|

BlackBerry'ye 'güvenli' damgası

Melih Bayram Dede
00:00 - 30/09/2007 Pazar
Güncelleme: 14:26 - 30/09/2007 Pazar
Yeni Şafak
BlackBerry'ye 'güvenli' damgası
BlackBerry'ye 'güvenli' damgası

Günümüz iş dünyasının en popüler iletişim aracı olan BlackBerry, kullanıcılarının bilgilerini üçüncü şahıs veya kurumlara açabileceği yönündeki suçlamalarla karşı karşıya. Güvenlik endişeleri nedeniyle Fransa'da parlementer ve bürokratların kullanması yasaklanan ve Türkiye'de de milletvekillerine ücretsiz dağıtılması gündeme gelen BlackBerry cihazları, kullanıcısına ait e-posta ve dökümanları önce Kanada'daki sunuculara indiriyor, daha sonra bu sunuculardaki veriler BlackBerry cihazlarına uygun formatlarda gönderiliyor. BlackBerry'nin aslında hızlı ve popüler olmasının altına bu sistem yatıyor.


BİLGİLER PAYLAŞILABİLİR Mİ?

Verilerin kullanıcıların bilgisi dışında başka kişi ya da kurumlarla paylaşılabileceğı yönündeki endişe, BlackBerry'yi biraz frenlemiş durumda. Bu sorunu aşmak için çaba gösteren BlackBerry'nin geliştiricisi Research In Motion (RIM) şirketi, kullanıcı verilerinin depolandığı BlackBerry Enterprise Server ve BlackBerry cihazı için Ortak Kriterler Sertifikası (Common Criterai Certification) alarak önemli bir adım atmış oldu. RIM'in Başkanı ve ortak CEO'su Mike Lazaridis, kablosuz güvenliğin öncü ve köklü savunucularından biri olarak tanımladığı şirketinin, BlackBerry yazılımıyla Ortak Kriterler Sertifikasyonu'nu alan “ilk mobil platform” olduğuna dikkat çekiyor.


25 ÜLKE KRİTERLERİ TANIYOR

Güvenlik seviyesi Ortak Kriterler Tanıma Sözleşmesi (CCRA) 25 ülke tarafından kabul ediliyor. Bu ülkeler şunlar: Avustralya, Avusturya, Kanada, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, Hindistan, İsrail, İtalya, Japonya, Kore Cumhuriyeti, Malezya, Yeni Zelanda, Hollanda, Norveç, Singapur, İspanya, İsveç, Türkiye, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri.

Ortak Kriterler Sertifikasyonlarına ek olarak, BlackBerry Kurumsal Çözümü'nün kullanımı, İngiltere'deki CAPS guvenlik programı çerçevesinde onaylandı. Ayrıca, gömülü şifre modülü için FIPS-140 onayları elde edildi.


NATO VE FBI BLACKBERRY KULLANIYOR

Önemli verilerin kablosuz iletimi için, NATO ve İngiliz hükümeti tarafından sınırlandırılmış (hizmete özel) olarak onaylanan BlackBerry Kurumsal Çözümü ABD, Avustralya, Yeni Zelanda, Avusturya ve Kanada'da devlet kurumları tarafından yaygın olarak kullanılıyor. Şu anda, ordu, yasama ve sağlık gibi gizlilik ve güvenlik konularının son derece hassas, önemli veya zorunlu olduğu alanlar da dahil olmak üzere dünya çapında çok sayıda hükümet ve kamu çalışanı tarafından kullanılıyor. Blackberry, mobil posta erişiminde dünyanın en güvenli şifreleme tekniğini kullandığı için FBI da Blackberry kullanıyor.

17 yıl önce