|

Bilgisayarınızı insanlığa adayın!

Yıllar sürecek araştırmaları dünyadaki bilgisayarları birleştirerek daha kısa zamanda yapılabilmesi için IBM öncülüğünde kurulan World Community Grid sistemine bağlı bilgisayar sayısı 800 bine ulaştı.

Melih Bayram Dede
00:00 - 30/12/2007 Pazar
Güncelleme: 14:42 - 30/12/2007 Pazar
Yeni Şafak
Bilgisayarınızı insanlığa adayın!
Bilgisayarınızı insanlığa adayın!

Teknoloji devi IBM'in 2004 yılında bilimsel araştırmalarda kullanılması için kurduğu bilgisayar ağı World Community Grid'de (WCG) bulunan bilgisayar sayısı 800 bine ulaştı. Küme yapısı içinde, dünyanın en hızlı 5. süperbilgisayarına eşit işlem gücüne sahip WCG üzerinde başlatılan yeni bir araştırma ise kansere neden olan proteinlerin yapısını çözmeyi hedefliyor. Geleneksel bilgisayar sistemleri kullanılarak 162 yılda tamamlanabilecek araştırma, WCG sayesinde 1–2 yıl içinde sonuca ulaştırılacak.

İŞLEMCİNİZİ ÖDÜNÇ VERİN

WCG, dünya genelindeki yüzbinlerce kullanıcının, PC ya da dizüstü bilgisayarlarının işlem gücünü, çalışmadıkları zamanlarda merkezi bir araştırma projesine ödünç vermesi ilkesiyle çalışıyor. Üye sayısını her gün artıran WCG, yüksek güvenlik önlemleriyle kullanıcıların şahsi bilgilerini güvence altına alarak, bilgisayarların atıl işlem kapasitesini kullanıyor. Bilimsel araştırmaların gerektirdiği ileri düzeyde hesaplama va analiz işlerini aynı anda yüzbinlerce makineyi çalıştırarak yaptıran WCG, böylece bilimadamlarının aradıkları sonuçlara çok daha hızlı ulaşmasını sağlıyor.

PERFORMANSI ETKİLEMİYOR

WCG, IBM'in ABD'nin Colorado eyaletinde bulunan 14 sunucusuna bağlı olarak çalışıyor. Bilgisayar kullanıcıları, indirdikleri bir program sayesinde, kullanmadıkları dönemlerde makinelerinin işlem gücünü WCG'ye ödünç veriyor. Normal çalışma zamanında, bir PC ya da dizüstü bilgisayar çalışırken işlemci gücünün ortalama yüzde 20'sini kullanıyor. WCG uygulaması, kullanıcıların bilgisayarları az kullandıkları ya da hiç kullanmadıkları dönemlerde devreye giriyor ve bilgisayarın performansını etkilemiyor. Sisteme üye olmak isteyenlerin www.worldcommunitygrid.org adresinden kayıt olmaları gerekiyor.

16 yıl önce