|

'Bize Logo Yapsana' çok özel

Google anasayfası için özel logolar tasarlayan Dennis Hwang, Türkiye'de düzenlenen “Google Bize Logo Yapsana” kampanyasının, kullanıcıların ülkelerinde özel logo yapılması için aktif olarak lobi yaptığı ilk ve tek kampanya olduğunu kaydetti.

Aa
00:00 - 14/10/2007 Pazar
Güncelleme: 11:34 - 14/10/2007 Pazar
Yeni Şafak
'Bize Logo Yapsana' çok özel
'Bize Logo Yapsana' çok özel

Bazı özel günlerde Google anasayfası için özel logolar tasarlayan Dennis Hwang, Türkiye'de düzenlenen “Google Bize Logo Yapsana” kampanyasının, kullanıcıların ülkelerinde özel logo yapılması için aktif olarak lobi yaptığı ilk ve tek kampanya olduğunu kaydetti.

Google anasayfası, bazı özel günlerde kullanıcılarına farklı logo tasarımlarıyla hizmet veriyor. Türkiye'deki kullanıcılar da, geçen sene 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında böyle kendilerine özel bir logo ile karşılaşmışlardı.

“Google doodle” adı verilen, özel günlerdeki farklı logo tasarımlarının ilki 1999 yılında, Google'nin kurucuları Larry Page ve Sergey Prin tarafından Burning Man festivali sırasında yapılmıştı.

Festivale giden Page ve Prin, logoda yaptıkları değişiklikle sitede bir sorun yaşanması durumunda telefonlara çıkmamalarının festivalde olmalarından kaynaklanacağını belirtmek istemişlerdi. Şu anda tasarımları yapan Dennis Hwang ve Michael Lopez, AA muhabirinin özel tasarımlı logolarla ilgili sorularını yanıtladı.

Dennis Hwang, işe alınma nedeninin logo tasarımıyla en ufak ilgisi olmadığı halde, 2000 yılının Temmuz ayında kendisini 14 Temmuz Bastille Günü için ilk özel logosunu tasarlarken bulduğunu kaydetti.

Hwang, geçen süre içinde 150'den fazla logo tasarımı yaptığını belirterek, tasarımlara yardımcı olması için yerel ofislerden kutlama günlerinde ne tür etkinlikler yapıldığı, bu günlerin insanlar için anlam ve önemi hakkında bilgi aldıklarını ifade etti. Tasarladıkları bazı logoların aldığı tepkiler hakkında da bilgi veren Hwang, bir Şükran Günü tasarımında, yaprakları tırmıklayan hindi figürü nedeniyle güney yarı küredeki bazı ülkelerden, kuzey merkezli düşündükleri gerekçesiyle olumsuz tepkiler aldıklarını, Michelangelo'nun doğum gününde hazırladıkları bir logonun da bazı kullanıcılara biraz fazla müstehcen geldiğini ve çok sayıda iş adamının, müşteri toplantılarında ana sayfayı açtıklarında ve çıplak David'i gördüklerinde irkildiklerini anlattı.

“KAMPANYA GOOGLE İÇİN ÇOK ÖZEL VE ÖNEMLİYDİ”

Hwang, logoları nasıl tasarladıkları konusunda, şunları aktardı:

“Özel tasarımlı logoları yapmak için 3 ayda bir başkan yardımcıları ve yaratıcı direktörlerle buluşuyoruz. Artık insanlar Şükran Günü gibi bazı tatillerde mutlaka bir özel tasarım bekliyor. Diğerleri için ise takvime bakıyoruz. Dünyada neler olduğunu inceliyor, ilginç olaylar ve önemli işler başarmış kişilerin doğum günleri konusunda düşünüyoruz.”

Türkiye'de başlatılan “Google Bize Logo Yapsana” kampanyası konusunda da soruları yanıtlayan Hwang, aslında kampanyadan önce de Türkiye için özel tasarımlı bir logo yapmayı planladıklarını kaydetti.

Hwang, “Google'den logo isteyen kampanya, Google'nin Türklerin günlük hayatının bir parçası olduğunu gösteriyor. Türkiye'deki internet kullanıcıları Google'yi ve hizmetlerini kullanmayı seviyor ve Google'nin onlar için özel birşey yapmasını istiyor. Bu kampanya Google için çok özel ve önemliydi ve kullanıcıların ülkelerinde özel logo yapılması için aktif olarak lobi yaptığı ilk ve tek kampanya oldu” ifadelerini kullandı.


“YANLIŞ ANLAMALAR OLABİLİR AMA İNSANLAR NE YAPMAYA ÇALIŞTIĞIMIZI ANLIYOR”

Michael Lopez de 2005 yılından beri bu işle ilgilendiğini ve ilk logolarını İsrail ve Türkiye için tasarladığını ifade ederek, bir logo tasarlamaya başlamadan önce pek çok araştırma yaptığını ve o ülkenin halkından fikir almaya çalıştığını kaydetti.

İnsanların genelde Google'nin onların kültürü için önemli bir günü hatırlaması fikrini çok özel bulduklarını vurgulayan Lopez, Google'nin çok geniş kullanıcı kitlesi nedeniyle her zaman bazı yanlış anlamaların mümkün olduğunu, ancak insanların yapmaya çalıştıkları şeyi büyük ölçüde anladığını belirtti.

Lopez, Türkiye için yaptıkları logo tasarımının pek çok kullanıcı için bir sürpriz olduğu için eğlenceli geldiğini ve kendilerine ulaşan tepkilerin genelde olumlu olduğunu aktararak, “Türkiye için gelecekte daha fazla özel logo tasarlamayı umuyoruz. Türkiye ve Türk halkı için yeni bir özel tasarım yapmak bizim için gerçekten büyük zevk olur” görüşünü aktardı.

16 yıl önce