|

Azeri blogcular tutuklandı

00:00 - 5/09/2009 Cumartesi
Güncelleme: 13:05 - 4/09/2009 Cuma
Yeni Şafak
Azeri blogcular tutuklandı
Azeri blogcular tutuklandı

Azerbaycan'da basın toplantısı düzenleyen bir eşek videosunu YouTube sitesine yükleyen iki blogcu hakkında beş yıla varan hapis cezası istendi. Basın toplantısı düzenleyen bir eşeği gösteren videoda ifade özgürlüğü parodisi yapılıyor.


BBC'nin haberine göre, Adnan Hacızade ve Emin Milli, bir lokantada çıkan kavganın ardından "kişiye ve mala zarar vermek" suçlamasıyla tutuklandı. Ancak avukatları, videonun yüklenmesinden kısa süre sonra gelen tutuklama kararının siyasi olduğunu söylüyor. Yetkililer ise bunun sıradan bir adli dava olduğunu kaydediyor.


Videoda eşek kılığına girmiş bir erkek, Azerbaycan'da yaşamanın nimetlerinden bahsediyor ve hükümetin eşeklere olumlu yaklaşımını övüyor. Video kamuoyunda hükümetin düzenlediği basın toplantılarına bir gönderme olarak yorumlanmıştı.


Blogcular Hacızade ve Milli'nin avukatları İsahan Aşurov "Bu olay kesinlikle siyasi," diye konuştu, "Benim müvekkillerim kimseyi dövmedi. Tam aksine."


Azerycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in üst düzey danışmanlarından Ali Hasanov ise bir açıklama yayınlayarak "Azerbaycan'da kimse siyasi faaliyetleri yüzünden tutuklanmaz." dedi. Hasanov yine de olayla ilgili soruşturma açıldığını belirtti.


Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nden Elsa Vidal, Azerbaycan'da neredeyse hiç basın özgürlüğü olmadığını söylüyor.


Vidal, Azerbaycan'da yolsuzluk haberi yapılamadığını belirterek ülkeyi "eski Sovyetler Birliği'nin kara deliklerinden biri" diye niteledi.


Elsa Vidal sözkonusu blogcuların tutuklanmasının tamamen asılsız sebeplere dayandığını belirterek, derhal salıverilmelerini ve tüm suçlamalardan vazgeçilmesini istedi.


BM İnsan Hakları Komisyonu da tutuklamaları kaygıyla izlediğini belirtti ve Azerbaycan'da ifade özgürlüğüne ciddi kısıtlamalar olduğunu kaydetti.


Hacızade ve Milli'nin destekçileri ise tutuklama haberi sayesinde videonun çok daha geniş kesimler tarafından izlendiğini söylüyor.

15 yıl önce