|

Bu ev hem tasarruflu hem de dayanıklı

Bursalı yüksek mimar Çelik Erengezgin, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için çevreci imkanlarla "güneş evi" projesini hayata geçirdi.

İha
00:00 - 8/12/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:30 - 8/12/2012 Cumartesi
Yeni Şafak
Bu ev hem tasarruflu hem de dayanıklı
Bu ev hem tasarruflu hem de dayanıklı

Akıllı ev sayesinde ev sahibinin kendi enerji ihtiyacını karşılayacağını belirten Erengezgin, 'Ahşabın deprem de riski yoktur. Bu ev depremde yerinden sıçrar ama bir şey olmaz' dedi.

İzmir yolundaki bir hipermarketin bahçesinde kurulan modüler güneş evi, enerji bağımlılığı konusunda tabuları yıkacak. Güneş panellerin de konulacağı ev yağmur sularını da biriktirecek şekilde tasarlanırken, bu su bahçenin sulanmasında kullanılacak. Akıllı ev sadece enerji üretiminde değil, atık kontrolü konusunda da farklı özelliklere de sahip. Biyolojik yöntemle evin atıkları geri dönüşüme tabi tutulacak.

77 metrekare ve 1,5 katlı olarak inşa edilen evin tanıtımını yapan yüksek mimar Çelik Erengezgin, akıllı ev yaygınlaşırsa Türkiye'nin en büyük meselesi olan enerjide dışa bağımlılığın da azalacağına dikkat çekti.

Metrekaresi 2 bin lira olan evi tanıtan Erengezgin, 'Bu evde ısıtma, soğutma, aydınlatma bedava. Bu konuda bedavanın da üstüne çıkan bir imkan var. Ahşap eve dönüp, 'Sanki tarihe mi döneceğiz?' diye düşünüyorlar. Amerika'nın yüzde 90'ı ahşaptır. Kaliforniya'nın yüzde 99'u ahşap. Niye? Deprem bölgesi orası. Ahşabın deprem riski yoktur. Bu ev hangi deprem olursa olsun sıçrar yerinden ama ona bir şey olmaz. Hala hayatta ve ayaktasınız. Her şeyi dahil edin, ev eşyalarınız hariç, bu evin metrekaresi 2 bin TL'yi geçmiyor. Bu evde sebzede de üretebilirsin. 3 çocuklu bir aile bu evde rahat rahat yaşar' dedi.

'KORKACAK BİR ŞEY YOK. BU EVİ YİYEBİLİRSİNİZ'

Bu ev sayesinde Türkiye'nin kazanacağını belirten Erengezgin, 'Bu evin maliyeti 160 bin TL. 200 bine de satarsınız. Korkacak hiçbir şey yok. Bu paranın karşılığında hayatınızı güvenceye alıyorsunuz. Deprem probleminiz yok. Enerji gideriniz yok. Dünya dostusunuz artık. Dünyada size dost. Buradaki bütün malzemeler sağlıklı. Bunu da söylemiş olayım. Şakayla karışık diyorum ki, 'Bu evi yiyebilirsiniz.' Hiçbir şey olmaz' dedi.

Türkiye'nin dünya ortalamasının 4 katı kadar enerji harcadığına dikkat çeken Erengezgin, 'Bunu söyleyen bir önceki Enerji Bakanımız Hilmi Güler'dir. Resmi ağızdan yapılan bir açıklama. Bir yıl için 50 milyar dolar gereksiz enerjiye para ödüyoruz. Bundan büyük harcamız yok' dedi.

Güneş evinin tanıtım toplantısına katılan Fatih Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Doğay Arınç ise, Çelik Erengezgin'i tebrik ederek Almanya'nın 40 yılda enerjide dışa bağımlılığını yüzde 50 azalttığını kaydetti. Proje, 54 firmanın desteğiyle hayata geçirildi. Modül güneş evinde toprak altı enerjisi ve ısı pompaları, enerji üreten ve enerjiyi koruyan cam, sera ve güneş duvarları ile ısıtma, soğutma, izolasyon, PV güneş panelleri, güneş kolektörleri ve simülasyon, biyolojik arıtma ve otomasyon sistemi bulunuyor.

11 yıl önce