|

Bayramda ağzınızın tadı kaçmasın

Siber suçlular, mesajlaşma trafiğinin arttığı bayram gibi özel günleri, kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşmak ve bilgisayarlara zararlı yazılım bulaştırmak için önemli bir fırsat olarak değerlendiriyor. Uzmanlar internet kullanıcılarını dikkatli olmaları yönünde uyardı

Melih Bayram Dede
00:00 - 5/08/2013 Pazartesi
Güncelleme: 23:05 - 4/08/2013 Pazar
Yeni Şafak
Bayramda ağzınızın tadı kaçmasın
Bayramda ağzınızın tadı kaçmasın

İnternet güvenlik şirketleri, Ramazan Bayramı döneminde yoğunlaşan tebrik ve mesaj trafiği nedeniyle bilgisayar kullanıcılarını olası güvenlik risklerine karşı uyarıyor. Siber suçluların bayram gibi özel günleri, kullanıcıların kişisel bilgilerine ulaşmak ve bilgisayarlara zararlı yazılım bulaştırmak için önemli bir fırsat olarak değerlendirdiğini belirten ESET Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Alev Akkoyunlu, 'Bayram dönemlerinde sahte tebrik kartlarıyla çok karşılaşıyoruz. Burada temel amaç, olabildiğince çok kullanıcıya zararlı yazılım bulaştırarak, kullanıcıların para edebilecek kredi kartı bilgileri ya da banka şifrelerine ulaşmak' şeklinde konuştu.

Huzurlu bir bayram için 6 güvenlik önerisi

1- Sahte tebrik kartlarına dikkat edin: E-posta veya sosyal medya yoluyla gelen tebrik kartları sanal dünyada çok rağbet görüyor. Saldırganlar da bunun farkında oldukları için birçok sahte kart ve bu kartların yönlendiği linkleri dolaşıma sokmaktan çekinmiyorlar. Gerçekte bu linkler, kullanıcıyı bulaşıcı sitelere götürüyor. Tanımadığınız, kişilerden gelen linkleri tıklamayın!

2- Gerçek olamayacak kadar güzel olan tekliflere itibar etmeyin: Posta kutunuza ulaşan ya da sosyal ağlarda karşılacağınız bayrama özel sıradışı indirimler, bedava armağanlar veya çok özel tekliflere şüpheyle yaklaşın! Teklif çok cazipse, genellikle gerçek değildir.

3- Güvenli olmayan ortak ağ ortamında gerekmediği sürece parasal işlemler yapmayın: Güvenliği kuşkulu kablosuz internet noktalarında ya da internet kafelerde gerekmedikçe bankacılık işlemleri ya da online alışveriş yapmayın. Özel bilgileriniz başkaları tarafından görüntülenebilir.

4- Her zaman güncel bir güvenlik yazılımı kullanın: İnternete bağlanmak için kullandığınız bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlar için güvenlik yazılımı kullanmayı ihmal etmeyin.

5- Bilgisayarınızı ve sosyal ağlarınızı virüslere karşı tarayın: Güvenlik yazılımıyla bilgisayar, tablet ve akıllı telefonlarda belli aralıklarda 'güvenlik taraması' yapın.

6- 'BlackHat SEO' ile kurgulanmış sitelerde zehirlenmeyin: 'BlackHat SEO' yani 'Kara Şapkalı Arama Motoru Optimizasyonu' teknikleri ile özel günlerde arama motoru zehirlenmeleri artıyor. Siber suçlular, arama motorlarında 'Ramazan Bayramı' ya da 'Şeker Bayramı' gibi kelime aramalarında zararlı kod bulaştıran sitelerin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlayabiliyor. İnternet kullanıcıları farkında olmadan virüslü sitelere ya da reklam içerikli sayfalara yönlendiriliyor. Ziyaretler de genellikle ödeme detaylarının girilmesinin istendiği riskli bir ekrana ulaşılıyor. Bu durumda herhangi bir kişisel bilginizi ve özellikle de ödeme bilgilerinizi paylaşmayın!


11 yıl önce