|

BM'ye Google Earth eli değdi

Aa
00:00 - 2/11/2007 Cuma
Güncelleme: 13:15 - 2/11/2007 Cuma
Yeni Şafak
BM'ye Google Earth eli değdi
BM'ye Google Earth eli değdi

BM Kalkınma Programı (UNDP), “BM Binyıl Kalkınma Hedefleri İzleme Sitesini” bugün kullanıma açtı. BM'de bugün düzenlenen basın toplantısında, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, UNDP Başkanı Kemal Derviş, dünyanın bir numaralı arama motorlarından Google'ın üst düzey yetkilisi Michael Jones ve Cisco firması başkanyardımcısı Carlos Dominguez, internet sitesini kullanıma açtılar.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, basın toplantısında, “Binyıl kalkınma hedeflerini yakalamak küresel görevimiz ve bunun için hükümetler, uluslararası örgütler, özel şirketler ve sivil toplum olarak hep beraber çalışmamız gerekiyor” dedi.

Ban, Google ve Cisco şirketlerine, sitenin yaratılmasında sağladıkları yardımlardan dolayı teşekkür etti.

UNDP Başkanı Derviş ise yaptığı konuşmada, “Bu internet sitesinde ülkelerin kalkınma hedeflerine ulaşmada katettikleri mesafeyle ilgili en yeni bilgiler yer alacak. Bu site sayesinde ülkeler arasında kalkınmahedeflerine ulaşma açısından kıyaslama yapılabilecek, bu da hedefleri yakalamada yeni bir ivme yaratacak” dedi. Binyıl Kalkınma Hedefleri İzleme Sitesi (Millenium Development Goals-MDG Monitor), sözkonusu hedeflere 2015 yılına dek erişmek amacıyla hem ülkesel hem de küresel düzeyde gelinen noktayı göstermeyi amaçlıyor. “Google Earth” programı sayesinde internet sitesini kullananlar, ülkelere ve bölgelere haritadan bakarak Binyıl Kalkınma Hedefleri ile ilgili ilk elden, güvenilir ve kolay bir biçimde istedikleri bilgiye ulaşabilecekler.

İnternette “
” adresinden ulaşılan sitede, genel olarak dünyanın ve teker teker ülkelerin hedefleri yakalamada geldikleri aşama kolayca görülebilecek.

2000 yılında eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın öncülüğünde BM ülkelerinin imzaladığı Binyıl Kalkınma Bildirgesi'ne göre ülkeler, yoksulluğu ve açlığı ortadan kaldırmak, evrensel temel eğitimi sağlamak, kadının toplumdaki rolünü güçlendirmek ve kadın-erkek eşitliğini teşvik etmek, çocuk ölümlerini ve doğum sonrası anne ölümleri önlemek, ölümcül hastalıkların, özellikle de HIV/AIDS ve sıtmanın yayılmasını durdurmak, çevresel sürdürülebilirliği sağlamak ve insani yardım, ticaret ve borç silinmesi gibi hedeflere yönelik olarak kalkınma için küresel ortaklık yaratma hedeflerine 2015 yılına dek ulaşmak için yoğun çaba sarfetmeyesöz vermişlerdi.

16 yıl önce