|

Bilişimciler uygulanabilir politikalar istiyor

Melih Bayram Dede
00:00 - 22/09/2010 Çarşamba
Güncelleme: 19:28 - 22/09/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Bilişimciler uygulanabilir politikalar istiyor
Bilişimciler uygulanabilir politikalar istiyor

Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen 27. Ulusal Bilişim Kurultayı Ankara Rixos Otel'de başladı. "Sosyal dönüşüm" ana temasıyla gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş, "Türkiye Bilişim Derneği, 1971 yılından bugüne kadar 10 bin üyesi, 20 ildeki temsilcilikleri ve 30'u aşkın üniversitedeki TBD Genç örgütlenmesiyle, Türkiye'de bilişim kültürünün yaygınlaşması için her türlü çabayı göstermiş ve göstermektedir." dedi. Bilişimle ilgili yasal düzenlemelerin yetersiz olduğunu ifade eden Menteş, bu konuyla ilgili, İzmir'de Bilişim Hukuku Kurultayı düzenlediklerini hatırlattı.


"UYGULANABİLİR BİLİŞİM POLİTİKALARI BELİRLEYEMEDİK"

Turhan Menteş konuşmasına şöyle devam etti: 'Geçtiğimiz yıllarda Geleceği Görmek, Ortak Akıl ve Ufkun Ötesi gibi geleceğe yönelik tematik konularla gerçekleştirilen bu etkinlik evvelki sene Yakınsama ve geçen senede Teknoloji Politikaları ana teması ile gerçekleştirilmiştir. Bu sene de ana tema olarak Sosyal Dönüşüm seçilmiştir. Ülkemiz, son 20 yıllık geçmişinde en iyi fen kafalarını bilgisayar ve elektrik ve elekronik mühendisliği ve yan alanlarında yetiştirmiştir. Bu kesim üniversitelere binde birlik dilimden girmekte ve üstün nitelikle mezun olmaktadırlar. Ancak bu nitelikli uluslararası rekabet gücüne sahip bu birikimimizi, bizler hala bir itici güce çeviremedik, bu kesim için uygulanabilir bilişim politikaları belirlemedik."


"MERNİS, VEDOP, UYAP AB'DE BİLE YOK"

Menteş, özel belirlenmiş politikalarla bilişim sektörünün oynayacağı rolün, Türkiye'nin dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmesindeki hızını artıracağını belirterek, şunları söyledi: "Ülkemizde büyük bir başarı ile uygulanan kamu bilişim projeleri var. Son 30 yıldır neredeyse bilişim sektörünün yarıdan fazla yatırımını yönlendirdiğimiz kamu bilişim projeleri sayesinde sağlanan kurumsal bilgi birikimini, ilgili kurumların Türkiye'nin hedef pazarlarına giderken beraberinde götürmesini sağlamak hedefimiz olmalıdır. Mernis, Vedop, Uyap, Gümrükler gibi projelerimizin çoğu gelişmiş AB ülkelerinde bile yoktur. Bu amaçla kurumlarımızın özellikle de devlet üst yönetimi gerçekleştirdiği her türlü uluslararası ilişkilerde, bilişim çözümlerini vurgulamaları ve ülke projelerimizi ihraç etmek amacıyla yönlendirmeleri gerekmektedir. Bu çalışma, sektörümüzün yurt dışındaki etkinliğinin artmasında büyük bir rol oynayacaktır. Bu projeler gelecek getirileri öngörülerek, hazır projelerimiz teknolojik veya hibe yardım olarak sunulmalıdır. Bunun için de kamunun iş yapma alışkanlıklarını değiştirecek değişikliklere gidilmesi de kaçınılmazdır."


"YAZILIM, STRATEJİK BİR SEKTÖR"

Yazılım sektörünün stratejik bir sektör olarak ele alınması hayati öncelik taşımaktadır. Ülkemizin diğer stratejik sektörlerinden farklı olarak; yazılım sektörü, uluslararası rekabetçilik için bir fırsat sunmaktadır. Bu fırsat, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal gelişiminde büyük önem taşıyacaktır. Bu nedenle YASAD sunumunun tarafınızdan iyi değerlendirileceğini umuyorum. Bilişim etkinliklerinde geleneksel olarak yayınladığımız yıllık Değerlendirme Raporumuz, bu yıl da 89 özel sektör, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile akademisyenlerin ortak görüşü ile hazırlandı. Rapor baskısı yetişirse bu akşam dağıtılacak. Bu raporun en önemli özelliği bir izleme raporu olması ve bir yıl sonraki hedefleri de belirlemesidir. Bugün zaman kısıtı nedeniyel söyleyemediğim tüm konular bu raporda yer almaktadır.Bu raporun karar vericiler tarafınan gereği biçimde değerlendirileceğini umuyoruz'


"KATKI SAĞLAMADAN ELEŞTİRİYORLAR"

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın ciddi rahatsızlığı nedeniyle Bilişim Kurultayı'nın açılışına katılamadığını söyledi. BTK olarak Türkiye'de bilgi ve iletişim sektörünü ilgilendiren düzenlemeleri gerçekleştirmek için çaba sarfettiklerini ifade eden Acarer, "Hiçbir katkı sağlamadan yapılan düzenlemeleri sadece eleştirmek popülist yaklaşımlardır." şeklinde konuştu. Acarer, kurumları ve Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen bilişim projelerine değindi ve Bilişim sektörünün stratejik ve öncelikli bir sektör olarak kabul edilmesi gerektiğini vurguladı ve özellikle üniversitelerin bilişim sektörüne daha fazla katkı vermesi gerektiği konusunda dikkat çekti.


"ADİL BİR REKABET ORTAMININ TEMİNİ ŞART"

Kurum olarak evrensel geliştirmeler ve kanunda belirtildiği gibi makro çalışmaları yaptıklarını ifade eden Acarer, "Başta STK'lar olmak üzere, ilgili kuruluşların katılımını çok önemsiyoruz. Bu aşamada, İnternet Kurulu'nun da konuları sahiplenmesinin önemine dikkat çekmek istiyorum." şeklinde konuştu. Kalite standartlarıyla ilgili düzenlemeler yaptıklarını da hatırlatan Acarer, "Adil bir rekabet ortamının temini için, standardizasyon ve sertifikasyonun çok önemli olduğunu düşünüyorum. İlgili kuruluşlarla ilgili düzenlemeler son aşamasına geldi. Bu düzenlemelerde daha adil bir rekabet ortamının sağlanacağını düşünüyorum." dedi. Acarer ayrıca önümüzdeki ay kamuda Siber Güvenlik Tatbikatı yapılacağını, tatbikatta bilgisayar sistemlerinin saldırılara karşı hazır olup olmadığının test edileceğini hatırlattı.


HİZMET ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Açılış töreni içinde TUBİSAD ve Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen Bilişim Hizmet Ödülleri töreni de yapıldı. Yapılan törenle, Prof. Dr. Bülent Sankur'a Yaşam Boyu Hizmet Ödülü verildi. Prof. Sankur yaptığı konuşmada özellikle Bilişim terimlerinin Türkçeleşmesi ve bu konudaki duyarlılığın artırılmasına değindi ve üniversitelerdeki Bilişim projelerinin bir yapı altında toplanması konusundaki isteğini dile getirdi. "Türkiye'nin donanımda pek fazla bir şansı yok ama yazılımda, algoritmaların yazılımında rol alabilir." şeklinde konuşan Prof. Dr. Sankur, Türkiye'de aydın olmak için dedenin, babanın ve oğulun, yani üç kuşağın üniversite bitirmiş olması gerektiğini savundu.


OBAMA'NIN DANIŞMANI TECRÜBELERİNİ ANLATTI

Açılış gününün ilk konuşmacısı Prof. Dr. Peter Levin oldu. Profesör Levin, konuşmasında, Beyaz Saray tarafından başlatılan Açık Devlet (Open Government Inititative at White House) http://www.whitehouse.gov/open inisiyatifinin hangi ilkeler doğrultusunda ve nasıl kurulduğunu ve şu ana kadar almış oldukları sonuçları anlattı. Prof. Levin, Bill Clinton yönetiminin Beyaz Saray Yönetim ve Bütçe Ofisinde Başkan'ın özel asistanı olarak görev yapmış, G.H.W Bush döneminde ise Ulusal Bilim Vakfı'nın Başkanlık Nezdinde Genç Araştırmacısı (National Science Foundation Presidential Young Investigator) olarak çalışmıştı.


ABD'DEKİ AÇIK DEVLET TECRÜBELERİ PAYLAŞILDI

Şu anda Beyaz Saray tarafından başlatılan Açık Devlet (Open Government Inititative at White House http://www.whitehouse.gov/open inisiyatifi yöneticiliği görevini de yürüten Levin'in bu çalışmaları, Beyaz Saray tarafından katılımcılık, işbirliği ve şeffaflık konularında örnek girişim olarak seçildi. Doktora derecesini Carnegie Mellon Üniversitesi Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde tamamlamış olan Prof. Levin'in yazılım sistemleri ve siber güvenlik konularında elliden fazla makalesi bulunmaktadır. Aynı zamanda Stanford Üniversitesi'nde profesörlük görevine de devam eden Profesör Peter L. Levin, 2009 yılında Amerika Birleşik Devletleri Department of Veterans Affairs in United States ( Gazi İşleri Bakanlığı ) Senior Advisor to the Secretary, and Chief Technology Officer (Bilgi İşlem Ofisi Başkanlığı ve Bakan Baş Danışmanlığı) görevine getirilmiştir. Bu görevin hemen öncesinde Astaro AG Ağ Güvenliği Şirketi'nin yöneticiliğini yaptı. Günün son konuşmacısı Sunay Akın S.O.S.yal Dönüşüm Başlıklı sunumunda bilişim teknolojilerinin yarattığı değişimleri kendine has üslubuyla katılımcılarla paylaştı.


Bilişim 2010'la ilgili detaylı bilgi ve etkinlik programı için
adresini ziyaret edebilirsiniz.

***


14 yıl önce