|

Bakalım merhum ne yazmış?

Amerikan toplumunun son çılgınlığı, ölülerle ilgili bilgileri internetten okumak. Ölen MySpace.com üyelerinin profillerini ABD haritası üzerinde gösteren MyDeathSpace.com bugünlerde ziyaretçi rekoru kırıyor.

Melih Bayram Dede
00:00 - 5/08/2007 Pazar
Güncelleme: 19:39 - 5/08/2007 Pazar
Yeni Şafak
Bakalım merhum ne yazmış?
Bakalım merhum ne yazmış?

Hayata veda eden internet kullanıcılarının, takıldıkları sitelerde bulunan profilleri onların hayatı hakkında önemli ipuçları veriyor. İnternetin en popüler sitelerinden MySpace.com kullanıcılarına öldükten sonra da rahat yok. Bugün hayatta olmayan ve çeşitli nedenlerle hayata veda eden MySpace.com üyelerinin kimlikleri ve nerelerde yaşadıklarını göstermek amacıyla kurulan MyDeathSpace.com, kısa sürede en çok ziyaret edilen siteler arasına girdi.

İKİ KIZIN İZİNİ SÜRDÜ VE…
26 yaşındaki Mike Patterson, 2005'in Aralık ayında, iki kız kardeşin babaları tarafından öldürülmesi haberini okuduğunda, öldürülen kardeşler hakkında daha fazla bilgi bulabilmek için onların adlarını internette aramış. Maktullerin MySpace'teki sayfalarına ulaşan Patterson, bir süre sonra hayatta olmayan MySpace.com üyeleri için MyDeathSpace.com'u kurmuş.
MELİH BAYRAM DEDE
ÖLÜM HABERLERİ ONU ÇEKİYOR

Gazetelerdeki ölüm haberlerinde geçen kişilerin adlarını MySpace'te aramak ve sitesine eklemeyi hayatının bir parçası haline getiren Patterson, “Gençlerin öldürüldüğü, intihar ettiği ya da birilerini öldürdüğü hikâyelere rastlıyorum ve MySpace.com'a baktığımda genellikle profilleri bulunduğunu görüyorum” diyor.

KURUKAFA HARİTASI ÜRPETİCİ

Sitenin e ilginç bölümü ise ölülerin siyah kurukafalarla gösterildiği ABD haritası. Böylece ABD'nin hangi şehrinde kimin hangi olay sonucu öldüğünü ve sağken MySpace.com'daki sayfasına neler yazdığını görebiliyorsunuz. Aileleri en çok etkileyen şey ise, kaybettikleri yakınlarının MySpace.com'daki son mesajları. İntihar edenler ve veda mesajı bırakanlar dışında herkesin sayfası, sanki hayat devam ediyormuş gibi canlı gözüküyor.

AİLELER KARŞI DEĞİL

Birçok aile ise yadigar olarak sevdiklerinin MySpace.com'daki profilini açık bırakıyor. Aileler isterse profiller siteden siliniyor. Hayata veda edenlerin ailelerinin bu MyDeathSpace.com hakkındaki düşünceleri pek olumsuz değil. 22 Ekim'de Bağdat'ta hayatını kaybeden Matthew Creed'in babası, “MyDeathSpace'in saygısız bir şey yaptığını düşünmüyorum. Böylece oğlum herkes tarafından hala hatırlanıyor” diyor.

17 yıl önce