|

Basın sektöründe bir ilk: Dijital aboneliğe tablet bilgisayar!

00:00 - 13/07/2011 Çarşamba
Güncelleme: 15:50 - 13/07/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Basın sektöründe bir ilk: Dijital aboneliğe tablet
Basın sektöründe bir ilk: Dijital aboneliğe tablet

ABD'nin Philadelphia şehrinde faaliyet gösteren iki büyük gazete, uzun dönemli dijital abonelerine Android tabanlı tablet bilgisayar vermeye hazırlanıyor.


'ta yer alan habere göre, pilot uygulama ile ilk aşamada 2 bin kişiye verilecek olan tabletler için okuyucuların The Philadelphia Inquirer ya da Philadelphia Daily News gazetelerine dijital abonelik yaptırmaları gerekiyor.

Geçtiğimiz yıl iflastan son anda kurtulan gazetelerin yayıncısı ve çatı şirket Philadeplhia Media Network CEO'su Greg Osberg, ABD çapında dijital abonelerine tablet bilgisayar veren ilk şirket olacaklarını açıkladı.


Osberg, "Birilerinin adım atıp hızla büyüyen tablet bilgisayar piyasasını beslemesi gerekiyordu. Bu alanda müşterilerin yeni teknolojiye uyum sağlaması açısında bir patlama olacak ve biz de önceden olduğu gibi bu işin öncülerinden olmak istiyoruz" dedi.


ABD'de yayıncılık sektörü azalan tirajlar ve düşen reklam gelirleri nedeniyle zor zamanlar geçiriyor.


Columbia Üniversitesi Gazetecilik Okulu Dekanı Bill Grueskin, cihaz alan abonelerin gazeteye ne kadar sadık kalacağının belli olmadığını söylüyor.


"Çok kötü bir fikir değil. Denenmemiş bir şey. Fakat internette dünya kadar haber kaynağı var"

Eski bir Newsweek dergisi yöneticisi olan Osberg, geçtiğimiz yıl gazetelerin ve web sitelerinin yönetimini devralmıştı. "Project Liberty" (Özgürlük Projesi" adı verilen çalışmayla yerel medya şirketlerini dijital yerel medya şirketleri haline getireceğini söyleyen Osberg, bu konudaki çalışmalarını da sürdürüyor.


İki gazetenin de internet aboneliklerinde toplamda 35 bin kişi bulunuyor. Okuyucular yılda 155 dolar ödüyorlar.


Tablet bilgisayarlar için 1 ya da 2 yıl abonelik gerekecek

Gazetelerin tabletli abonelik için okuyuculardan ne kadar bir ücret talep edeceği henüz belli değil. Osberg, tableti üretecek firmanın adını da vermiyor. Uzmanlar tablet bilgisayarı almak için müşterilerin muhtemelen 1 ya da 2 yıllık bir abonelik sistemine kayıt yaptırmak zorunda kalacağını tahmin ediyorlar.


Morton Araştırma Şirketi'nin endüstri analisti ve Başkanı John Morton, bu girişimin tablet bilgisayar uygulamalarına gerek kalmadan çalışan haber siteleri karşısında başarısız olacağını düşünüyor. Financial Times geçtiğimiz ay başlattığı yeni bir web sitesiyle, iPad ve Android gibi tablet bilgisayarların herhangi bir uygulama indirmeden tablet yazılımına uygun bir şekilde haber içeriğine ulaşabilmelerini sağlamıştı.


Bir diğer analist Ken Doctor, reklamcıların böylesine bir girişimi destekleyip desteklememelerinin de oldukça önemli olduğunu vurguluyor.


Uzmanlara göre bu girişim piyasanın yönünü değiştirmeyebilir fakat gazeteler için ek gelir yaratacağı kesin. Philadelphia Media Network geçtiğimiz yılın Eylül ayında hedge fonları ve hisse sahipleri tarafından oluşturulan bir konsorsiyum tarafından açık arttırmada 139 milyon dolara alınmıştı. Şirketin 1.750 çalışanı bulunuyor.

13 yıl önce