projede 83 iş ortağı bulunduğunu ve 500 kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Zaim, sistemin Türk mühendisleri tarafından tasarlandığını ve yüzde 74''lük kısmının tamamen Türkiye''de üretildiğini söyledi.

1 MİLYAR DOLAR TASARRUF

Zaim, proje 81 ile yayıldığında sistem için yaklaşık 13 milyon dolar harcanmış olacağını, ancak buna karşılık sistem sayesinde kamu kaynaklarında yılda 1 milyar dolarlık kaybının önüne geçileceğini vurguladı.

Sistem nasıl çalışıyor?

''Avuç İçi Kimlik Doğrulama Sistemi'''nde daha önce kaydı olmayan bir kişinin sağ ve sol elinin avuç içi damarları TC kimlik numarasıyla sisteme kaydediliyor.

Bu kişi daha sonra herhangi bir hastaneye başvurduğunda, yine TC kimlik numarası girildikten sonra iki elinden biri cihaza yerleştirilerek onay alınıyor. Sistem, kimliği doğruladıktan sonra tedavi giderini kurum karşılıyor.


11 yıl önce