|

Bu helikopter düşünce gücüyle uçuyor

Bilim adamları, düşünce gücüyle uzaktan kumandalı bir helikopteri hareket ettirmeyi başardı.

Aa
00:00 - 5/06/2013 Çarşamba
Güncelleme: 12:25 - 5/06/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Bu helikopter düşünce gücüyle uçuyor
Bu helikopter düşünce gücüyle uçuyor

"Journal of Neural Engineering" dergisinde yayımlanan çalışmada, beyindeki elektrik aktiviteleri ölçmek için başa takılan özel bir araç kullanıldı. Daha sonra elektrik aktiviteler, bilgisayar yardımıyla helikopterin hareketleri ile ilişkilendirildi.

Minnesota Üniversitesi Tıbbi Mühendislik Enstitüsü Müdürü Prof. Bin He, ekibinden 5 kişinin her birinde 64 elektrot olan başlıklar taktığını belirtti. Elektrotlar, beyindeki hareket düşüncelerine ilişkin elektrik aktivitelerini bilgisayara aktardı.

Bilgisayar ise kablosuz ağ bağlantısı (wi-fi) ile elektrotlardan gelen komutlarla helikopteri çalıştırdı. Böylece katılımcılar, sol ya da sağ ellerini yumruk yaparak helikopteri sola ya da sağa döndürdü, her iki ellerini yumruk yaparak helikopterin yükselmesini sağladı.

Üniversite'nin spor salonunda yapılan denemede helikopter, balonlardan yapılan çemberlerin içinden geçirildi. Katılımcılar, düşünce gücüyle engelleri aşmada yüzde 90 oranında başarı sağladı.

Prof. He, asıl amaçlarının fiziksel engeller ya da bazı rahatsızlıklar nedeniyle hareket edemeyen kişilere yardım etmek olduğunu belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:

"İnsanların, sadece düşünce gücünü kullanarak tekerlekli sandalyelerini hareket ettirmelerini, televizyonlarını açıp kapayabilmelerini ve hatta takma kol ya da bacaklarını tıpkı gerçek organları gibi kullanabilmelerini sağlayan bir teknoloji geliştirmek istiyoruz."

11 yıl önce