|

Bilgisayarlar nasıl test ediliyor?

Kullandığımız bilgisayarlar satışa sunulmadan önce zorlu dayanıklılık testlerinden geçiyor. İşte detaylar!

Melih Bayram Dede
00:00 - 7/11/2007 Çarşamba
Güncelleme: 14:10 - 7/11/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Bilgisayarlar nasıl test ediliyor?
Bilgisayarlar nasıl test ediliyor?

Bilgisayarlar satışa sunulmadan önce zorlu dayanıklılık testlerinden geçiyor. Hemen hemen tüm şirkerlerde benzer testler gerçekleştiriliyor. Uzakdoğulu bilgisayar üreticisi Acer'dan yapılan açıklamada, her sistemin, kullanılan modelleme teknolojisi ile test edilmekte ve onay süreçlerinden geçirilmekte olduğu duyuruldu. İşte Acer'da uygulanan dayanıklıklık testleri:


Isı ve nem testi:
Acer taşınabilir bilgisayarları, değişik ısı ve nem koşulları altında işlevsellik, yükleme ve depolanma toleransları bakımından test edilmek suretiyle normal günlük kullanımın getirdiği fiziksel yıpranma sırasında optimum işlevselliğin korunması güvence altına alınmaktadır.

Alınan örnek sistemler, termal döngü içinde gerçek hayatta karşılaşabilecekleri olağan dışı sıcak (65°C), soğuk (-10°C) ve nem (% 20 ila % 80 arasında) koşullarına dayanıklılıkları açısından test edilmektedir.


Menteşe dayanıklılık testi:
Acer dizüstü bilgisayarlarının kapak menteşeleri günde 10 kez kullanıldığı varsayımından hareketle 5 yıllık kullanıma eşit olacak şekilde 20,000 kez açılıp kapanması, 15,000 kez ileri-geri kullanılması, kameranın 25,000 kez rotasyonu ile test etmektedir.

Ağırlık ve basınç testi:
Kapakta ve diğer kırılgan alanlarda 10 cm'lik alana uygulanan 50 kg'lık ağırlık testi ile ürünlerin seyahatlerde ve taşıma sırasında yanlışlıkla üzerine oturma veya yaslanma durumlarına karşı dayanıklılık ve sağlamlığı ölçülmektedir. 100mm çapındaki alana 50 kg'lık basınç uygulanarak LCD dayanıklılığı ölçülmektedir. 50mm çapındaki alana 10kg'lık basınç uygulanarak el basıncı simülasyonu yapılmaktadır.

Şok ve vibrasyon testi:
Şok ve vibrasyon testi, sistemi saatler boyunca sallamaktadır. 250 Hz titreşim ve 210G şok testi sarsıntıları ve tümsekleri ile kırsal alanda yapılan bir seyahati simüle etmektedir: şok ve vibrasyon testi dizüstü bilgisayarın sabit disk hatası, normal dışı fan veya optik sesleri, optik sürücü hatası, LCD'de bozulma sorunu ve elektrik hasarı olmadan çalışacağını garanti altına almak amacını gütmektedir.

Serbest düşüş testi:
Acer, dizüstü bilgisayardaki verileri sistemin çalışır olduğu halde 74 cm yükseklikten aniden düşmesi hallerine, aynı zamanda yürüme veya ayakta durma hallerini simüle ederek, farklı açılardan 28 cm yükseklikten düşmeye karşı test etmek suretiyle korumaktadır. Düşme testi ana parçaların çıkması, çatlaması veya kırılması, sabit disk sektör hataları oluşması, normal dışı fan veya optik seslerin oluşması, optik sürücü hatası ve dahili sub-sistem bağlantılarının (örneğin kablosuz bağlantı kartı, modem kartı vb.) kopması hallerine karşı yapılmaktadır.

Klavye tuşu dayanıklılık testi:
Saniyede 5 vuruş temposunda 8 milyon kez. Acer klavye tuşları klavyeye, touchpad'e ve kontrol tuşlarına sürekli uygulanan vuruşlara karşı milyonlarca vuruştan sonra dahi dizüstü bilgisayarınızın tam anlamıyla işlevselliğini koruması amacıyla test edilmektedir.


Sıvı dökülmelerine dayanıklılık test:
Özel su geçirmez metalik tabla ile donatılmış benzersiz klavye tasarımıyla Acer dizüstü bilgisayarları 30 ml sıvının klavye üzerine dökülmesinden 8 saat gibi kısa bir süre sonra yeniden açılabilmekte, ve 72 saat süreyle tam kapasite işlevselliğini sürdürebilmektedir.

Elektrostatik deşarj bağışıklık testi:
Elektrikli şok tabancası kullanılarak dizüstü bilgisayarın tüm parçaları test edilmekte ve Acer dizüstü bilgisayarların sıcak veya soğuk kuru havalarda sabit disk sürücüsü gibi parçalarının statik elektrikten etkilenerek hasar görmesi engellenmektedir. Elektrostatik deşarj bağışıklık testinde dizüstü bilgisayarı, pili veya adaptörü etkileyebilecek statik elektrik akımı simüle edilmektedir.

Akustik testi:
Ortamın 35 dBA seviyesindeki bir kütüphane ya da hastaneden daha sessiz olması gerektiğini öngören ISO 7799 standartlarına uyumlu olarak Acer dizüstü bilgisayarları 30 dBA ses seviyesine karşı test edilmekte ve böylelikle kullanıcılara bağıl sessizlikte işlerine odaklanma imkanı yaratılmaktadır.

Acer'ın akustik laboratuarı dış seslere karşı yalıtılmış olup, yankıyı engellemek için içeride oluşan sesleri de yutacak şekilde donatılmıştır. Tüm Acer dizüstü bilgisayar tasarımları en sessiz ürüne erişebilmek amacıyla akustik laboratuarında test edilmektedir. Bu testin amacı ürünlerin çıkarttığı sesleri en aza indirgemek, zorlukla duyulabilecek seviyede olan sesleri dahi ortadan kaldırarak kullanıcıyı rahatsız etmeyecek ses seviyesine ulaşmaktır.


Termal etkinlik testi:
Acer dizüstü bilgisayar tasarımları termal modüller, parçalar, yenileme ve mekanik bakımından bir dizi testten geçirilir, bu testlerin amacı kullanım sırasında konforlu bir cilt ısısı yaratmak ve ergonomik şartlara uyum sağlamaktır.

Tasarım ve üretim planlama evrelerinde özellikli kalıp akış analizleri yapılarak potansiyel sorunlar belirlenirken güvenilirlik ve uzun süreli dayanıklılık için kullanılan materyalin randımanı da ölçümlenir. Termal model uygulaması IR kamera tekniğini ve ileri termal yazılım analizlerini kullanarak sistemde gereğinden fazla ısınan alanları belirler ve mekanizmayı bu duruma uygun şekilde uyarlar.


Kablosuz bağlantı performansı ve Specific Absorbtion Rate (SAR – Özel Soğurum Hızı) testleri:
Yaptığımız araştırmalar panel üzerinde pozisyonunun 360 derecelik bir sinyal alanı yarattığını ve böylelikle optimim transmisyon performansı elde edildiğini göstermiştir.

Bu tasarım Federal İletişim Komisyonu (FCC) tarafından da onaylanmış ve önerilmiş olup özel soğurum hızı bu şekilde en aza indirgenmekte ve insan vücuduna en uzak mesafe elde edilmektedir.


Anten performansı etkiler, bu nedenle Acer etkinliği yüksek planar ters-F anten (PIFA) kullanmakta ve bu teknolojiyi antenin sinyal alma kapasitesini ölçümleyen ileri 3D laboratuarında (küre ne kadar yuvarlak olursa anten performansı da o kadar yüksek olmaktadır) test etmektedir.

16 yıl önce